HABER

“Hükümet emeklileri diri diri gömmek istiyor”

Bağımsız Kamu Görevlileri Sendikaları Konfederasyonu (BASK) Genel Başkanı Resul Akay'dan hükümete eleştiri.

ANKARA (ANKA) - Bağımsız Kamu Görevlileri Sendikaları Konfederasyonu (BASK) Genel Başkanı Resul Akay, hekim ve diş hekimi muayeneleri için ödenen katkı payını artıran hükümetin, dar ve sabit gelirlileri diri diri mezara gömmeyi göze aldığını belirtti.

Akay, Maliye Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu'nu, geçen yıl muayenelerde katkı payı alınmasını öngören Sağlık Uygulama Tebliği'nin yürütmesini durduran Danıştay kararını, hile yoluyla ortadan kaldırmakla suçladı.

BASK Genel Başkanı Resul Akay, hekim ve diş hekimi muayenesindeki katılım paylarının arttırılması üzerine ANKA’ya yaptığı açıklamada, memura, emekliye, dul ve yetime 2010 yılı için "yüzde 2.5+2.5’lik" artış öngören Hükümetin, akaryakıt ve elektriğe yaptığı zamlar yetmezmiş gibi, hekim ve diş hekimi muayeneleri için ödenen katkı payını arttırarak, dar ve sabit gelirlileri diri diri mezara gömmeyi göze aldığını belirtti. Hekim ve diş hekimi muayenelerinde katılım paylarını arttıran Maliye Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) tebliğlerinin eş zamanlı olarak 18 Eylül tarihli Resmi Gazete’de yayımlandığına dikkat çeken BASK Genel Başkanı Akay, “Maliye Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu bu tebliğlerle, Danıştay 10’uncu Dairesinin bu konuya ilişkin verdiği kararı hile yoluyla ortadan kaldırmıştır” dedi.

-SGK 3.5 AYDA DANIŞTAY KARARINI ORTADAN KALDIRDI-

Sağlık ocakları ve devlet hastanelerinde 2 TL, eğitim ve araştırma hastanelerinde 4 TL, üniversite hastanelerinde 6 TL, özel sağlık kuruluşlarında 10 TL katkı payı alınmasına dair SGK’nın 29 Eylül 2008 tarihli Sağlık Uygulama Tebliği’nin (SUT) Danıştay tarafından yürütmesinin durdurulduğunu anımsatan Akay, “1 Haziran 2009’da SGK bir genelge yayımlayarak Danıştay kararına uyulacağını belirtmişti. Aradan geçen üç buçuk aylık sürede, SGK 18 Eylül tarihli Resmi Gazetede yayımlanan SUT’la, Danıştay kararını ortadan kaldırmakla kalmamış, yargıya gidenlere de bir daha yargıya giderseniz bu oranları daha da arttırırım mesajı verircesine aile hekimi ve birinci basamak sağlık kuruluşlarında tedavi olanlardan 2 TL, ikinci ve üçüncü basamak sağlık kuruluşlarında muayene olanlardan 8 TL, özel sağlık kuruluşlarında muayene olanlardan 15 TL katılım payı alınması kararlaştırıldı” dedi.

Akay, 7 yıldır uygulanmakta olan hatalı ekonomi politikalarının sonucunda ekmeğinden, suyundan, yakacağından, giyeceğinden, eğitiminden, konutundan, ulaşımından, haberleşmesinden fedakarlık yapan çalışanlar ve bunların emekli, dul ve yetimlerinin şimdi de sağlıklarından fedakarlık yapmaya zorlandığına dikkat çekti.

-"HÜKÜMETİN EKONOMİK VE SAĞLIK POLİTİKALARI İFLAS ETTİ"-

5510 sayılı kanunla çalışanları 65 yaşında emekli etmeyi planlayan, hatta emekli olmalarını imkansız hale getiren Hükümeti, "bunun uzun vadeli bir iş olduğunu anlayıp, sisteme dahil olanların erken vefatını temin etmek için" sağlık harcamalarına zam yapmakla suçlayan Akay, “Hükümet, iktidara geldiğinde üç yıl süre isteyip, üç yıl sonra mutfağınız bollaşacak, cebiniz para görecek demişti. Buna karşın Hükümet 7 yılın sonunda 'yeme, içme, giyme, hekime uğrama, ilaç kullanma' demesini anlamak mümkün değildir. Bu uygulamayla Hükümetin ekonomik ve sağlık politikaları iflas etmiştir. Üç yıl sonra cebiniz para görecek, mutfağını bollaşacak diyerek dar ve sabit gelirlinin umutlarıyla hoyratça oynayan Hükümetin hiç değilse bu kesimden özür dilemesi gerekiyor.”

(ANKA)

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler