YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Hububatın Yerini Sebze Ve Meyveler Alıyor

Adıyaman’da ekilebilir arazilerin büyük kısmını oluşturan hububatın, yerini yeni ürünler almaya başladı.Adıyaman merkezde soğuk iklim...

Adıyaman’da ekilebilir arazilerin büyük kısmını oluşturan hububatın, yerini yeni ürünler almaya başladı.

Adıyaman merkezde soğuk iklim ürünü olan fasulye yetiştiriciliği denemesi başarılı bir şekilde gerçekleşti. Deneme amaçlı ekilen arazide ki cina ve strike türü fasulyeler tohumluk olarak yetiştiriliyor. Tütüne getirilen kota sonrasında kıraç arazilerde sadece hububat ekimi yapan Adıyamanlı çiftçiler yeni ürünler deniyor.

Adıyaman Ziraat Odası Başkanı Kemal Şahin’e ait olan araziye Sinan Yalçın adlı çiftçi fasulye ekti. 60 dekarlık alanda kaliteli fasulye elde edildi. Fasulye ekilen arazide Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Adil Alan, Ziraat Odası Başkanı Kemal Şahin ve beraberindekiler fasulye tarlasını incelediler.

Sinan Yalçın adlı çiftçi deneme amaçlı bir ekim yaptıklarını ve bunu başardıklarını belirterek, iyi verim olmayı ümit ettiklerini dile getirerek, hububata alternatif ürün yetiştirmenin mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

Ziraat Odası Başkanı Kemal Şahin ise, kendi arazisinde Sinan Yalçın adlı çiftçinin deneme ekimi yaptığını ve bunu başardığını dile getirerek, “Adıyaman’ın toprakları verimli ve ne ekerseniz o yetişir. Burası tohum firmasıyla sözleşme yapılarak tohumluk olarak ekildi. Firmayla 3,5 TL’den sözleşme yaptık. Amacımız Ziraat Odası olarak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile koordineli bir şekilde çiftçinin gelirini arttırmasını sağlamanın çabası içerisindeyiz. Adıyaman çiftçisine para kazandırabilmek ve farklı ürünler yetiştirmek istiyoruz” dedi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Adil Alan ise, imkan verildiğinde Adıyaman’da her türlü ürünün yetişebileceğini ve Adıyaman’ın gelecekte meyve ve sebze deposu olacağını belirtti.

Alan, “Su geldikten sonra burada yetişmeyecek hiçbir ürün yoktur. İklimimizin çok elverişli olmasıyla suyun birleşmesi yeni ürünlerin elde edilebileceğini görüyoruz. Ziraat Oda Başkanlarının yeniliklere açık olması çiftçi için büyük bir kazançtır. Bu gün Adıyaman Ziraat Odası başkanımız 60 dekarlık bir alanda fasulye denemesi yaptı, daha önce Besni Ziraat Odası başkanımız 300 dekarlık alanda havuç yetiştiriciliği yaptı. Tarımda su önemli cazibeli suyun dekara maliyeti 20 TL ise diğer yerlerde suyun maliyeti 60-70 TL civarındadır. İnşallah önümüzdeki günlerde yeni barajların faaliyete geçmesiyle yeni ürünler üretilecektir. Sadece hububat değil, meyve ve sebze çeşitlerini görmüş olacağız. Bu 60 dekarlık alana sadece hububat ekmiş olsaydı buradaki gelir yaklaşık 15 bin TL olacaktı. Fasulye yetiştiricilinde herhangi bir aksilik olmazsa aynı yerden 60 bin TL elde edecek. Bunun giderini hesaplanınca gelirde yüzde 80 civarında artış olacaktır” diye konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler