Türk Hava Kurumu Üniversitesi tarafından düzenlenen panelle Hocalı Katliamı’nın 21. Yılını anıldı. Toplantıda, Ermenistan'ın Hocalı'da yaptığı katliam sonrası çekilen görüntüler de izlendi.
Türk Hava Kurumu (THK) Üniversitesi’nde yapılan panelle Azerbaycan Hocalı Katliamı’nın 21. yılı anıldı. THK üniversitesi Türkkuşu Kampüsü’nde yapılan anma törenine, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Abdurrahman Arıcı, THK Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ünsal Ban, Azerbaycan Milletvekili Ganire Paşayeva, Musa Qasımlı, TUMİB Başkanı Çingiz Bayramov, Azerbaycan Milli İlimler Akademisi Siyaset Bilimi Şube Müdürü Prof. Dr. Rena Mirzazade, Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı Siyasi Meseleler Daire Başkanı Prof. Dr. Eli Hesenov katıldı.
Panel, Hocalı Katliamı’nın ardından çekilen görüntülerin yer aldığı sinevizyon gösterimi ile başladı. Ardından panelde açılış konuşmasını yapan THK Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ünsal Ban, katliamda yaşanan işkence görüntülerinin hala yürekleri yaktığını belirterek, Ermeni askerlerinin Azerbaycan’a uyguladığı işkenceleri 1915 yılında Anadolu’da Türklere yaptıklarını söyledi. Prof. Dr. Ban, TBMM Dışişleri Komisyonu raporuna göre, Hocalı Kasabası’nda 25-26 Şubat 1992 tarihinde Emeniler tarafından planlı olarak yapılan katliamda 106’sı kadın 63’ü çocuk, 70’ten fazlası yaşlı olmak üzere toplam 613 Azerbaycan Türkünün işkence yapılarak katledildiğini, 487 kişinin ağır yaralandığını, bin 275 kişinin, Ermeniler tarafından esir alındığını ve 150 kişinin ise kaybolduğunu ifade etti. Hocalı Katliamı’nın 21. yılında acının hala çok taze olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Ban, bu katliamın uluslar arası platformda konuşulması ve araştırılması gerektiğini kaydetti.
Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Abdurrahman Arıcı, Hocalı Katliamı sonrası yabancı basının bölgeye giderek çekim yaptığını ve olayı dünyaya duyurduğunu dile getirerek, “Olayın geçtiği yerde görüntüler çekildi ancak bu olay tam anlamıyla dünyaya duyurulamadı. Dünya Ermenistan’ın Azerbaycan ve Osmanlı Devleti’ndeki katliamlarını görmezden gelmektedir. Her ne olursa olsun bu olay tarihte unutulmayacaktır” dedi.
PAŞAYEVA: “HOCALI AĞRISI BİZİM UMUMİ AĞRIMIZDIR”
Azerbaycan Milletvekili Ganire Paşayeva konuşmasına Atatürk’ün, “Azerbaycan’ın sevinci sevincimiz, kederi kederimizdir” sözleriyle başlayarak, Hocalı’da yaşanan dramın Türkiye’nin insanına karşı da yapıldığını ifade etti. “Hocalı ağrısı bizim umumi ağrımızdır” diyen Paşayeva, Azerbaycan topraklarının yüzde 20’sinin hala işgal altında olduğunu ve 1 milyon insanın evine dönemediğini belirterek, “Bizim tek isteğimiz uluslar arası örgütlerin aldığı kararların Ermenistan tarafından uygulanmasıdır. Uluslar arası örgütler ise aldığı kararların uygulanması konusunda Ermenistan’a baskı uygulamıyor” şeklinde konuştu.
Mücadelenin birlik ve beraberlik içerisinde yürütülmesi gerektiğinin altını çizen Paşayeva, “Gençlerimize sesleniyorum” diyerek, “Bizim gençliğimiz hakikatlerin farkında olmalı ve gerçekleri tüm dünyaya anlatmalıdır. ‘Orada bir köy var, orası Hocalı’dır, orası benim köyümdür’ demeli” ifadesini kullandı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz