HABER

Hükümetin bedelli kararı Burdur'u vurdu!

Ekonomisi büyük ölçüde dövizli ve bedelli askerliğe bağlı olan Burdur, yeni bedelli askerlik uygulamasında temel eğitimin kaldırılmasıyla ekonomik kayıp yaşayacak.

Hükümetin bedelli kararı Burdur'u vurdu!

Dövizle askerlik yapanların yurt dışından 21 günlük temel eğitim için yılda 4 dönem geldiği Burdur'da, yeni dövizli ve bedelli uygulamasında bu temel eğitimin kaldırılması kentte şok etkisi yaptı.

Burdur ekonomisinin ticaret ve hizmet sektörüne dayanan tarafında, bedelli askerliğin önemli bir yer tuttuğunu belirten Burdur Ticaret ve Sanayi Odası (BUTSO) Başkanı Yusuf Keyik, kent ekonomisinin can damarını Mehmet Akir Ersoy Üniversitesi'nin ve bedelli askerliği oluşturduğunu söyledi.

[

](https://www.mynet.com/erdogan-bedelli-askerligin-detayini-acikladi-110100603348)

Burdur merkezde 80 bin kişinin yaşadığını hatırlatan Keyik, 21 günlük temel eğitimin kaldırılmasını beklemediklerini söyledi. Keyik şöyle dedi: “Dövizli askerlikle ilgili temel eğitimin kaldırılmasını üzüntüyle öğrendik. Burdur’un ekonomisi için bedelli askerlik önemli bir yer tutuyordu. Yılda 4 dönem gelen askerler otel, restoran, kafe gibi sektörlerde önemli bir rol oynuyordu. Bunun kaldırılması Burdur ekonomisi için ciddi bir kayıp olarak değerlendiriyoruz. Bu tabii ki Burdur’dan bedelli askerliğin kaldırılması, alayın kapatılması anlamına gelmiyor. Belki bedellilerin yerine normal askerler gelecek. Normal askerlerden beklentilerimizle bedelli askerlerden beklentimiz aynı değil, ekonomik anlamda. Askerlikle ilgili çalışmalar ülke adına yapılması gereken çalışmalardır."

Esnaf ne diyor?

Bedelli askerliğin kent ekonomisinin can damarını oluşturduğunu belirten esnaf, kararın bu kent için yıkım olacağını söyledi.

Burdur'da şekerci Mustafa Kemal Bilgiç, "Burada asker olmadığı zaman esnaf açısından bir yıkım olacak. Esnaf odaları, milletvekilleri, boşluğu doldurmaları için çalışma yapması gerekiyor. Çarşı esnafı mağdur olacak. Ben yıllık yüzde 25 kayıp yaşayacağıma inanıyorum. Dövizli askerlik kaldırıldığı zaman bur çok esnaf kepenk kapatacaktır" diye konuştu.

Fotoğrafçılık yapan Göksel Ediz ise "Burdur’da fotoğrafçıyım. Bizim için şok edici bir karar. En azında bedelli olarak 21 gün askerlik yapsın. Yeşil elbiseyi giysin. Bütün esnaf zarar edecek. Sadece fotoğrafçılar için değil. Asker gelmediği zaman dükkana kilit vurup iş aramaya başlayacağız" dedi.

Diğer bir fotoğrafçı Sadık Duman ise “Dövizli askerlerin Burdur’a gelememesi en çok fotoğrafçıları etkileyecek. Bütün esnaf etkilenecek, ayakkabı boyacısına kadar. Burdur bir yılda 25 milyon liralık ekonomik kayıp yaşayacak. Türk vatandaşının askerlik yapması gerektiğine inanıyorum. O elbiseyi giyip tüfeği eline alması gerekiyor" diye konuştu.

Askeri giyim ve diğer malzemeleri satan Doğan Kızılkaya ise, "Bedelli askerliğin kaldırılması esnafa çok zarar verecek. Ekonomik yönden çok sıkıntı yaşacağız. Askerliğin devam etmesini diliyorum" dedi.

Lokanta işleten Turgay İnce şunları söyledi: "Bedelli askeriliğin kaldırılması bizi çok üzdü. Esnafımızın tek gelir kaynağı. Taksicimizi, otelcimizi, bakkallarımızın kısacası esnafımızın geçim kaynağı asker. Lokantacı bugün 30 kişi çalıştırıyorsa asker gittiğinde bu 15’e düşecek. İstihdam sorunu yaşanacak. Esnafın yarısı kepenk kapatacak. Maddi açıdan büyük kaybımız olacak. Para verip askerin yurda gelmemesi yanlış olur. Bir dönemde ortalama 6 bin asker Burdur’a geliyor. Ailesiyle geldiği zaman 12 bin kişi yapar. Bu da Burdur’un tek geçim kaynağı anlamına geliyor."

Dilenciler dahi Burdur'a geliyor

Türkiye'de döviz karşılığı bedelli askerlik yapılan tek il olan Burdur'da, bedelli erler 21 gün askerlik hizmetleri sırasında çarşı izinlerini, özellikle kamera karşısında geçiriyor. Vatani görevini 3 haftada tamamlayan bedelli erler, fotoğrafçılardaki komando kıyafetleri ve oyuncak silahlarla poz veriyor.

Bedelliler, 21 gün içinde fotoğraflar için ortalama 200 lira harcıyor. Bedelli askerler, vatani görevleri sırasında Burdur ekonomisine kişi başına ortalama 750 lira kazandırıyor. Bedelliler, Burdur ekonomisine 21 günlük bir dönemde, toplam 2 milyon 500 bin lira kazandırıyor. Özellikle fotoğrafçılar, lokantalar, oteller, hediyelik eşya satanlar, bedelli askerlerin yolunu gözlüyor. Bedelli döneminde çevre illerden dilenciler de Burdur'a akın ediyor.

Ünlülerin adresi Burdur

Yurtdışında yaşayan ve vatani görevlerini Burdur'da bedelli olarak yerine getirenler arasında milli futbolcular, milli basketbolcular, sanatçılar ve kamuoyunun yakından tanıdığı ünlülerin çocukları da yer alıyor. Bu isimlerin başında ise Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın oğlu Bilal Erdoğan, damadı Berat Albayrak ile milli futbolcu Emre Belözoğlu, Nihat Kahveci, milli basketbolcu Hidayet Türkoğlu, sanatçılardan Mehmet Ali Erbil, Rafet El Roman ve Kubat gibi isimler de yer aldı.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler