İSTANBUL (A.A) -
Kaçırılmasından 89 gün sonra serbest bırakılan Horizon 1'in sahibi olan Horizon A.Ş'nin avukatı Nilgün Yamaner, şirketin yönetim kurulu adına Fatih Çalışkan, Personel Müdürü Ömer Özgür ve Operasyon Müdürü Ahmet Taymez ile basın toplantısı düzenledi.
Yamaner, gemi ve 23 personelin dün akşam saat 17.45'te kurtulduğunu, halen Horizon 1'in Gediz firkateyninin eşliğinde Aden Körfezi'nden Ürdün'ün Akabe limanına seyir halinde olduğunu bildirdi. Kızıldeniz'in başına kadar gemiye eşlik edecek Gediz firkateyninin, gemideki personele sağlık yardımı ve yiyecek takviyesi yaptığını anlatan Yamaner, Akabe limanına kadar olan yolculuğun yaklaşık 1 hafta, 10 gün sürebileceğini kaydetti.
Burada gemi ve personelin özel bir uçakla karşılanacağını belirten Yamaner, ardından Türkiye'ye getirileceklerini anlattı.
Yamaner, kurtarma sürecinin personelin zarar görmemesi için uzun sürdüğünü ifade ederek, korsanlarla yapılan anlaşma gereği verilen paranın miktarını, kaçırılan diğer gemiler ve bundan sonra kaçırılabilecek gemi ve personelinin selameti açısından açıklayamayacaklarını söyledi.
''Maddi ve manevi fedakarlık yaptık demekle yetiniyoruz'' diyen Yamaner, şunları söyledi:
''Kendi öz kaynaklarımızı kullandık. Sigorta şirketleriyle mutabakat yapmayı, işlemleri bitirmeyi beklemedik. İşlemleri beklemek, personeli bir 15 gün daha orada tutabilirdi. Bizden istenilen rakamı deklare etmek istemiyoruz. Korsanlarla bir anlaşma yapıldı. Şu an gemimiz ve personelimiz serbest.''
Yamaner, geminin kaçırılması dolayısıyla 1.5 milyon dolar navlun kaybı yaşadıklarını da sözlerine ekleyerek, bundan sonraki sürecin avukatların işi olduğunu söyledi.
Genel Müdür Fatih Çalışkan da zorlu süreçte kendilerine destek olan herkese teşekkür ederek, şu anda korsanların elinde 3 tane daha kaçırılan gemi bulunduğunu, Horizon 1'in en son kaçırılan gemi olmasına rağmen en erken kurtulduğunu söyledi. Korsanların kaçırdıkları gemilerden, sadece bir Norveç gemisinin 2 aydan önce bırakıldığını hatırlatan Çalışkan, bu geminin de yükünün riskli olması nedeniyle 20 günde bırakıldığını anlattı.
Sülfür yüklü olan Horizon 1'in yükünün gemiye zarar verdiği iddialarına ilişkin Çalışkan, hiçbir geminin taşıyamayacağı yükü almadığını, böyle bir olayın söz konusu olmadığını da vurguladı. Çalışkan, ''geminin yükünün gemiye zarar vereceği'' iddiasını, Horizon 1'i korsanların elinden daha çabuk kurtarabilmek adına kendilerinin ortaya attığını belirterek, ''Bu bir taktikti. Biz bunu kullandık ve korsanlar üzerinde başarılı olduk ama bu iddia, Türkiye'de biraz paniğe yol açtı'' şeklinde konuştu.
Deniz ticareti yapmak isteyenlerin, kesinlikle o bölgeden geçmek zorunda olduğuna işaret eden Çalışkan, Horizon 1'in kaçırılmasının ardından şirketin 3 gemisinin daha aynı yolu kullandığını anlattı. Korsanlığa karşı şirket olarak bazı önerilerinin de bulunduğunu belirten Çalışkan, bu nedenle devletin yetkili organlarıyla temas halinde olduklarını söyledi.
Şirketin operasyon müdürü Ahmet Taymez de Horizon 1'in geçişiyle ilgili bölgedeki uluslararası ve Türk güvenlik birimlerine bilgi verildiğini ancak o sırada başka bir olayın meydana gelmesinin güvenlik güçlerinin Horizon 1'in kaçırılmasına müdahale edilmesini engellediğini belirtti. Taymez, ''Vazgeçilmez bir yol. Başka bir rotada bu yükü taşımak imkansız gibi ya da çok pahalı'' dedi.