YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Hukuk Profesöründen Sosyal Medya Düzenlemesi Uyarısı

Sosyal paylaşım siteleriyle ilgili çalışma yapılacağını belirten İçişleri Bakanı Muammer Güler’in Facebook ve Twitter’da yönlendirme...

Sosyal paylaşım siteleriyle ilgili çalışma yapılacağını belirten İçişleri Bakanı Muammer Güler’in Facebook ve Twitter’da yönlendirme yapanlarla ilgili operasyonların süreceği açıklamasını değerlendiren Uluslararası Antalya Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Savaş Bozbel, “Sosyal medya ile ilgili ayrı bir yasal düzenleme yapılmasına ihtiyaç yoktur. Böyle bir düzenleme ‘yasaklar ülkesi Türkiye’ algısını artırır” dedi.

TEPKİSEL DÜZENLEME ZARAR GETİRİR

Prof. Savaş Bozbel, “Sosyal ağlarla ilgili Bakan Güler’in açıklamasına göre Adalet Bakanlığı ve ilgili bakanlıkların katılımıyla bir yasa taslağının masada olduğu anlaşılmaktadır” dedi.

Uluslararası Antalya Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Savaş Bozbel, bu tür tepkisel düzenlemelerin faydadan ziyade zarar getireceğini belirterek şunları söyledi: “Birincisi, illaki kanunla bir düzenleme getirilecekse, bu tür düzenlemeler uluslararası normlar ve AB müktesabatının gerisine düşmemeli. İkincisi, yasaklamalar özellikle internet ve sosyal ağlarda kolaylıkla, özellikle VPN, tünel siteler, açık DNS yoluyla rahatlıkla dolanılabilmektedir. Bir başka ifadeyle teknik olarak yasaklama mümkün olmamaktadır. Üçüncüsü, yasaklar insanları ayrıca cezbettiği için yasak site ya da bloglara girişler sayıca muhtemelen artacaktır. Dördüncüsü ve en önemlisi; mevcut kanuni düzenlemeler, özellikle Türk Ceza Kanunu’ndaki (TCK) mevcut suç tiplerinin sosyal ağlardaki kışkırtıcı veya manipülatif eylem ya da haberleri önleme konusunda yeterli olduğunu düşünüyorum." Prof. Savaş Bozbel, örnek olarak TCK'nın bazı maddelerini gösterdi. Bozbel, şöyle konuştu: "TCK m. 125 (hakaret suçu), m. 170 (genel güvenliğin kasten tehlikeye düşürülmesi), m. 179 (trafik güvenliğini tehlikeye sokma), m. 181 vd. (çevreye karşı suçlar) ile TCK m. 212 vd. maddelerdeki ‘kamu barışına karşı işlenen suçlar’ (Halk arasında korku ve panik yaratmak amacıyla tehdit m. 213; Suç işlemeye tahrik m. 214; Suçu ve suçluyu övme m. 215; Halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama m. 216; Kanunlara uymamaya tahrik m. 217). Ayrıca bu suçlarla ilgili ortak hüküm olan m. 218’e göre ‘Yukarıdaki maddelerde tanımlanan suçların basın ve yayın yoluyla işlenmesi halinde, verilecek ceza yarı oranında artırılır.’ denilmektedir. Sosyal ağlar, (Facebook, Twitter vb) bu anlamda yayın olarak kabul edilir. Dolayısıyla yukarıdaki maddelerde düzenlenen suç tipi, Facebook veya Twitter üzerinden yapılan haber ya da retweet vasıtasıyla gerçekleşirse, ceza yarı oranında artırılacaktır.”

YASAKLAR ÜLKESİ TÜRKİYE ALGISINI ARTIRACAK

Dekan Bozbel, bu konuda ayrıca, 5651 sayılı ‘İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi Ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun’ hükümlerini de hatırlatarak şunları söyledi: “Sosyal ağlar üzerinde ya da bunlar kullanılarak işlenen suçlar için işletilebilir. Burada Facebook ve Twitter kullanıcıları içerik sağlayıcı olduklarından, bu kanunun içerik sağlayıcının sorumluluğu ile ilgili hükümleri uygulanma kabiliyetine sahiptir.”

TCK ve 5651 sayılı Kanun’un sahip olduğu mevcut enstrümanlar ve hükümlerin, sosyal ağlar üzerinden ya da sosyal ağların mecra olarak kullanıldığı suç tipleriyle mücadelede yeterli olduğunun altını çizen Prof. Savaş Bozbel, ‘yasaklar ülkesi Türkiye’ algısını artıracak; Türkiye’yi Çin, İran ve Ortadoğu ülkeleri ile aynı düzleme getirecek bir düzenlemeye gerek olmadığını kaydetti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler