HABER

Hükümetin yüzde 7 dediği enflasyon bakın kaç çıktı?

Hal­kın en te­mel ih­ti­yaç mad­de­le­rin­de­ki ar­tı­ş he­sap­la­dığında enflasyonun yüzde 7 değil, yüzde 20 çıktığı hesaplandı.

Hükümetin yüzde 7 dediği enflasyon bakın kaç çıktı?

Sözcü Gazetesi'nden Başak Kaya'nın haberine göre, çalışana enflasyon oranında zam yapan hükümetin açıkladığı yüzde 7 enflasyon sadece kağıt üzerinde. Gerçek hayatta ise enflasyon bu rakamın kat kat üzerinde. Habere göre, hiç kullanılmayan ürünlerin konulduğu sepete göre hesaplama yapıldığında enflasyon düşük çıkıyor. Bunu göstermek isteyen muhabir bu amaçla 2013’ün ba­şın­da 334 li­ra­ya alı­na­bi­len ürün­leri ve listesini notere onaylattı. Yıl­ so­nun­da görüldü ki aynı ürünler ancak 400 li­ra­ya alı­na­bil­iyor yani artış yüz­de 20’yi buluyor, hatta bazı temel ürünlerdeki artış yüzde 32 civarına bile çıkıyor.

Notere de onaylatıldı

Aynı marketten yapılan alışverişin faturaları notere de onaylatıldı. Her gıda maddesinden sadece birer kilo olmak üzere alınan ürünler dört kişilik bir ailenin bir haftada tüketebileceği miktarda bulunuyor.

Yemeklerin vazgeçilmezi olan salça ocak ayında 3.29 TL iken aralık ayında yüzde 200’ün üzerinde zamlanarak 9.90 TL’ye çıktı. Bu yılın tamamında en çok zam alan yüzde 131 ile salatalık, yüzde 119 ile zeytin, yüzde 113 ile patates, yüzde 74 ile domates oldu. Tereyağı yüzde 43’ün, margarin yüzde 56’nın üzerinde zam aldı.

Büyük yolsuzluk ve rüşvet operasyonunun piyasalara etkisinin tartışıldığı bir dönemde açıklama yapan Merkez Bankası ise bu yıl sonunda enflasyonun yüzde 7’ye yakın olacağını açıkladı. Bu oran asgari ücretten, memur maaşlarına ve özel sektör çalışanlarının zam oranlarına kadar her kesimden çalışanın ne kadar zam alacağını da belirliyor.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) on farklı fiyat aralığındaki her ürünün ortalama fiyatını alıyor. Ancak bu on farklı fiyat aralığının en ucuz on ürün mü yoksa en pahalı on ürün mü olduğu bilinmiyor.

Sepette 437 ürün var

Öte yandan enflasyon hesaplanırken baz alınan madde sepetindeki 437 kalem ürün dikkate alınıyor. Bu ürünler arasında pamuktan, tuvalet kağıdına, şemsiyeden, cips ve pudinge, kağıt sofra malzemelerine, koli gönderme ücretinden saklama kabına kadar bir çok ürün bulunuyor. Vatandaşın en temel tüketim maddelerindeki fiyat artışları daha az tüketilen, çok fazla fiyat hareketi yaşamayan veya fiyat düşüşü yaşayan ürünlerin ağırlıkları alındığında kaybolup gidiyor.

Ekmek fiyatı 11 yılda yüzde 190 yükseldi

TÜİK’in verilerine göre, 2002 yılı sonunda Türkiye genelinde ortalama 1 lira olan bir kilogram ekmeğin fiyatı 2013 Kasım ayı itibariyle 2.90 olarak gerçekleşti. On bir yıldaki fiyat artışı yüzde 190 oldu.

Akbil’e ‘gizli zam’ yapıldı. su fiyatı yüzde 8.7 arttı

Zamlar, mar­ket alış­ve­riş­le­ri dı­şın­da, cep te­le­fo­nu ko­nuş­ma üc­ret­le­rin­den su, do­ğal­gaz ve elek­tri­ğe de yan­sı­dı. Ye­ni yıl ta­ti­li­nin he­men er­te­sin­de he­men er­te­sin­de 2 Ocak 2013 ta­ri­hin­de 1.77 TL olan do­lar ku­ru yıl so­nun­da yüz­de 22 ar­tış­la 2.16’ya çı­kar­ken, eu­ro ise yüz­de 27 yük­se­le­rek 2.34’ten 2.98 TL’­ye çık­tı.

Yıl­ba­şın­da 0.91 ku­ruş­tan sa­tı­lan do­ğal­ga­zın met­re­kü­pü, yüz­de 1.9’luk ar­tış­la 0.92 ku­ru­şa yük­sel­di. 1.95 TL olan ak­bil üc­re­ti de­ğiş­mez­ken, bi­niş hak­la­rı sı­nır­lan­dı­rı­la­rak yüz­de 10’luk bir giz­li zam ya­pıl­dı.

1 Ma­yı­s’­ta alı­nan ka­rar ile da­ha ön­ce 200 bi­niş hak­kı ta­nı­nan Ay­lık Ma­vi Ak­bi­l’­e 155 TL üc­ret kar­şı­lı­ğın­da 180 ge­çiş hak­kı ve­ril­di.

Ko­nut­lar­da 1 kWh elek­tri­ğe KDV ve hiz­met be­de­li ha­riç ol­mak üze­re 35.7 ku­ruş öde­nir­ken bu ra­kam ekim ayın­da ya­pı­lan de­ği­şik­lik ile bir­lik­te yüz­de 8.2’lik ar­tış­la 38.64 ku­ru­şa çık­tı.

Su fi­yat­la­rı ise KDV ha­riç yüz­de 8.7’lik ar­tış­la 3.45 ku­ruş­tan 3.75 ku­ru­şa yük­sel­di.

Cep te­le­fo­nu ko­nuş­ma mo­bil şe­be­ke­ler­den sa­bit ve mo­bil şe­be­ke­le­re ol­mak üze­re 41.54 krş olan ta­ri­fe aza­mi üc­re­ti yüz­de 5.65’lik ar­tış­la 43.89 ku­ru­şa çık­tı.

65 TL’­lik ev ti­pi 12 ki­log­ram­lık tüp gaz fi­yat­la­rı yüz­de 17 zam ile 76.5 TL ol­du.

En Çok Aranan Haberler