HABER

Hollanda, boş cezaevlerini mültecilere ev olarak servis ediyor

Hollanda hükümetini kutluyoruz. Ama asıl şaşırtıcı olan, Hollanda’daki tutuklu oranı grafiği!

Hollanda, boş cezaevlerini mültecilere ev olarak servis ediyor

Rick T Cartman / Mynet Haber

Hapishaneler... Kanunlara karşı gelenlerin, toplumsal değerleri çiğneyenlerin, bazen de masumların cezalarını çektikleri yerler...

Üstelik binlerce yıldır. Biz Türkiye’deki hapishaneleri hep skandal kararlarla, gazete ve televizyonlara aktarılan yanlı/yansız haberlerle, çoğunlukla da Yeşilçam filmleri ve Kıvanç Tatlıtuğ veya Kenan İmirzalıoğlu’nun oynadığı TV dizileriyle tanıdık, bildik.

Aklınızda ne canlanıyor? Hayatın sillesini yemiş insanlar, kader kurbanları, bazen de hakikaten kötü insanlar… Peki hakikaten böyle mi? Maphusa düşmeden bilemeyiz, umarız da düşmeyiz.

Ama aklımıza kazınmış bir ‘zindan’ resmi de mevcut tabii.

Türkiye’de aklımızda zindan resmini canlandıran tam 254 adet cezaevi mevcut...

En eskisi 1920’den bu yana hizmet veriyor, ülkece halâ cezaevine ihtiyaç duyuyoruz ki; Türkiye’de 2012’de üç tane, 2014’te de bir tane daha cezaevi inşa edilmiş. Sayılarla gelelim; bugün, Türkiye’de 179 bini aşkın tutuklu var. Bu konuda bari olsun, dünyayla aynı ivmede ilerlediğimi düşünüyorduk; "Bu dünyanın derdi tasası, suçu suçlusu bitmez" diyorduk ki…

...yine yanılmışız.

Merhaba Hollanda!

En son İsveç’in çöpü bittiğinde bu kadar şaşırmıştık... Hollanda’nın ise suçlusu bitmiş!

Son yıllarda hapse atılacak suçlu oranı git gide düşen Hollanda’da, bugün cezaevlerinde 13 bin 500 kişilik bir kontenjan açığı bulunmakta. En başlarda çareyi hapishaneleri kapatmakta bulan Hollanda hükümeti, yaklaşık 2000 cezaevi çalışanının işsiz kalma riskini göz önünde bulundurdu ve şapka çıkarılacak bir karara imza attı.

Boş hapishaneler, mültecilerin evleri oldu!

Hollanda, yalnızca geçtiğimiz yıl 50 bin Suriyeli ve Afgan mülteciyi ülkeye kabul etti. Hükümet de hapishane binalarını kapatmak yerine, boş binaları mültecilere servis etmeye karar verdi.

Mültecilerin Hollanda’da çalışmalarına şimdilik izin verilmiyor. Ancak bu yeni evlerinde Hollandaca konuşmayı ve bisiklete binmeyi öğreniyorlar, sağlık hizmetleri ve insani ihtiyaçları devlet tarafından karşılanıyor. Ve pek tabii çadırkentlerde, prefabrik kamplarda yaşamak yerine, temiz ve sıcak binaları evleri belliyor mülteciler.

Özetle, bravo Hollanda!

Bu kareler de iki kere Pulitzer Ödülü kazanmış, Associated Press baş fotoğrafçısı Muhammed Muheisen’in objektifinden çıkma.

_Kaynaklar: News.nationalgeographic.com, Telegraph.co.uk, Haberler.com, Wikipedia.org_

En Çok Aranan Haberler