İSTANBUL (İHA) - Çağdaş Hukukçular Derneği İstanbul Şube Başkanı Fatma Gül Yolcu, yeni ceza yasaları ve bağlı yasalarla avukatların hak ve özgürlüklerinin kısıtlandığını, savunma haklarının engellenmek istendiğini ileri sürdü.
Öğle saatlerinde Sultanahmet'teki İstanbul Adliyesi önünde toplanan yaklaşık 50 kadar avukat, 1 Haziran'da yürürlüğe girecek yeni TCK hakkında basın açıklaması yaptı. Dernek adına açıklama yapan Çağdaş Hukukçular Derneği İstanbul Şube Başkanı Fatma Gül Yolcu, yeni ceza yasaları ve bağlı yasalarla hak ve özgürlüklerinin sınırlandırıldığını, savunma haklarının engellenmek istendiğini öne sürdü. 2004 yılına girildiğinde nasıl hazırlandığı belirsiz bir tasarı ortaya konulduğunu öne süren Yolcu, 'Uyum Yasaları' çerçevesinde hızla mecliste görüşülen tasarının, 1 Nisan 2005 tarihinde yürürlüğe girmesine karar verildiğini hatırlattı. Yolcu, 1 Nisan 2005 tarihine gelmeden bu kez aynı meclisin, söz konusu yasaların yürürlülük tarihinin 1 Haziran olmasına yönelik bir kanun çıkardığını söyledi. Toplam 85 madde olduğu basına bildirilen; ancak içerikleri hususunda kısmen bilgi sahibi olabildikleri bu tekliflerin gizli kapılar arkasında tartışıldığını ifade eden Çağdaş Hukukçular Derneği İstanbul Şube Başkanı, "Bu yasalar hazırlanırken, yargılamanın en önemli unsurlarından olan avukatların görüşleri alınmazken, emniyetin talepleri karşılanmakta ve tepkilerini gidermek kaygısıyla davranılmaktadır" diye konuştu.
Yargı denetimi dışındaki her işlemin keyfiliğe kapı açacağını dile getiren Yolcu, "Hakim kararıyla yapılacak işlerin, savcılık kararıyla yapılması yönünde yeni teklifler getirilmektedir. Hakimin karar vermesi gereken arama, el koyma, yakalama kararları savcının inisiyatifine bırakılmaktadır. Bu durumun bile hukuka aykırılığını dile getirirken, bu görüşümüz dikkate alınmadan savcının bulunmadığı, savcıya ulaşılamadığı durumlarda bazı yetkilerin direk kolluk amiri tarafından yazılı emir vermek suretiyle kullanılması gündeme gelmektedir. Böylece emniyetin yetkileri artırılmakta, diğer yandan hazırlanan son teklifle sanık ile avukatın ilişkileri sınırlandırılmakta. Hukukçuların savunma hakkı engellenmekte, bu ortadan kaldırılmak istenmektedir. Herkes suçu ispatlanana kadar masum iken, avukat herhangi bir şikayet dilekçesiyle soruşturmaya uğradığında hemen görevinden alınabilecektir. Böylece avukatlar fişlenecek, insanların avukat seçme özgürlüğü kısıtlanacak" dedi.
Fatma Gül Yolcu, Ankara'da yapılacak protesto yürüyüşüne katılıp görüşlerini bir kez daha meclise duyuracaklarını sözlerine ekledi. Avukatlar, yapılan açıklamanın ardından olaysız dağıldı.