ANKARA (ANKA) – Demokrat Yargı Yönetim Kurulu, Anayasa Mahkemesi’nin askere sivil yargı yolunu açan düzenlemeyi iptal etmesini, “Darbelere karşı hukuk yoluyla mücadele imkânı kalmamıştır. Karar, darbe Anayasalarına rağmen, atılacak demokratikleşme adımlarında sınırın ne olduğunu da ilan etmiştir” şeklinde değerlendirdi.
Demokrat Yargı Yönetim Kurulu, Yüksek Mahkeme’nin kararına ilişkin bir açıklama yaptı. Açıklamada, hükümetin, 5918 sayılı Yasa ile Ceza Muhakemesi Yasasında bir gece yarısı yaptığı değişiklikle “askeri yargının görev alanının çağdaş demokrasilerdeki uygulamalara yaklaştırılmaya çalışıldığı” ileri sürüldü.
Mahkemenin söz konusu değişikliği iptal etmesi ile “demokratik hukuk devletinin en temel unsuru olan ‘doğal yargıç ilkesinin’ anlamsızlaştırdığı ve askeri yargıyı genel bir yargı olarak yeniden inşa edildiği” belirtilen açıklamada, şöyle denildi:
“Çağdaş dünyanın hiçbir koşulda kabul edemeyeceği bu sapmanın, sivil alanın daraltılmasına, demokrasiye ve ulusal iradeye yönelmiş tüm müdahalelere dokunulmazlık kazandırılmasına yol açacağı tartışmasızdır. Kısaca darbelere karşı hukuk yoluyla mücadele imkânı kalmamıştır. Karar, darbe Anayasalarına rağmen, atılacak demokratikleşme adımlarında sınırın ne olduğunu da ilan etmiştir.
Demokratik irade ürünü olmayan bir Anayasa’ya uygunluk denetiminin demokratik, çağdaş ve özgürlükçü standartlar sunması beklenmemelidir. Başta Anayasa yargısı olmak üzere, yargıya ilişkin tüm yasaların darbe ürünü olduğu bir ülkede tüm siyasal güçlerin ve toplum aktörlerinin katılacağı yeni bir demokratik Anayasa çalışması zorunluluğu artık ötelenemez hale gelmiştir.
Parlamentoda temsil edilen veya edilmeyen tüm siyasal aktörlere bu yöndeki tarihsel sorumluluklarını yeniden hatırlatmayı Ulus’a saygımızın bir gereği olarak görüyoruz.” (ANKA)