HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Horlamanın nedenleri, teşhis ve tedavisi

Eşiniz, dostlarınız tarafından uykuda horladığınızın yüzünüze söylenmesi ya da horladığınızdan haberdarsanız bir toplulukta uyuyakalmaktan ve mahçup olmaktan korkmak bu sıkıntıyı yaşayan herkes için çok rahatsız edicidir.

Horlamanın nedenleri, teşhis ve tedavisi

Horlama hakkında peki ne biliyoruz, yeterince bilgi sahibimiyiz. İşte horlama ve tedavisi hakkında bilmeniz gereken her şey...

Horlama nedir?

Horlama, uyku sırasında soluk verilirken akciğerlerden dışarı çıkan havanın yumuşak damak, küçük dil, burun içi ve geniz yapılarını titreşime geçirmesi ile oluşan gürültülü uyuma halidir. Bu ses, bazen çok şiddetli olabilir ve odada başka bir kişinin uyumasını olanaksız kılabilir.

Horlamaya yol açan etkenler nelerdir?

Horlamaya yol açan koşulların başında aşırı kilo, ağır ve alkollü akşam yemekleri, yorgunluk, burun tıkanıklıkları ve bazı üst solunum yolları sorunları gibi durumlar gelir.

Nasıl teşhis edilir?

Hastaların yapılan KBB muayenelerinde burun tıkanıklığının sebepleri ortaya konabilir ve hastaların çoğu kez yumuşak damaklarının sarkık olduğu, küçük dilinde uzamış ve sarkmış olduğu saptanır . Bazı durumlarda dil kökü, geniz boşluğu ve yutak bulguları da vardır. Çenelerin anatomik yapısı da inceleme alanına girer. Eğer horlamaya uykuda soluk tutmaları da eşlik ediyorsa bu durum, uyku-apnesi hastalığı olarak tanımlanan ciddi bir sağlık sorununu işaret eder.

Uyku-apnesi nasıl bir hastalıktır?

Hastalar sabahları hiç dinlenmemiş gibi kalkarlar. Gündüz uyuklamaları, direksiyon başı uyumaları olabilir. Bu durumun ileri evrelerinde uykuda ani ölümler bile olabilir.

Tedavisi var mıdır?

Erişkinlerde görülen uyku-apne hastalığı ise uyku laboratuarlarında bir gecelik uyku incelemesi ile önem derecesine göre gruplara ayrılabilir. Orta ve ileri şiddetteki hastaların tedavisi giderek bu konuda çalışmalar yapmakta olan uyku laboratuarlarının alanına girmiştir. Bu hastaların tedavisi çoğu kez CPAP denilen ve uykuda sürekli pozitif basınçlı hava veren maskelerin kullanımı ile yüksek başarı ile yapılabilmekte ve hayat kurtarıcı olmaktadır. Uykuda hafif derecede apneleri olan yada apnesiz horlama olgularında ise tedavi KBB Uzmanlık alanına girer. Bu gruptaki hastalara, varsa fazla kilolardan kurtulmaları, düzenli bir beslenme, mide barsak sorunlarının düzeltilmesi, alkol ve sigara alışkanlığının bırakılması gibi yardımcı önlemler öncelikle önerilir. Buna rağmen düzelmemiş hastaların tedavisindeki en önemli yenilik radyofrekans dalgaları ile yapılan operasyonlardır.

Horlamanın yaşı var mıdır?

Horlama, her yaşta görülebilir ama çocukluk dönemi ve ileri yaşlardakiler özelliklidirler. Çocukluk dönemi horlamaların en sık sebebi geniz eti ve bademcik büyümeleridir. Eğer çocukta apne denilen uykuda soluksuz kalma süreleri de varsa durum ciddiye alınmalıdır. Çocuklardaki bu koşul, sebeplerin ilaçlarla yönetilemeyeceği durumlarda geniz eti ve/veya bademcik ameliyatı ile tamamen tedavi edilebilir. Eğer horlamanın sebepleri arasında yumuşak damak ve küçük dil değişiklikleri önemli bir yer tutuyorsa radyofrekans ile küçük dil küçültülür yumuşak damak gerginleştirilir. Eğer hastanın burun tıkanıklığına yol açan konka şişmesi sorunu da varsa konkaları da aynı seansta radyofrekansla küçültülebilir. Bu işlemler lokal anestezi ile de yapılabilen kısa süreli işlemlerdir. Kanamasız ve ağrısız kabul edilebilirler. Hastalar ertesi gün işlerinin başına dönebilirler. Ancak bu operasyonların başarılı olabilmesi için hastada sadece belirtilen anatomik bölgelerde sorun olması gerekir. Yumuşak damağa uygulanan girişimin bir kaç kez tekrarlanması gerekebilir. Bazı durumlarda dil köküne de radyofrekans uygulamak gerekebilir bu durumda daha büyük bir operasyon söz konusudur. Bunlar dışında horlama ile ilgili daha ileri ameliyat teknikleri de mevcuttur.

En Çok Aranan Haberler