ANKARA (İHA) - Adalet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, 2003 yılında 23 kanun, 1 tüzük ve 1 yönetmeliğin hazırlanarak yürürlüğe girdiğini belirterek, halen 2 kanun tasarısının Meclis Genel Kurulu'nda bulunduğunu, 12 kanun tasarısının ise Meclis komisyonlarının gündeminde olduğunu söyledi.
Bakan Çiçek, Adalet Bakanlığı'nın 2003 yılında gerçekleştirdiği çalışmalarla ilgili bugün basın toplantısı düzenledi. Türkiye'nin 'sessiz bir hukuk devrimi' sürecinden geçtiğini öne süren Bakan Çiçek, cumhuriyetin kuruluşundan sonra 'ikinci hukuk ve adalet devrimine imza attıklarını kaydetti. Bakan Çiçek, "Henüz içeride ve dışarıda pek farkına varılmayan, sessiz ve derinden giden, şu an için henüz tamamlanmayan ama hızla yol aldığı için kısa bir dönemde tamamlanacak ve büyük yansımalara yol açacak bir süreçten geçiyoruz" dedi. Günümüzde ulusal devletleri bağlayan, onları çepeçevre saran uluslararası ve bölgesel kurallara uymadan yaşamanın, bu süreçlerin dışında kalan bir politika izlemenin, Çin gibi çok büyük ve farklı rejimden gelen devletlerin bile tercih etmediği bir seçenek haline geldiğini anlatan Bakan Çiçek, 'İnsanı yaşat ki devlet yaşasın' ilkesiyle çağı yakalamanın gayretinde olduklarını söyledi. Yargıda etkinliği sağlamak için, önce yasal düzenlemeleri çağın gereklerine uygun şekilde yeniden ele alma yaklaşımında olduklarını ifade eden Bakan Çiçek, şunları söyledi:
"2003 yılında, 23 kanun, 1 tüzük ve 1 yönetmelik hazırlanarak yürürlüğe girmiştir. Bununla birlikte 2 kanun tasarısı TBMM Genel Kurulu'nda bulunmakta olup, bu tasarılar ile ilgil olan diğer tasarıların aynı aşamaya gelmesi beklenmektedir. 12 kanun tasarısı TBMM komisyonları gündemindedir. Ayrıca 3 kanun tasarısı Başbakanlığa sevk edilmiştir. 15 kanun tasarısı, bakanlıklar ile ilgili kurum ve kuruluşlara görüşe gönderilmiş ve gelen görüşler üzerinde değerlendirme çalışmaları halen devam etmektedir. Sözkonusu kanunlarla Türk hukuk hayatında önemli değişiklikler yapılmış ve yenilikler getirilmiştir".
Bakan Çiçek, kamuoyunda 4., 5., 6., ve 7. Uyum Paketi olarak adlandırılan 4778, 4793, 4928 ve 4963 sayılı kanunlar olmak üzere toplam 27 kanunda değişiklik yapıldığını hazırlatarak, "Yapılan değişikliklerle, insan hakları ve AB'ye uyum konusunda önemli yenilikler getirilmiş, bu arada Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin ihlal kararları yargılamanın yenilenmesi sebebi sayılmıştır" diye konuştu.