EĞİTİM

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Hukuka nasıl yazılır? Hukuka mı hukuğa mı, TDK’ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçemizde yer alan bazı sözcüklerin sonunda bulunan ünsüz harflerde yumuşama durumu söz konusu olabilmektedir. Bu durum dil bilgisinde ünsüz yumuşaması olarak tanımlanmaktadır. Ünsüz yumuşamasına uğrayan kelimelerin yazımında sıklıkla imla hatası görülmektedir. Ancak hukuka gibi bazı kelimelerde ünsüz yumuşaması olmadığından yazım stilinde farklılıklar gözlemlenebilir. Peki, hukuka nasıl yazılır, TDK’ye doğru yazılışı nedir?

Hukuka nasıl yazılır? Hukuka mı hukuğa mı, TDK’ye göre doğru yazılışı nedir?

Kelime yönünden fazlasıyla zengin olan dilimizde bazı sözcükler yabancı kökene sahipken bazıları ise Türkçe kökene sahiptir. Özellikle yabancı kökenli kelimelerin yazım tarzında yaygın olarak imla yanlışı yapılır. Hukuka kelimesi de yabancı kökenli olan sözcüklerden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu kelime dilimize Arapçadan girmiş sözcükler arasında bulunmaktadır.

Hukuka nasıl yazılır?

Yazım kuralları kendi içerisinde birçok farklı kural barındırmaktadır. Bu kurallardan biri de ünsüzlerin nitelikleriyle alakalı olan kurallardır. Dilimizi var eden kimi sözcükler ünlü ile başlayan bir ek aldıklarında sonlarında yer alan bazı sert ünsüz harflerinde ünsüz yumuşaması görülebilmektedir. Hâl böyle olunca hukuka yazımı konusunda sıklıkla hataya düşülmektedir. Bu kelimenin asıl kökü hukuk sözcüğüdür. Bu sözcük cümle içerisinde çoğunlukla isim hâliyle kullanılmaktadır. Ancak bazı durumlarda mecazi anlamlarda kullanıldığına da rastlanılmaktadır.

Kelimelerin yazımından emin olunmadığında Türk Dil Kurumunun meydana getirdiği TDK sözlükleri sayfasına bakılmaktadır. Bu sayfada tüm yazım kuralları mevcut olduğundan ulaşılmak istenen bilgiye kolayca erişim sağlanabilmektedir. Bu bağlamda hukuka TDK’ye göre her zaman hukuka şeklinde son harfinde ünsüz yumuşaması olmadan kullanılması gereken bir sözcüktür.

Hukuka mı hukuğa mı?

Hukuk sözcüğü Arapça kökenli bir sözcük olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu kelimeden meydana gelen hukuka sözcüğü ise birçok yazılı mecrada “hukuğa” yazım şekliyle karşımıza çıkmaktadır. Yani kelimenin sonunda bulunan k ünsüzü yumuşatılarak yumuşak g (ğ) harfine çevrilmektedir. Bu durum yazım kurallarına ünsüz yumuşaması olarak adlandırılmaktadır. Ancak hukuka kelimesine için bu kural geçerli değildir.

Türk Dil Kurumunun yazım kurallarına göre hukuka kelimesi yabancı kökenli bir sözcüktür. Yabancı kökene sahip sözcüklerde ünsüz yumuşaması olmamaktadır. Bu kural yalnızca Türkçe kökene sahip kelimeler için geçerlidir. Bundan kaynaklı hukuka kelimesi her zaman “hukuka” şeklinde yazılmalıdır. Ancak her ne kadar bu kural varsa da bazı sözcüklerde istisna olarak ünsüz yumuşamasına rastlanılabilmektedir. Buna göre hukuka doğru yazılışı şu şekildedir:

  • Hukuka (doğru kullanım)
  • Hukuğa (yanlış kullanım)

En Çok Aranan Haberler