Hoş kelimesi dilimize Farsçadan geçmiştir. Başka bir dilden geçmesine rağmen dilimize yerleşmiş ve uzun zamandır kullanılan bir kelimedir. Farsça ve Orta Farsçada "ḫʷoş / ḫoş " kelimesinden alıntıdır. Bu kelime "güzel, sevimli, memnun edici" anlamına gelir. Ayrıca hoş kelimesinin, Orta Farsçadaki ḫoşnūd (memnun) kelimesinden evrildiği de düşünülür ancak bu kesin değildir. Bu kelimenin en eski Türkçe kaynağı Kutagdu Bilig eseridir. Bu eserde "ḫoş" olarak kullanılmıştır. Daha sonra 1900'lü yıllarda Yeni Türkçe döneminde "hoşgörü" olarak kullanılmıştır.
Hoş kelimesi bir kimse ya da bir nesne için beğenilen, beğeni yaratan, göze kulağa güzel gelen gibi anlamlar ifade etmektedir. Bu anlamları sağlayan hoşun eş anlamlısı olan çeşitli kelimeler bulunmaktadır.
Hoş sözcüğü bir kişi ya da bir nesnenin bizde uyandırdığı olumlu, pozitif, güzel duyguları ifade eder. Bir şeyin duyu organlarımıza güzel gelmesi bizim için onun hoş olduğu anlamına gelir. Hoş eş anlamlısı olan kelimeler:
Hoş kelimesinin eş anlamlılarını cümle içerisinde hoş yerine kullanabiliriz. Ancak hoş kelimesinin farklı anlamları olduğu için mutlaka cümle anlamını kontrol etmeliyiz. Örneğin güzel ve şirin kelimeleriyle maskara ve matrak kelimelerinin kullanım amaçları farklıdır.