HABER

Hollanda seçimlerinde Yeşil Sol lideri zafer sarhoşu: Eşini öptü

Hollanda seçim sonuçlarının sandıkların açılmasıyla birlikte duyurulmaya başlamasıyla, Yeşil Sol lideri Klaver (30), seçimdeki başarısını, eşi Jolein Klaver'i öperek kutladı.

Hollanda seçimlerinde Yeşil Sol lideri zafer sarhoşu: Eşini öptü

Hollandalılar, ırkçı söylemler, İslam karşıtlığı, yabancı düşmanlığı ve Türk bakanlara yönelik skandal tavrın gölgesinde seçime gitti. Ülkede dün yerel saatle 07.30'da (TSİ 09.30) başlayan oy verme işlemi 21.00'de (TSİ 23.00) sona erdi.

Bin 114 aday ve 28 partinin 150 sandalye için yarıştığı seçime katılım oranı, 2012 seçimlerindeki 74,6'yı geçerek yüzde 82 oldu.

IRKÇI WILDERS UMDUĞUNU BULAMADI

Anketlerde Wilders uzun süre önde görünmüş, haftalarda ise Rutte'ni çok az farkla gerisine düşmüştü. Ancak seçim sonuçlarında ırkçı lider Wilders beklediğini bulamadı. Wilders "Daha çok oy olabilir" dedi.

Hollanda seçimlerinin galibi Başbakan Mark Rutte’nin liderliğindeki Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi (VVD) olurken parlamentodaki milletvekili sayısını dörtten 14'e çıkaran Yeşil Sol 2017 seçimlerinin sürpriz partisi oldu.

ZAFERİNİ EŞİNİ ÖPEREK KUTLADI

Partinin 30 yaşındaki lideri Jesse Klaver seçimdeki başarısını, eşi Jolein Klaver'i öperek kutladı.

"YÜZDE 81 EKONOMİ, YÜZDE 34 TÜRKİYE"

Türkiye ile ciddi bir kriz yaşayan Hollanda'da yüksek bir katılımıyla yapılan kritik seçim bütün dünyada yakında izlenirken seçim sonuçları da yoğun haber ve yorumlara konu oluyor. "Rutte Hollanda'da genel seçimi nasıl kazandı?" sorusunu yanıt arayan BBC'ye göre, seçimin sonucunda "Yüzde 81 ekonomi, yüzde 34 Türkiye" rol oynadı.

İngiliz yayın kuruluşu BBC Türkçe, Lahey mahreçli geniş haberinde "nefes nefese" geçen Hollanda'daki yarıştan galip çıkan ve Geert Wilders'in lideri olduğu ırkçı aşırı sağ PVV partisini "ağır bir yenilgiye uğratan" Başbakan Mark Rutte'nin Halkların Özgürlük ve Demokrasi Partisi'nin (VVD) kazanmasının nedenlerini araştırdı.

Wilders'ın sürekli gündeme getirdiği göç meselesinin seçimlerin odağında yer almasına yol açtığını belirten BBC, "Ancak Başbakan Rutte'nin seçimleri kazanması, Hollandalıların sandığa giderken başka önceliklerinin olduğunu gösteriyor" dedi.

BBC, özellikle " krizi atlatan ve iyi bir performans gösteren Hollanda ekonomisinin başarılı gidişatı, seçmenin üzerinde daha baskın bir rol oynadığını" düşünüyor. Bu çerçevede işsizlik ise son beş yılın en düşük seviyesine indiğine, Ocak ayında yüzde 5.3'e kadar gerilediğine dikkat çekildi.

AB ÜLKELERİ NEFES ALDI

Oyların yüzde 95’inin sayımının yapıldığı dünkü seçim sonuçları milliyetçilik dalgasıyla karşı karşıya olan diğer Avrupa Birliği ülkelerine nefes aldırdı.

HOLLANDA SEÇİM SONUÇLARININ KISACA ÖZETİ

-Hollanda genel seçimlerini, 33 milletvekili çıkaran Başbakan Mark Rutte'nin liderliğindeki Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi (VVD) kazandı.

-Beklediği patlamayı yapamayan Irkçı lider Geert Wilders'in İslam ve yabancı karşıtı, aşırı sağcı Özgürlük Partisi (PVV) ise ikinci oldu.

-30 yaşındaki Jesse Klaver liderliğindeki Yeşil Sol (GL) oylarını katbekat artırırken, seçimin en büyük kaybedeni sosyal demokrat İşçi Partisi (PvdA) oldu. Jesse Klaver liderliğindeki Yeşil Sol (GL) ise önemli bir çıkış yakaladı. Parti, güçlü kampanyasıyla 2012’de 4 olan milletvekili sayısını 14'e yükseltmeyi başardı. Sosyalist Parti (SP) de bir kayıpla mecliste 14 sandalye elde etti.

-PVV'yi 19'ar milletvekili ile AB yanlısı Demokratlar 66 (D66) ve son zamanlarda İslam karşıtı söylemlerde bulunan Hıristiyan Demokrat Parti (CDA) takip etti. Hem D66 hem de CDA, 2012 seçimlerine göre oylarını artırdı.

-Bu sonuçlara göre, en az dört partili bir koalisyon hükümeti kurulması bekleniyor.

"HOLLANDA'NIN YANLIŞ POPÜLİZME 'DUR' DEDİĞİ BİR GECEDİR"

Rutte, Lahey'de toplanan parti taraftarlarına seslendiği konuşmasında"VVD Hollanda'da üst üste üçüncü kez en büyük parti olacak gibi görünüyor; bunu kutlayacağız. Bizim başarımız, aynı zamanda Brexit'ten sonra, ABD'deki seçimlerden sonra, Hollanda'nın yanlış popülizme 'dur' dediği bir gecedir" dedi.

Yabancı ve İslam karşıtı görüşleri ile bilinen Geert Wilders’in Özgürlük Partisi (PVV) ise beklediği patlamayı yapamadı. VVD’ nin 33 milletvekiline karşın ırkçı PVV milletvekili sayısını 5 arttırarak 20 milletvekilliğine ulaştı.

Seçimlerin en büyük kaybedeni ise sosyal demokrat İşçi Partisi (Pvda) oldu. İşçi Partisi meclisteki 29 sandalyesinin 20’sini kaybetti. Parlamentonun 150 sandalyesi için yapılan seçimlere 28 parti katılırken seçimlerde oy kullanma oranı rekor düzeyde yüzde 81 olarak gerçekleşti.

ENDONEZYA KÖKENLİ KLAVER TRUDEAU'YA BENZETİLİYOR

2015 yılından beri partinin genel başkanı olan ve Kanada Başbakanı Justin Trudeau’ya benzetilen Klaver'in daha çok gençler arasında popüler. Fas ve Endonezya kökenli Klaver, umut ve hoşgörü içerikli söylemleriyle ülkedeki sosyal demokratların da sempati duyduğu bir isim.

Yeşil Sol, 2012 genel seçimlerinde yüzde 2.3 oy oranı ile 4 vekillik kazanmıştı.

Türklerin yoğun olarak yaşadığı Rotterdam kentinde ise Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi (VVD) oyların yüzde 16,4 ünü alarak en büyük parti oldu. Rotterdam’daki seçimlerin kaybedeni ise ülke çapında olduğu gibi İşçi Partisi oldu. İşçi Partisi yüzde 32’den yüzde 6,6’ya geriledi.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler