Kış aylarının en önemli besinlerinden biri olan beyaz lahanaya Canan Karatay hocamızdan bir güzelleme geldi.
Dünyanın en sağlıklı yiyeceği vurgusunu yaptığı beyaz lahana için şunları da belirtti:
"Doğal olarak ev turşusu yapıldığı zaman, camın içinde, turşu da en doğal probiyotiktir. Kışın bol bol lahana yiyin, bol bol lahana çorbası için, çocukları alıştırın bol bol lahana çorbası içsinler. O zaman hastalanmazsınız. Lahananın her türlü yemeğini yiyebilirsiniz."
Sağlığımız açısından son derece önemli olan lahana, kansere karşı tam bir koruyucu kalkan. Kanserin yanı sıra şu hastalıklara da ilaç olduğunu belirtti Karatay: " Kalp hastası olmanızı önler, alzaymır olmanızı önler, karaciğerinizin yağını giderir, şekerinizi düzenler."
Lahana ekşilemesi tarifi için tıklayın
Kükürt içermesi sebebiyle hastalıklara karşı koruyan lahana, bağışıklık sistemini de güçlendirip iyileşme sürüseni hızlandırıyor.
Düşük kalorili sebzelerden biri olmasıyla diyetlerde sıklıkla tüketilen yiyeceklerden biri. Lahana çorbası, vücuttaki sıvı atımını sağlıyor, tok tutuyor ve böylelikle kilo vermeyi hızlandırmış oluyor.
Kalsiyum, potasyum ve magnezyum açısından son derece zengin olan lahana, kemik sağlığında da oldukça etkili. 30 yaşından sonra daha sağlıklı bir vücut için haftada bir kez lahana tüketmek neredeyse şart.
Doğal probiyotik olan lahana turşusunu yemeklerle berebar tüketmeye özen gösterin. Böylelikle yemek esnasında oluşan mide yanmasını ve ağrılı hissi ortadan kaldıracak ve sağlıklı bir öğün geçirmiş olacaksınız.
Haftada 2 gün yapraklarını haşlayarak suyunu için. Lahana suyu, vücuttaki toksinleri atmanıza yardımcı olacaktır. C vitamini açısından son derece güçlü olan lahanayı uzun süre pişirmekten sakının. Çiğ olarak da tüketmeniz mümkün. Böylelikle tüm vitamin ve minerallerden daha fazla faydalanacaksınız.