Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) 2. Daire Başkanı Nesibe Özer, Ergenekon davasının doğal seyrine bırakılması gerektiğini söyledi. Çanakkale Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından, "Adalet Günü" söyleşisi düzenlendi. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Süleyman Demirel Konferans Salonu’nda HSYK 2. Daire Başkanı Özer ve HSYK Üyesi Hüseyin Serter'in yaptığı söyleşiye il protokolü, avukatlar, hakimler ve öğrenciler katıldı.
Konuşmacılar, HSYK’nın yeni yapısı hakkında bilgi verdi. Kurulun eski ve yeni yapısını karşılaştıran Serter, yeni yapıda Adalet Bakanı’nın birçok yetkisinin sembolik hale getirildiğini söyledi. Serter, “Bakanın doğru dürüst yetkisi yok desek başımız ağırmaz. Genel kurulda disiplin konularıyla ilgili itirazlara bile katılamıyor.” dedi. Soru cevap bölümünde bir gazetecinin, “Ergenekon davasının uzun sürdüğü sık sık dile getiriliyor. Siz davanın süresi hakkında ne düşünüyorsunuz.” sorusuna karşılık Nesibe Özer, HSYK'nın devam eden davalarla ilgili bir şey düşünmediğini vurguladı: “Çünkü hakimler, yargılama yapmakta bağımsızdır. Hiç kimsenin etkisine açık değildir. Bu etki edecek kişi veya kurum HSYK olsa dahi, şu anda devam etmekte olan davalarla ilgili o mahkemelere bakan meslektaşlarımız dışında hiç kimsenin bir şey söylemeye ya da bir konuda bilgi vermeye hakkı olduğuna inanmıyorum. Hakimler de kararlarıyla konuşur. Hem onlara etki etmeme adına hem de adalete inanmış bir vatandaş olarak bazı şeylerin doğal seyrine bırakılmasından yanayım.”
Deniz Feneri e.V. davasına bakan savcıların neden görevden alındığı sorusuna cevap veren Hüseyin Serter de şunları söyledi: "Halen devam eden bir davayla ilgili açıklama yapılması doğru değil. Deniz Feneri e.V. davasına bakan savcıların alınması doğrudan HSYK’nın değil, cumhuriyet başsavcılığının tasarrufudur.”
DAVALARIN ORTALAMA SÜRESİ ÇIKARILIYOR
2. Daire Başkanı Özer, dava dosyalarının ortalama ne kadar sürdüğü yönündeki bir soruya karşılık ise şu anda buna cevap verecek net verilerin ellerinde olmadığını söyledi. Ulusal Yargı Ağı Projesi (UYAP)'nin devreye girmesiyle geçen haftadan itibaren bütün mahkemelerden davaların başlama ve bitme tarihlerini istediklerini ifade eden Nesibe Özer, böylece genel bir istatistiğe sahip olacakların aktardı. Özer, projeyi şöyle açıkladı: “Bizdeki ortalama dava süreleri, yaklaşık 1,5 ile 2 yıl arasında. Ağır cezalarda bu süre biraz daha uzun olabiliyor. Geçen hafta ve bu hafta yaptığımız bir çalışma var, bütün mahkemelerden dava bitme günlerini istiyoruz. UYAP ile bu süreleri görebileceğiz. Şu anda bu projeyle ilgili çalışma var, sanırım aralık ayında bitecek. Ortalama yargı süresini bulursak, hakim ve savcıların performansını da görmüş olacağız.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz