ANKARA (ANKA) – 12 Mart 1971, 12 Eylül 1980 ve 28 Şubat 1997 sürecinde mahkeme kararı olmadan Türk Silahlı Kuvvetleri’nden çıkartılan askerlerin haklarının iadesi için CHP’nin verdiği yasa önerisi TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda görüşülmeyi beklerken, hükümetin sadece 28 Şubat sürecinde ilişiği kesilen askerler için tasarı hazırladığı öne sürüldü.
Edinilen bilgiye göre, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatı üzerine yargı denetimine kapalı idari işlemlerle ilişik kesme kararlarının telafisi konusunda Adalet Bakanlığı tarafından başlatılan çalışma tamamlandı. Çok seçenekli olarak hazırlanan taslakta ilk olarak, yargı denetimine kapalı ilişik kesme kararlarının ortadan kaldırılması öngörülüyor. Bu seçenekte, yaş haddi dolanların emsallerine göre emeklilik intibakının yapılması, yaş haddi dolmayanların araştırma kadrolarına atanmaları ve emsalleriyle aynı tarihte emekli olması, araştırma kadrolarına atama istemeyenlere dışarıdan borçlanarak emsalleriyle aynı tarihte emekliye ayrılma hakkı tanınması planlanıyor.
Taslaktaki ikinci seçenekte, sadece 28 Şubat sürecinde Yüksek Askeri Şura (YAŞ) kararıyla atılanların haklarının iadesi üzerinde duruluyor.
Üçüncü seçenekte ise, YAŞ mağdurlarına doğrudan hak iadesi yerine idareye, yani YAŞ’a başvuru hakkı tanınması, başvurusu kabul edilmeyenlerin Askeri Yüksek Askeri Mahkemesi’ne dava açabilmeleri öngörülüyor.
AKP kulislerinde, Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) uyum yasasında olduğu gibi, Anayasa’nın referandumla değiştirilen 125’inci maddesine uyumlu olması için sadece YAŞ kararıyla atılanları kapsayan seçeneğin benimseneceği belirtiliyor.
AKP üst yönetiminden edinilen bilgiye göre, söz konusu taslak, Bakanlar Kurulu’nun yeni yıldaki ilk ya da ikinci toplantısında ele alınacak. Taslağın Bakanlar Kurulu’nda son şeklini aldıktan sonra seçimden önce yasalaştırılacağını vurgulayan yetkililer, "Mağdurların beklentisi büyük ölçüde karşılanacak" dediler.
-“ESKİ TÜFEKLER” ARASINDA AYRIMCILIK ENDİŞESİ-
Hükümetin gündemindeki düzenleme, 12 Mart ve 12 Eylül dönemlerinde üçlü kararnameyle ilişiği kesilenleri kapsamayacağı için darbezede askerler üzerinde soğuk duş etkisi yarattı. 28 Şubatzede askerleri bir araya getiren Adaleti Savunanlar Derneği ASDER’in kurucusu Tabip Albay Ahmet Alper, “Mağdurlar arasında ayrım kabul edilemez” dedi. HSYK modeli benzeri düzenlemenin mağduriyeti gidermeye yetmeyeceğini söyleyen Alper, "Böyle bir düzenleme mağdurları 15 generale kurban etmek anlamına gelir. YAŞ üyeleri kendilerini generalliğe terfi ettiren seleflerinin yanlış yaptıkları yönünde bir karar vermezler” görüşünü dile getirdi.
12 Eylülzede askerlerin sözcülerinden, eski Eylül Emeklileri Derneği EYLÜL-DER Başkanı Re’sen Emekli Üsteğmen Rahmi Yıldırım da, 12 Mart ve 12 Eylül dönemlerinde YAŞ kararıyla değil üçlü kararnameyle ilişik kesildiğini anlatarak, darbe mağduru askerler arasında ayrım yapılmasının vicdana aykırı olacağını vurguladı. Başbakan Erdoğan’ın referandum kampanyasında darbelerin açtığı yaraları saracaklarına ilişkin söz verdiğini anımsatan Yıldırım, “Başbakan Erdoğan’ın verdiği sözün ne kadar samimi olduğu, bu tasarıyla bir kez daha ortaya çıkacak” dedi.
CHP Edirne Milletvekili Rasim Çakır da, 1971 ve 1980 darbeleriyle 28 Şubat 1997 sürecinde ordudan çıkartılan askerleri ayrımsız kapsayan yasa teklifi verdiklerini anımsatarak, mağdurlar arasında ayrımın siyasi akıl ve vicdanla bağdaşmayacağını söyledi. Söz konusu tasarının iktidar partisi için vicdan ve samimiyet testi olacağını savunan Çakır, “Gerçek anlamda toplumsal barış için darbelerin açtığı bütün yaraların ayrımsız sarılması gereklidir” dedi.