Niyet Mektubu'nda, bankacılık sektöründen istihdam politikalarına, vergi düzenlemelerinden borç yönetimine kadar bir dizi yeni düzenleme bulunuyor.
Ancak heyetten önce Hükümet üçüncü gözden geçirme sonucu IMF'ye sunduğu Niyet Mektubu'nda siyasi belirsizliğe rağmen programa sıkı sıkıya bağlı olduğunu açıkladı ve kamuoyu ve sivil toplumun ekonomi politikasına olan geniş desteğinin sürdüğünü söyledi.
Ayrıca 2002 yılı için belirlenen yüzde 3 büyüme ve yüzde 35 TÜFE oranına rahatça ulaşılabileceği, enflasyonun ilk altı aylık verileri yıllığa çevrildiğinde yıllık oran yüzde 25'e denk geldiğini açıkladı. Ayrıca Haziran ayı konsolide faiz dışı bütçe fazlasının kümülatif olarak program hedefinin 1,2 katrilyon lira üzerinde (GSMH yüzde 0.4) olduğu ilan edildi. Niyet Mektubu'nda bir diğer dikkat çekici not ise "para ve kamu maliyesi politikaları ve geniş kapsamlı yapısal reformlar için TBMM'nin onayı gerekmiyor" ibaresinin yer almasıydı.
Niyet Mektubu'na göre bankaların yeniden sermayelendirilmesinin Ağustos ayı sonuna kadar tamamlanması bekleniyor. Sermaye açığı bulunan bankalardaki toplam sermaye ihtiyacının (devralınan Pamukbank hariç) 1.326 trilyon TL düzeyinde. Bu tutarın 1.102 trilyon TL tutarındaki kısmı bankalar tarafından değerlendirme süreci içerisinde sermayeye eklendi. Kalan açığın kapatılması amacıyla sermaye benzeri kamu destek programından talepte bulunulması bekleniyor. Bu desteği alan bankaların yönetim kurullarında BDDK ya da TMSF'nin temsilcileri bulunacak.
Ayrıca TMSF, Toprakbank'ın satışı için aldığı teklifle ilgili nihai kararını verecek ve teklifin kabul edilmemesi ve bankanın 16 Eylül 2002 tarihine kadar satılmaması halinde bankanın lisansı Eylül ayı sonuna kadar iptal edecek. Bundan sonra banka, ya başka bir bankayla birleştirilecek ya da tasfiye süreci başlatılacak.
2002 yılı Ağustos ayı sonuna kadar Tarişbank'ı almak üzere başvuran yatırımcıların hiçbirinin bankayı satın almak için yeterli bulunmaması halinde bankanın bankacılık lisansı iptal edilecek. Bu durumda, bankanın donuklaşmış alacakları TMSF Tahsilat Birimi'ne devredilecek. Kalan yükümlülükleri ve canlı kredileri 2002 yılı sonuna kadar, sene başında oluşturulan geçiş bankası Bayındırbank'a aktarılacak.
Memur maaşları 2003'te de planlanan eflasyona paralel artırılacak. Konsolide bütçe istihdamı artırılmayacak ve kamu teşebbüslerinde yeni işe alımlarda konsolide bütçeden kaynak aktarılmayan kuruluşlarda sadece işten ayrılanların yerine (işten ayrılan sayısının yüzde 10'u kadar) yeni işe alımlara izin verilecek. KİT'lerde ve kamu sektörünün diğer kısımlarında kamu işçilerinin istihdamı rasyonelleştirilmekte olup, memurlar için de bir emeklilik programı başlatılmasına ilişkin bir çalışma yürütüldüğü niyet mektubunda yer aldı. 2002 yılı Ocak ayı sonundan, 2002 yılı Haziran ayı sonuna kadar 11,342 kamu işçisi KİT'lerden emekli olduğu açıklanırken, bu süre içerisinde devlet memurluğuna transfer olan işçi olmadığı açıklandı.
Ocak ayı sonu itibariyle atıl olduğu tespit edilen 45,800 kamu işçisinin, üçte iki oranında azaltılmasına ilişkin Ekim 2002 sonu yapısal performans kriterinin yerine getirilmesi doğrultusunda ilerleniyor.
Niyet Mektubu'na göre dolaysız vergi reformuna ilişkin planlar şekillenmeye başladı. Vergi reformunun ikinci aşamasına ilişkin yasal düzenlemenin, bir yapısal kriter olarak 2002 yılı Ekim ayı sonuna kadar Meclis'e sunulması ve 2003 Mart ayı sonuna kadar Meclis'ten geçirilmesi öngörülüyor.
Söz konusu reformun iki temel amacı, vergi tabanını genişletmek (özellikle istisna ve teşviklerin yürürlükten kaldırılması yoluyla) ve piyasa işleyişini bozucu etkilerin (özellikle sermaye gelirlerinin üzerindeki) azaltılması olarak açıklanıyor. Ayrıca kamu harcamalarının azaltılmasına ilişkin çabalar izin verdiği ölçüde, genel vergi yükü azaltılacak.
Kaynak: İHA