HABER

“Hükümet bir taşla 26 kuş vurmak istiyor”

Abdüllatif Şener, Anayasa değişikliği paketinin tüm maddelerinin birlikte referanduma sunulmasını eleştirdi.

ANKARA (ANKA) - Şener, “İktidar diyor ki, ‘tek bir oy versin vatandaş, çünkü böylece beğendiği madde bulunan, beğenmediği maddelere de oy verir, Anayasa da referandumdan geçer’ Hükümetin yaptığı bir taşla, 26 kuş vurmaktır” dedi.

Türkiye Partisi Genel Başkanı Abdüllatif Şener, kamuoyunda tartışmalara neden olan Anayasa değişikliği paketine tepki gösterdi. Eski Başbakan Yardımcısı Şener, ANKA’ya yaptığı açıklamada Anayasa değişikliği paketinin, kanun teklifine varıncaya kadar, hukuk devleti açısından yanlışlarla dolu olduğu söyledi. Parti kapatma, milletvekilliğin düşmesi ve HSYK ile Anayasa Mahkemesinin yapısına ilişkin maddelerin, paketi özünü oluşturduğuna dikkat çeken Şener, “Ancak bu pakette yargı reformuna ilişkin bir şey yok. Yargı reformu daha kapsamlı bir şeydir. Türkiye zaten üç yıldır kavga yapıyor. Kavga konularını bir sonuca bağlanmadan açıkta bırakılıyor. Bu ülkeye zarar veriyor. İktidar ve muhalefet, bir araya gelerek daha az maddeli, daha öz bir pakette anlaşmalıdır. Adalet reformu başka bir ortamda, bu çekişmenin dışında ele alınmalıdır” dedi.

-65. MADDE TAMAMEN KALKMALI-

Pakette, temel haklarla ilgili bazı düzenlemelerin de eksik olduğuna dikkat Şener, mevcut Anayasa’daki 65. maddenin tamamen kaldırılması gerektiğini savundu. Şener, “Devletin sosyal ve ekonomik görevlerini, bütçe imkanları çerçevesinde yerine getireceğini, bütçe imkanları yoksa yerine getirmeyeceğini öngören bir düzenlemedir bu. Emekçi eşitlik istiyor, mahkeme karar veriyor ancak Çalışma Bakanı diyor ki; ‘hak, eşitlikten öte para meselesidir bu’. Vatandaşın Anayasal haklarına böyle yaklaşılmaz. Bu nedenle 65. madde kaldırılmalıdır” diye konuştu.

-REFERANDUMA SİYASİ YAKLAŞAMAZSINIZ-

Anayasa değişikliği paketinin referanduma götürülmesi konusuna da “kesinlikle” siyasi yaklaşılmaması gerektiğinin altını çizen Şener, şöyle devam etti:

“İktidar diyor ki; ‘tek bir oy versin vatandaş, çünkü böylece beğendiği madde bulunan, beğenmediği maddelere de oy verir, Anayasa da referandumdan geçer’. Bu olmaz. Örneğin Kamu-Sen bir açıklamasında, Anayasa paketini eleştirdi ancak ‘referandumda oy vermek zorunda kalırsak, toplu sözleşme hakkı vardır, biz buna evet demek zorundayız’ dedi. Bu çok dikkat çekiciydi. İşin doğrusu, vatandaşın beğendiğine ‘evet’, beğenmediğine ‘hayır’ deme hakkının olmasıdır. Bu nedenle daha az maddeli, daha sade bir oylamanın olması gerekir. Anayasayı referandumdan geçirmek için, bazı kesimlerin beklentilerini ifade eden maddeler var. Hükümetin yaptığı bir taşla, 26 kuş vurmak oluyor.”(ANKA)

En Çok Aranan Haberler