HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Hukukta ilginç istatistikler

İZMİR (İHA) - Hukukçular tarafından kurulan bir internet sitesinde ilginç hukuk istatistiklerine yer verildi. Buna göre, bir ceza davasının ortalama süresi 1-3 yıl arasında değişirken, ağır ceza mahkemelerinin bir günde baktığı dava sayısı ise 20 olarak belirtildi.

Sitede yer alan istatistiklere göre; boşanma, veraset, tazminat gibi davalara bakan hukuk mahkemelerinde bir davanın ortalama süresi 9 ay-2 yıl iken, cinayet, dolandırıcılık, sahtecilik gibi davalara bakan bir ceza mahkemesinde davaların ortalama süresi ise 1-3 yıl arasında değişiyor. Bir hukuk davasının Yargıtay'da temyiz incelemesi süresi 2-7 ay arasında değişirken, bir ceza davasının Yargıtay'da temyiz incelemesi 4-12 ay sürebiliyor. Hukuk davalarında bir sonraki duruşmaya verilen sürenin 1.5 ay, ceza davalarında ise bir sonraki duruşmaya verilen sürenin 3 ay olduğu kayıtlarda yer alıyor. Hukuk davalarında bir davanın ortalama duruşma sayısı 8, bir duruşmanın ortalama süresi ise 45-90 saniye arasında. Avukatların duruşmanın başlaması için bekledikleri süre 90 dakika. Ağır ceza mahkemelerinin bir günde baktığı ceza davası 20, asliye ceza mahkemelerinin bir günde baktığı ceza dava sayısı ise 50.

İstatistiklerde göze çarpan önemli bir ayrıntı da, paraya çevrilen hapis cezalarının bir gününün parasal değeri 3 milyon 650 bin lira olurken, 1 yılın altındaki paraya çevrilen hapis cezalarının oranı ise yüzde 95. Bir alacak davasının ortalama yargılama süresi 1.5 yıl ve vatandaşların birbiriyle davalı olma oranı yüzde 75 olarak açıklandı.

En Çok Aranan Haberler