YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Hukukçular Birliği, 'bireyi merkeze alan' bir anayasa öneriyor

Hukukçular Birliği tarafından hazırlanan anayasa taslağında, bireyi merkeze alan, herhangi bir ideolojinin üstünlüğünün esas alınmadığı...

Hukukçular Birliği tarafından hazırlanan anayasa taslağında, bireyi merkeze alan, herhangi bir ideolojinin üstünlüğünün esas alınmadığı ve işkence yasağının ilk kez düzenlendiği bir anayasa taslağı öneriliyor.
Hukukçular Birliği Vakfı tarafından hazırlanan yeni anayasa taslağı önerisi Ankara’da düzenlenen bir basın toplantısı ile tanıtıldı. Anayasa Komisyonu’na sunulması düşünülen taslakla ilgili basına dağıtılan bilgi notunda çalışma ile ilgili önemli bilgiler bulunuyor. Notta, anayasanın başlangıç metninin anayasanın ruhunu anlatacak bir özle tanıtıldığı kaydediliyor. 82 anayasasının devleti merkeze alan yapısının terk edilerek bireyi ve bireyin özgürlüklerini esas alındığı belirtilen notta taslakta, "Değiştirilemez ya da değiştirilmesi teklif edilemez’ hükmü bulunmamaktadır." bilgisi veriliyor.
Herhangi bir ideolojinin üstünlüğü kabul edilmediği dile getirilen notta, herhangi bir etnik kimliğin de esas alınmadığı belirtiliyor. İnsan hakları en güçlü şekilde teminat altına alınmaya çalışılmıştır. İşkence yasağının ilk kez anayasa taslağı halinde düzenlendiği kaydedilen notta, şu bilgilere yer veriliyor: "Herkesin adil yargılama hakkı olduğu anayasa teminat altına alınmıştır. Herkesin dilediği inanca sahip olacağı, din kültürü ve ahlak bilgisi dersinin seçmeli olacağı, küçüğün hangi dini ve ahlaki eğitimi alacağına ancak ebeveynlerin karar vereceği düzenlenmiştir. Herkesin eğitim hakkına sahip olduğu, kılık kıyafeti veya herhangi bir sebeple bu haktan mahrum edilemeyeceği düzenlenmiştir. Hiç bir dilin yasaklanmayacağı her dilin öğreniminin, kullanımının özgür olduğu ve dileyen vatandaşın ana dilinde eğitim hakkının bulunduğu kabul edilmiştir. Vatandaşın mülkiyet hakkına sahi saygılı olunacaktır. Vicdani ret bir anayasal hak olarak kabul edilmiştir. Vatandaşlık tanımı, herhangi bir etnik tanım yapılmamıştır. Yargıda Birlik ilkesi esas alınarak askeri yargıya yer verilmemiştir. Genelkurmay, başkanlığının MSB’ye bağlanması kabul edilmiştir. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın işlevselliği güncellenmiştir. Büyük yerleşim merkezleri için özel yönetim birimi oluşturulabileceği öngörülerek, özellikle İstanbul gibi metropollerin ayrı bir yönetimle yönetilebileceği düzenlenmiştir.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler