HABER

HSYK'dan Cemil Çiçek'e ağır eleştiri

ANKARA (ANKA)- Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) ile Adalet Bakanı Cemil Çiçek arasında, Yargıtay ve Danıştay üye seçimleri konusunda bilinen görüş ayrılığı, Kurul'un bugünkü toplantısında iyice su yüzüne çıktı.

HSYK, Bakan Çiçek'i yargıya müdahale ile suçlarken, toplantıya mazeretsiz katılmayan Müsteşar Fahri Kasırga için de tutanak tutup yasal işlem başlatacağını açıkladı. HSYK, Yargıtay'daki 23, Danıştay'daki 6 üyelik için bugün yapacağı toplantıyı salt çoğunluğu sağlayamadığı için yapamadı. Basın toplantısı düzenleyen Kurul üyeleri, toplantıya mazeret bildirmeden katılmadığı gibi vekilini de göndermeyen Müsteşar Fahri Kasırga ile ilgili tutanak tuttuklarını ve yasal işlem başlatacaklarını bildirdi.

Kurul adına açıklama yapan Başkanvekili Mahmut Acar, "Sayın Müsteşar'ın Anayasal görevidir Kurul toplantılarına katılmak, toplantıya katılmak bize göre hak olmayıp, Anayasal bir görevdir diye düşünüyoruz" dedi. Bir gazetecinin, Müsteşar hakkında yasa işlem başlatacaklarının ifade edildiği bunun görevi ihmalden dava anlamına mı geldiği yönündeki sorusuna Acar, "Bakacağız, bu Kurul'un da çalışması lazım" demekle yetindi. Danıştay ve Yargıtay'daki boş üyelikler için yaklaşık 10 aydır seçim yapılamiyor.

Çiçek seçim gündemli toplantı yapılmaması için yazı gönderdi

Mahmut Acar, Bakan Çiçek'in dün Kurul'a bir yazı gönderdiğini belirterek, "Gönderilen yazıda, Yüksek Kurul'un 13 Mart 2007 günlü toplantısında Yönetmeliğin 9.maddesine dayanılarak ileriki bir tarihte yapılacak gündem için gündem belirlemesinin Yönetmeliğin lafzına ve ruhuna aykırılık teşkil ettiği zira gündemde değişiklik yapılması hususu bizatihi görüşülen gündeme ilişkin olup, bir sonraki gündemi kapsamadığı ifade edilmiştir" dedi. Acar, seçim gündemli toplantı yapılması kararının Müsteşar Fahri Kasırga'ın karşı oyu ve oy çokluğu ile alındığına vurgu yaparak, alınan kararın yasa ve yönetmeliklere uygun olduğunu, "usule, yasaya ve yönteme aykırı bir hal bulunmamaktadır" dedi. Açıklamada şöyle denildi:

Yüksek Kurul'un faaliyetlerine engelleme

"Sayın Adalet Bakanı'nın kendi imzası ile Yüksek Kurul'a gönderdiği yazı, yasal dayanağı olmayan sadece kendi kişisel düşüncesini ve tercihini yansıtan bir değerlendirmeden ibarettir. Yüksek Kurul'un kararı karşısında herhangi bir hukuki bağlayıcılığının bulunmadığı duraksamaya yer vermeyecek derecede açıktır. Bu durum sadece, yargı bağımsızlığına karşı bir duruş, Yüksek Kurul'un faaliyetlerini engelleme, yargıya müdahale niteliği arz etmektedir. Üye tam sayısı ile toplanması gereken Yüksek Kurul, Adalet Bakanlığı Müsteşarı Sayın Fahri Kasırga'nın gelmemesi nedeniyle toplanamamış ve çalışmasını sürdürememiştir. Bu konuda sorumlular hakkında yasal gereğinin yapılması açısından tutanak da düzenlenmiş ve imza altına alınmıştır."

En Çok Aranan Haberler