HABER

Hükümet 66 yaşında emeklilikte ısrarlı

ANKARA (İHA) - Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in, ortalama yaşam süresinin 66 olduğu Türkiye'de 65 yaşında emekliliği imkansız kılacağı gerekçesiyle veto ettiği madde Plan Bütçe Komisyonu'nda aynen kabul edildi. Türkiye'de hayatta kalma beklentisinin 71 yaş olduğunu ve sosyal güvenlik sisteminde bu rakamın esas alındığını belirten Çalışma Bakanı Başesgioğlu, 65 yaşında emeklilik uygulamasına da 2048 yılında geçileceğini söyledi.

TBMM Plan Bütçe Komisyonu'nda 'mezarda emeklilik' olarak nitelenen Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası'nın vetolu maddeleri ele alınıyor.

Cumhurbaşkanı Sezer'in, ortalama yaşam süresinin 66 olduğu Türkiye'de 65 yaşında emekliliği imkansız kılacağı gerekçesiyle veto ettiği madde Plan Bütçe Komisyonu'nda aynen kabul edildi. CHP düzenlemenin iptal edilmesi için Anayasa Mahkemesi'ne dava açacağını açıkladı. Aynen kalan maddeye göre, emeklilik yaşı kademeli olarak kadınlar ve erkekler için 65'e çıkarılacak. Ancak, 2036 yılına kadar halen uygulanan kadınlarda 58, erkeklerde 60 emeklilik yaşı geçerli olacak.

Emeklilik için pirim gün sayısını da 9 bin güne çıkaran maddeye göre, kademeli geçiş burada da uygulanacak. Çalışanlar, 2007'den itibaren her yıl için 100 gün eklenmek koşuluyla 7 bin prim gün sayısına göre emeklilik hakkı kazanacaklar. Örneğin 2007'de işe girecek bir sigortalı 7 bin 100 prim gün sayısını, 2008'de işe giren sigortalı ise 7 bin 200 prim gün sayısını tamamlamak zorunda olacak. AK Parti'lilerin oylarıyla kabul edilen maddeyle ilgili CHP'nin önergeleri de reddedildi. Yasa konusunda geri adım atmayacaklarının işaretini veren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, Türkiye'de ortalama yaşın 66 olmasına arşın hayatta kalma beklentisinin 71.1 yaş olduğunu belirterek, sosyal güvenlik sistemlerinde de bu yaşın baz alındığını söyledi. Bazı Avrupa ülkelerinden örnekler veren ve Türkiye'nin 65 yaşında emeklilik uygulamasına 2048'de geçeceğini belirten Bakan Başesgioğlu, mevcut çalışanların da hiçbir yaş kaygısı duymamasını istedi. Başesgioğlu, 65 yaş tercihinin doğru olduğunu ve ilerde ortalama yaşın da artacağını söyledi. Siyasetçi olmalarına karşın, oy kaygısı gütmeden geleceğe yönelik bir karar aldıklarını çünkü geleceğe yönelik sorumlulukları olduğunu anlatan Başesgioğlu, "Geleceğe karşı sorumluluğumuz var başka hesabımız kitabımız yok" dedi.

Bakan Başesgioğlu, komisyondaki konuşmasında IMF'nin artan sağlık harcamaları nedeniyle istediği 1.4 milyar dolarlık tasarrufun nasıl sağlanacağını açıkladı.

Hastanelerle paket anlaşmaları ayıplacağını belirten Başesgioğlu, yatarak ve ayakta tedaviler için çeşitle branşlarda maliyet hesabı yapılacağını ve buna göre yapılacak geri ödeme yöntemiyle 1.4 milyar dolarlık tasarruf sağlanacağını söyledi.

En Çok Aranan Haberler