YURTHABER

Mersin
Şehirler
Şehir Seçiniz
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Ankara
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Düzce
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Iğdır
Isparta
İstanbul
İzmir
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kilis
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Şanlıurfa
Siirt
Sinop
Şırnak
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Hortum Islah Serasını Yıktı Geçti

Mersin’in Erdemli ilçesinde gece saatlerinde etkili olan, seraları yıkan ve devam eden ıslah projelerini durduran...

Mersin’in Erdemli ilçesinde gece saatlerinde etkili olan, seraları yıkan ve devam eden ıslah projelerini durduran hortum, büyük çapta maddi hasara yol açtı.

İstasyondaki Sebze Islahı Araştırmacısı Ziraat Yüksek Mühendisi Nihal Denli, yaşananın bir felaket olduğunu belirterek, “Yıkılan seralarımızda 2 yıldır türler arası melezleme, biberde genetik taban çalışması yürütülmekteydi. Dün akşam meydana gelen felaketten dolayı seramız çok büyük oranda zarar görmüş durumda. Bitkilerimizin çoğu hasar gördü, melezlerimizin olduğu bölümler de bitkilerin kökleri tamamen çıkmış durumda. Çok üzgünüz, 2 yıllık bir emekti ve daha halen devam eden bir çalışmaydı” dedi.

Yapılan çalışmanın büyük bir aksaklığa uğradığını ifade eden Denli, “Toparlamaya çalışıyoruz. Tekrar geriden de olsa gelmeye çalışıp, çalışmamızı zamanında bitirmeyi hedefleyeceğiz. Bu seralarımızda biberde yabani ve kültür formlarında yaptığımız melezlerimiz vardı. Kullandığımız ebeveynlerimiz vardı. Bunların büyük kısmı hasar görmüş durumda. Buradan aldığımız materyallerle laboratuvardaki çalışmalarımızı devam ettiriyorduk. Yine de ekiplerimiz hassasiyetle çalışmaları yürütüyor. Bitkileri kaybetsek de bazılarından tohum alabileceğimiz umuduyla kurtarma çalışmalarımızı titizlikle yürütüyoruz” diye konuştu.

Islah ve Genetik Bölümü Başkanı Ziraat Yüksek Mühendisi Hasan Pınar ise, “Burada söz konusu araştırma projesi olduğu için sadece üretilen ürünün ya da seranın zarar görmesi değil, bunun ötesinde bu bitkilerin seraya indirilmesine kadar ki aşamaları da var. Laboratuvar boyutu var. Bu bitkiler laboratuvar ortamında daha özel şartlarda üretildi. İnsanların emeklerini harcanan parayı, kimyasalı, araziye aktarıldıktan sonra yapılan süreçte masrafı hesapladığımızda boyut çok büyük. Bunu 200-300 bin liralık rakamlarla ifade edebiliriz. Çünkü aynı bitkileri elde etmek ve tekrar sera ortamına indirmek oldukça güç ve zaman isteyen bir durum. Buradan çıkacak ürünlerin piyasaya arzı ile ülkeye sunacağı katkıyı hesaba kattığımız zaman 1-2 yıllık bir gecikme söz konusu. Biz buna bir seranın yıkılması olarak bakmıyoruz, çok büyük kaybımız var” dedi.

Öte yandan, hortumun geçtiği bölgedeki bazı okul bahçesi ve ormanlık alanlar da ağaçlar devrildi. İlçeye bağlı Kocahasanlı beldesinde de fırtına sebebiyle örtü altı üretim yapılan vatandaşlara ait seralarda maddi hasar meydana geldi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler