ANKARA (İHA) - SP Genel Başkanı Recai Kutan, hükümetin çekilmemesi durumunda 'gensoru' ile düşürülebileceğini açıkladı.
Genel Başkan Recai Kutan başkanlığında gerçekleştirilen SP Başkanlık Divanı toplantısı yaklaşık 2 saat sürdü. Toplantının ardından kurmaylarıyla birlikte kameraların karşısına geçen SP lideri Kutan, TBMM'nin en geç 1 Ağustos'ta olağanüstü toplantıya çağrılması için bugün temaslara başlayacaklarını bildirdi. Öncelikle SP Grubu yetkililerinin siyasi partilerin Meclis gruplarıyla temasa geçeceklerini ifade eden Kutan, daha sonra liderler seviyesinde görüşmelere başlayacaklarını, bu çerçevede Başbakan Ecevit ile görüşebileceklerini kaydetti.
Bir gazetecinin 'Hükümetin düşürülmesi gensoru ile mi olacak? Gensoru verecek misiniz, yoksa DSP'deki çözülmenin sonunda mı olabilir?' sorusuna Kutan, "İki yol da olabilir. Bunlardan birisi, özellikle DSP'de meydana gelen son durum karşısında mümkündür ki, sayın Ecevit kendisi istifa etsin. Eğer böyle bir istifa gerçekleşirse zaten bizim arzu ettiğimiz husus da gerçekleşmiş olur. Olmadığı takdirde bir gensoruyla bu hükümetin düşürülmesi gerekir" karşılığını verdi.
Kutan, "Hükümet formüllerinde bir tercihiniz var mı" sorusu üzerine ise, "Hayır. Bunun müzakeresi için vakit erken. Bizim bu siyasi partilerle yapacağımız temaslardan sonra nasıl bir hükümet modeli olur, ancak o zaman ortaya çıkar. Yeni bazı partiler de ortaya çıkacak gibi görünüyor. Bu gelişmelerden sonra görüşümüz netleşir" dedi.
Bir soru üzerine hükümetin bütünüyle ayrılması gerektiğini vurgulayan Kutan, "Seçim olmasını istiyoruz ancak seçimin yeni bir Siyasi Partiler Kanunu, Seçim Yasası ile olması gerektiğini savunuyoruz" diye konuştu.
Kutan, bir gazetecinin 'SPK ve Seçim Yasası'nda değşiklik olmadan bir seçim dayatması ile karşılaşırsanız seçime evet dermisiniz?' sorusu üzerine de böyle bir ihtimali düşünmediklerini ifade etti. SP olarak mutlaka bir seçim hükümetinde olma yönünde ısrarlarının olmayacağını açıklayan Kutan, olası bir seçim hükümetine dışarıdan destek vermelerinin ise şartlara bağlı olduğunu kaydetti. Kutan, bu süreçte parti olarak olumlu bir tavır takınacaklarını da vurguladı.
Bir gazetecinin, 'DSP'deki ayrılıklar geçtiğimiz yıl Fazilet Partisi'nde yaşanan ayrılıkları hatırlatmıyor mu?' sorusuna karşılık olarak Kutan, şunları kaydetti: "Bu daha çok 28 Şubat'tan sonra DYP'den çeşitli metodlarla ve baskılarla ayrılan miletvekillerinin durumunu andırıyor. Ancak, arada büyük bir fark var. O zaman ciddi baskılar vardı. Burada gönül rızası ile ayrılıp gidiyorlar. Ancak aşağı yukarı tablo onu andırıyor".