ERZURUM (İHA) - Erzurum'un Pasinler İlçesi'nde 8 ay önce Tarımsal Araştırma Enstitüsünde başlatılan "Doğu Anadolu Entansif Süt İşletmeciliği Projesi"nde büyük başarı elde edildi. Türkiye'de ilk kez Erzurum'da uygulanan proje kapsamında Hollanda'dan getirilen ve yöre halkının 'Anadolu Alacası' adını verdiği Holstein inekleri, özel bakım ve otlatma teknikleri uygulamasıyla yılda 6'şar ton süt verdi. Enstitü içindeki 70 dönümlük özel alanda beslenen inekler, beklenilenden daha kısa sürede Erzurum'un sert iklimine alıştı ve kurum yöneticilerinin yüzünü güldürdü.
Tarımsal Araştırma Enstitüsü Bölge Müdürü Lütfü Tahtacıoğlu, Erzurum'da inek başı süt veriminin 900 litre olduğunu, Holstein inekler sayesinde bu rakamın yılda 6 bin tona yükseldiğini söyledi. Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı'nın pilot bölge seçtiği Pasinler İlçesi'nde projenin küçümsenmeyecek oranda başarı elde ettiğini anlatan Tahtacıoğlu, verimli bu uygulamanın kısa sürede tüm Türkiye'ye yayılacağına emin olduğunu kaydetti. Özel alanda kademeli olarak otlatılan ve beslenmeleri bilimsel tekniklerle yapılan Holstein ineklerinin günde 20 litre süt verdiğini ifade eden Lütfü Tahtacıoğlu, "Çiftçilerimiz de bu tekniklere uygun olarak besleme yaparlarsa masrafı hariç ay da en az bir buçuk milyar lira para kazanırlar" diye konuştu.
Bölge Müdürü Lütfü Tahtacıoğlu, kış aylarında gurbetçi ineklerin kapalı alana alınacağını, çayır otu, mısır slajı ve yonca otu verilerek, bunların içinden en idealinin tespit edileceğini vurgulayarak, "Erzurum'un sert ikliminin süt sığırcılığı için dezavantaj olmadığını herkes görecek" dedi.