Devlet Bakanı Nimet Çubukçu, kadına yönelik şiddet, töre, namus cinayetlerinin önlenmesi amacıyla yasal, kurumsal, eğitsel ve kültürel alanlarda alınması gereken önlemlerin kapsamlı olarak tespit edilmesi amacıyla 2007-2010 dönemini kapsayacak bir Ulusal Eylem Planı hazırlayacaklarını açıkladı.
AK Parti Balıkesir Milletvekili Turhan Çömez'in soru önergesini cevaplayan Devlet Bakanı Nimet Çubukçu, karşılıklı kız alıp verme olarak adlandırılan berdel töresinin özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde oldukça önemli bir sosyal sorun olarak karşılarına çıktığını bildirdi. Türkiye'de berdel töresini bir sorun olarak algıladıklarının altını çizen Çubukçu, "Bu tür kadının insan haklarını ihlal eden gelenek ve görenekleri ortadan kaldırmak için önemli yasal düzenlemeler gerçekleştirilmiştir. Mevcut yasaların uygulanabilmesinin önemli yöntemlerinden biri toplumda farkındalık yaratmak, toplumsal duyarlılığı ve bilinci arttırmaktır. Bu nedenle bakanlığıma bağlı Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü tarafından çeşitli projeler, faaliyetler ve kampanyalar yürütülmektedir" dedi.
Çubukçu, Başbakanlık genelgesi gereği uyarınca kadına yönelik şiddet, töre, namus cinayetlerinin önlenmesi amacıyla yasal, kurumsal, eğitsel ve kültürel alanlarda alınması gereken önlemlerin, kapsamlı olarak tespit edilmesi ve 2007-2010 dönemini kapsayacak bir Ulusal Eylem Planı 2007 yılında Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanacağını bildirdi. Türkiye'nin uluslararası insan hakları sözleşmelerinin gereği ve artan toplumsal duyarlılığın yönlendirmesi ile uluslararası toplumun gündeminde giderek daha çok ağırlık kazanan "namus cinayetleri" konusundaki çalışmalarını yoğunlaştırdığına dikkati çeken Çubukçu, "Kadına karşı aile içi şiddetin sebep ve sonuçları hakkında niteliksel ve niceliksel araştırma yaptırarak, araştırma bulguları temelinde kadına karşı şiddetle mücadele konusunda kapsamlı bir Ulusal Eylem Planı geliştirmek, değişimleri izlemek üzere bir veri tabanı modeli oluşturarak, hizmet modelleri, çeşitli bilinçlendirme ve hizmet içi eğitim program modülleri geliştirmek yoluyla tüm kamu kurum ve kuruluşları, yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları kadına yönelik aile içi şiddetin yol edilmesine dair kapasitelerini güçlendirmeyi amaçlıyoruz" dedi.
Berdel töresinin gençler üzerinde birçok olumsuz etkileri bulunduğuna vurgu yapan Bakan Çubukçu, Toplum Merkezleri ve Aile Danışma Merkezleri'nde kadınların, çocukların ve gençlerin bilgi ve bilinç düzeylerini yükselterek, aile içi ve toplumsal şiddeti önlemeye yönelik programlar uygulandığını kaydetti. Çubukçu, 'cinsiyet eşitliği' politikalarının yaygınlaştırılması için çalışma başlattıklarının da altını çizerek, şu ifadeleri kullandı:
"Diğer zararlı gelenekler gibi berdel töresinin de ortadan kaldırılması için toplumsal cinsiyet eşitliği politikalarının yaygınlaştırılması ve zihinsel dönüşümün gerçekleştirilmesi amacıyla çalışmalar sürdürülmektedir. Bu çalışmalar eğitim kampanyaları kız çocuklarını okullulaşmasını destek kampanyası, baba beni okula gönder kampanyasıyla desteklenmektedir."