HABER

Horlama kalp hastalıklarının habercisi

Türk Uyku Araştırmaları Derneği ve Kayseri Erciyes Üniversitesi tarafından düzenlenen 5. Ulusal Uyku ve Bozuklukları Kongresi'ne katılan Göteborg Üniversitesi Göğüs Hastalıkları Öğretim Üyesi Dr.Yüksel Peker, daha önce hiçbir hastalığı olmayan, horlama ve uykuda sık sık nefesi kesilen (uyku apne sendromu) insanların, normal insanlara göre kalp hastalıklarına yakalanma riskinin 11 kat daha fazla olduğunu söyledi.

Horlama kalp hastalıklarının habercisi

Uyku apne sendromunun, kalp ve damar hastalıkları üzerine uzun vadeli etkilerini araştıran Dr. Yüksel Peker, sendromun 40-65 yaş grubundaki erkeklerde görüldüğünü belirterek, hastaların uyku halinde 10-60 saniye arasında soluksuz kaldığını söyledi. Dr. Peker, "Horlayan insanlarda eğer apne sendromu yoksa, kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riski bulunmuyor. Aşırı kilolu horlayan ve gece solunum durmaları görülen insanların uyku apnesi tanısı olasılığı çok yüksektir. Bunlarda gece ani kan basıncı yükselmesi, kalp ritim bozuklukları, kalp krizi, felç ve ani ölüm riskleri yüksektir. Uyku apne sendromu bulunan hastalar sinema, tiyatro, konferanslarda çoğu zaman uyurlar. Hatta bu hastalar arasında trafikte direksiyon başında uyuyanlar bile tespit edilmiştir" dedi.

Uyku apne sendromu bulunan hastaların, uyku hali olsun olmasın, tedavi edilmeleri gerektiğini ifade eden Dr. Peker, bu tip hastaların günümüzde uyku laboratuarlarında tedavi edildiğini kaydetti.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler