HABER

Hükümet rehavete kapılmamalı

KONYA (İHA) - Konya Sanayi Odası (KSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Şekeroğlu, beklentilere ve sinyallere son derece hassas olan Türkiye ekonomisindeki göstergelerin sevindirici olduğunu, ancak hükümetin tedbiri elden bırakmaması gerektiği uyarısında bulundu.

Geçmiş dönemlerde ekonominin siyasi amaçlar için sorumsuzca harcandığına ve kısa vadede iyileşmeler gözlendiğine dikkat çeken KSO Başkanı Ahmet Şekeroğlu, bu dönem ise ekonomideki gidişatın sevindirici rakamlara ulaştığını belirterek, "Başta hükümet olmak üzere hepimiz rehavete kapılmamalıyız. Krizlerden ders almalıyız. Eğer rehavete kapılınırsa, geçmişte olduğu gibi büyük yanlışlar yapılır. Bu da ülkemizi bir 10 yıl daha geriye götürür. Bunu ne sanayici, ne de toplumun herhangi bir kesimi ister" dedi.

Ekonominin son 10 yıl içinde ilk defa 3 yıl üst üste büyüdüğünü hatırlatan Şekeroğlu, "Hükümetin özel sektörü destekleyici yönde attığı birkaç kararla ihracatta rekorlar kırdık. Devlet İstatistik Enstitüsü (DİE), Mayıs ayı itibariyle aylık enflasyonun toptan eşya fiyatlarında (TEFE) yüzde eksi 0.03, tüketici fiyatlarında (TÜFE) yüzde 0,38 olduğunu açıkladı. Enflasyon tek haneli rakamlara düştü. Bu arada Mayıs ayı itibarıyla 12 aylık ortalamalara göre yıllık enflasyon ise toptan eşyada yüzde 15,16, tüketici fiyatlarında yüzde 18,19 olarak hesaplandı. Çekirdek enflasyon olarak adlandırılan özel sektör imalat sanayiinde fiyat artışı ise Mayıs ayında yüzde 1,8 düzeyinde gerçekleşti. Geçen yıl Mayıs ayı itibarıyla, yıllık enflasyon, toptan eşyada yüzde 33.7, tüketici fiyatlarında ise yüzde 30.7 düzeyindeydi. 2004 yılı Mayıs ayı itibarıyla yıllık enflasyon, 2003 yılı Mayıs ayı itibarıyla yıllık enflasyon rakamlarının, toptan eşyada 24.14 puan, tüketici fiyatlarında ise 21.82 puan altında gerçekleşti. Makro göstergeler gayet iyi. Vatandaşımızın rahat ve huzura kavuşması için sonuçlarını görmekteyiz. Ancak hali hazırda sanayici ve iş adamlarımıza yansıtılmadığını gözlemlemekteyiz. Mikro ölçekli rakamlar ise istenen seviyede değil. Bunun için bir an önce önlemlerin alınması, gerekenlerin aciliyetle yapılması şart" şeklinde konuştu.

İstikrarın korunması için hükümete büyük görevler ve sorumluluklar düştüğüne işaret eden Şekeroğlu, "Piyasalardaki dengeyi korumalı. Devlet, özellikle kamu harcamalarında tasarrufa gitmeli. Tasarruf yapacağım, büyüyeceğim derken, altyapı, eğitim, sağlık alanlarında yapacağı yatırımlarda da kısıntıya gitmemeli" dedi. İşsizlik konusunda ciddi adımların atılması gerektiğine dikkat çeken Şekeroğlu, Türkiye'nin önündeki en büyük sorunun işsizlik olduğunu ve her yıl işsizler ordusuna yaklaşık 800 bin kişinin katıldığını kaydetti. İşsizliğinde öncelikli olarak yatırım yapılmasıyla çözülebileceğini anlatan Şekeroğlu, devletle birlikte özel sektörün de yatırım yapması gerektiğini, hükümetten ise bir an önce yatırımların önündeki mevzuat engellerin kaldırılmasını istedi. Hükümetin yolsuzlukların üzerine gitme ve özelleştirmedeki kararlılığını da takdirle karşıladıklarına değinen Şekeroğlu, "Toplumun her kesimi gibi sanayicimizin de artık suni gündemlerle boşa geçirecek zamanı yoktur. Ülkemizin büyümesi için elinden geleni yapmaktadır. Devletimiz de yatırım yapmalı. Bugüne kadar başlayıp ta bitiremediği yaklaşık 5.000 yatırım bulunmaktadır. Daha akılcı yatırımlar yapmalı, sadece siyasi gösterişlerden uzak, acil yatırımları bitirmeli" şeklinde konuştu.

En Çok Aranan Haberler