HABER

Hükümet, kapsamlı yargı reformu için düğmeye basacak

Hükümet, kapsamlı yargı reformu için düğmeye basacak

ANKARA (İHA) - Hükümet, yeni dönemde kapsamlı bir 'Yargı Reformu'nu hayata geçirmek için çalışmalarını hızlandırdı.

Yargı mensupları için 'etik' kurallar belirlenecek. Hükümetin Avrupa Birliği ile ilişkilerde rotasını belirleyen Ulusal Program'da, yargı reformu kapsamında atılacak adımlar da 'Yargının İşlevselliği ve Verimliliği' adı altında yer aldı. Önümüzdeki dönemdeki öncelikleri arasına 'yargı reformu'nu da alan hükümet, çalışmalarına yeni yasama döneminde son şeklini verecek.

Adalet Bakanlığı tarafından yargının bağımsızlığını, tarafsızlığını ve etkinliğini güçlendirmek amacıyla hazırlanan 'Yargı Reformu Stratejisi', yargı bağımsızlığının güçlendirilmesi, yargının tarafsızlığının geliştirilmesi, yargının verimliliği ve etkinliğinin arttırılması, yargıda mesleki yetkinliğin artırılması, yargı örgütü yönetim sisteminin geliştirilmesi, yargıya güvenin arttırılması, adalete erişimin kolaylaştırılması, uyuşmazlıkları önleyici nitelikteki tedbirlerin etkin hale getirilmesi ve alternatif çözüm yollarıyla geliştirilmesi, ceza infaz sisteminin geliştirilmesini öngörüyor. Bakanlık, yargı bağımsızlığının arttırılması amacıyla 2010-2014 yıllarını kapsayan 'Stratejik Plan'a bu dönemde son şeklini verecek.

HSYK KARARLARINA KARŞI ETKİLİ İTİRAZ MEKANİZMASI GELİYOR

Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), objektiflik, tarafsızlık, şeffaflık ve hesap verebilirlik temelinde geniş tabanlı temsil esasına göre yeniden yapılandırılacak ve kurul kararlarına karşı etkili bir itiraz mekanizması oluşturulacak. Adli yargıda istinaf mahkemeleri faaliyete geçirilecek. İdari yargıda da istinaf mahkemelerinin kurulması ve faaliyete geçirilmesi çalışmaları sürdürülecek. Yargının işlevselliği ve verimliliğinin arttırılmasına yönelik olarak gerekli altyapı çalışmalarına hız veren
hükümet bu bağlamda, yeni mahkemelerin kurulması ve faaliyete geçirilmesi, birbirine yakın adliyelerin birleştirilmesi, ihtisas mahkemelerinin yaygınlaştırılması, Adli Tıp Kurumu'nun güçlendirilmesi, hakim, savcı ve yargı çalışanı sayısının yeterli seviyeye getirilmesi, fiziki ve teknolojik altyapının güçlendirilmesine ilişkin çalışmaları da yeni dönemde arttıracak.

YARGI MENSUPLARI İÇİN DE ETİK KURALLAR GELİYOR

Ulusal Program'da da taahhüt edilen Yargı Reformu kapsamında hayata geçirilecek diğer yasal düzenlemeler ve çalışmalar da şöyle sıralandı:

"- Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu'nda bilirkişilik müessesesi de gözden geçirilerek, davaların hızlı, basit ve en az giderle ve etkin bir biçimde görülmesini sağlamak amacıyla gerekli değişiklikler yapılacak.
- Hukuki uyuşmazlıklarda arabuluculuk ve uyuşmazlıkların alternatif çözüm yollarının geliştirilmesi çalışmaları devam edecek. Uzlaşma müessesinin etkinleştirilip geliştirilmesi çalışmaları sürdürülecek. Bu kapsamda, Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan 'Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu Tasarısı' hazırlanacak.
- Savcılık ve savunma arasında 'silahların eşitliği' ilkesi açısından, Türk hukuk sisteminin gelenek ve göreneklerine uygun şekilde gerekli görülebilecek tedbirler alınacak.
- Anayasa'daki yürütme ve yargı erklerinin ayrılığı ve bağımsızlığı ilkesi temelinde suç kovuşturma ve soruşturmasında kolluk-savcılık görev, yetki ve sorumluluklarının AB ülkelerindeki en iyi uygulamalar doğrultusunda düzenlenmesi sürdürülecek.
- Türkiye Adalet Akademisi ve Adalet Bakanlığı Eğitim Dairesi Başkanlığı tarafından yargının etkinliği ve işlevselliğinin arttırılması amacıyla hakim, cumhuriyet savcısı ile yardımcı personele yönelik hizmet içi eğitimler sürdürülecek. Ayrıca, yargı mensuplarına AİHS ve AİHM içtihatları konusundaki eğitimlere devam edilecektir. Bunun yanı sıra, mahkeme yönetiminin etkinleştirilmesi amacıyla hizmet içi eğitimler devam edecek.
- Anayasa Mahkemesi, Yargıtay ve Danıştay mensuplarına yönelik AİHS ve AİHM içtihadı, Türkiye'nin taraf olduğu insan hakları ve temel özgürlüklere ilişkin uluslararası sözleşmeler ile AB müktesebatı hakkında bilgilendirme faaliyetlerine devam edilecek.
- Yargı mensupları için etik kurallar belirlenecek.
- Kişisel Verilerin Korunması Hakkında Kanun çıkarılacak.
- Ceza infaz kurumlarının uluslararası standartlara uygun hale getirilmesi yönündeki çalışmalara devam edilecektir. Bu kapsamda denetimli serbestlik hizmetleri etkinleştirilerek yaygınlaştırılacak.
- AİHM kararlarına paralel olarak yargılamanın yenilenmesine ilişkin olarak ilgili mevzuat hükümlerinin uygulanmasına devam edilecek."

En Çok Aranan Haberler