Bakan Yıldız, "Hassasiyetlerini gösterdiler ve siyasi bir erdemde bulundular" dedi.
Bakan Taner Yıldız, "Hassasiyetlerini gösterdiler ve siyasi bir erdemde bulundular. Bununla alakalı sürecin devam ettiği bir ortamı özellikle altını çiziyor olmamız lazım. 11 yıldır bu ülkenin idaresine irade koyan hükümetlerimiz doğru yaptığı için güçlendiler. Güçlendiği için daha çok doğru yapabilme kabiliyetine ve kapasitesine ulaştı. O yüzden bu işte de Allah’ın izniyle biz yanlış yapmayız. Özelikle bu usulsüzlüklerle alakalı konuda uğraşmanın patenti Ak Parti’dir. Gündem bu şekliyle 11 yıldan beri oluşmuştur. Bu hassasiyeti yitirmeden ve eksiltmeden devam etmektedir. Bu süreçte bunun sonucunu hep beraber göreceğiz. Kamuoyu ile bunlar şeffaf olarak paylaşılacak. Bu tür usulsüzlükler hiç bir zaman için siyasi mühendisliği makul hale getirmez. Büyük resim şu anda Türkiye üzerinde oynanan büyük oyundur ve siyasi mühendisliktir. Bu büyük resmi kaçırmayalım. Vatandaşların rahat olmasını tavsiye ederim. Buradan da güçlü olarak çıkarız. Çünkü bizim niyetimiz bu ülkeye hizmet etmektir. Siyasi mühendislik tabiki usulsüzlükleri de makul hale getirmez. Ama usulsüzler siyasi mühendisliği hiç bir zaman makul hale getirmez" dedi.
Zafer Çağlayan, Muammer Güler ve Erdoğan Bayraktar istifa etti
'Büyük Rüşvet' operasyonu kapsamında oğulları tutuklanan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, İçişleri Bakanı Muammer Güler ve Çevre Bakanı Erdoğan Bayraktar, bakanlık görevlerinden istifa etti.
Rüşvet ve yolsuzluk soruşturmasının ardından, Türkiye bu sabaha iki istifa haberiyle uyandı.
İlk istifa, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'dan gelirken, dakikalar sonra bu kez İçişleri BakanıMuammer Güler görevinden istifa ettiğini duyurdu.
Öğlen saatlerinde NTV canlı yayınına katılan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar da bakanlıktan ve milletvekilliğinden istifa ettiğini açıkladı.
Bayraktar, operasyon dosyasında şahsını rencide edecek veya izah edemeyeceği hiçbir husus olmamasına rağmen istifa kararını açıkladı.
İLK İSTİFA ÇAĞLAYAN'DAN GELDİ
Bakanların oğulları Barış Güler ile Kaan Çağlayan, "Rüşvet almaya ve vermeye aracılık etmek" suçlamasıyla tutuklanmıştı. İçişleri Bakanı Muammer Güler, 'Büyük Rüşvet' operasyonu kapsamında tutuklanan oğlu Barış Güler'in evinden çıkan paranın, oğlunun sattığı villasının parası olduğunu iddia etmişti.
Öte yandan Pakistan ziyaretinden dün akşam dönen Başbakan Erdoğan'ın gece saatlerinde Keçiören'deki evinde bazı bakanlarla görüştüğü belirtilmişti.
Çağlayan, bu sabah yaptığı yazılı açıklamada, bakanlık görevinden ayrıldığını bildirdi.
Zafer Çağlayan, şunları kaydetti:
"17 Aralık tarihi itibariyle gerçekleştirilen operasyonun, hükümetimize, partimize ve ülkemize karşı kirli bir tezgah olduğu çok açık bir şekilde ortadadır. Yakın çalışma arkadaşlarımın ve evladımın da dahil edildiği bu çirkin oyunu bozmak ve gerçeklerin ortaya çıkmasını sağlamak için Ekonomi Bakanlığı görevimden ayrılmış bulunmaktayım."
2 GÜN ÖNCE 'TUZAK' DEMİŞTİ
Bakan Çağlayan, 2 gün önce yaptığı açıklamada, “Amacı ve hedefi çok farklı olan, büyük bir tuzakla karşı karşıyayız. Ne benim, ne evladımın, ne de onun kadar değerli çalışma arkadaşlarımın bir yanlışın içinde olması söz konusu olamaz. Önümüzdeki günlerde her şey açığa çıkacaktır. Hukukun üstünlüğüne ve masumiyet karinesine herkesin özellikle de hukuku uygulamakla görevli ve yükümlü olanların çok daha fazla itina göstermesi gerektiğine inanıyorum. Bu süreçten alnımızın akıyla, milletçe güçlenerek çıkacağımıza inanıyorum” demişti.
İstifaya CHP'den ilk tepki
CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın istifasını değerlendirdi. İnce, "Yetmez ama evet" dedi.
17 ARALIK'TA 3 BAKAN OĞLU GÖZALTINA ALINDI
Türkiye, 17 Aralık sabahı ülkeyi derinden sarsan bir şokla uyandı. "Büyük Rüşvet" adıyla İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın başlattığı şafak operasyonuyla İçişleri Bakanı Muammer Güler'in oğlu Barış Güler, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın oğlu Salih Kaan Çağlayan, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın oğlu Abdullah Oğuz Bayraktar, Halk Bankası Genel Müdürü Süleyman Aslan, Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, Reza Zarrab ile işadamı Ali Ağaoğlu'nun da aralarında bulunduğu çok sayıda kişi gözaltına alındı.
BABASINI ARADI, BAKAN ÇAĞLAYAN POLİSLERDEN BİR İSTEKTE BULUNDU
Yolsuzluk ve rüşvet soruşturması kapsamında gözaltına alınan Salih Kaan Çağlayan'ın evine baskın yapıldığı sırada babası Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ı aradığı, operasyonu telefondan öğrenen Çağlayan'ın ise polisi isteyerek "Götürürken koluna girmeyin. Resim de çekilmesin. Kanun önünde herkes eşittir. Görevinizi yapın" talebinde bulunduğu ortaya çıktı.
SALİH KAAN ÇAĞLAYAN'IN EVİNDE ARAMA YAPILAMADI
Salih Kaan Çağlayan’ın kaldığı evin babasının üzerine olması nedeniyle evde arama yapılamamıştı.
ÇAĞLAYAN HEMEN BAKAN GÜLER'İ ARADI
Sabah Gazetesi yazarı Yavuz Donat, köşesinde Zafer Çağlayan'ın bu görüşmenin ardından İçişleri Bakanı Muammer Güler'i arayarak, "Bu nasıl iş?" diye sorduğunu yazdı. Çağlayan'a "Hemen bakıyorum" yanıtını veren Muammer Güler'in de oğlu Barış Güler'in gözaltına alındığını bu sayede televizyondan öğrendiğini belirtti.
BAKAN ÇAĞLAYAN'A 700 BİN LİRALIK SAAT İDDİASI
Reza Zerrab'ın, Bakan Zafer Çağlayan'a milyonlarca dolar rüşvetin yanı sıra 300 bin frank (yaklaşık 700 bin TL) değerinde bir saat hediye ettiği ileri sürülmüştü.
REZA ZARRAB 352 BİN LİRA ANKET PARASI VERDİ İDDİASI
Yolsuzluk ve rüşvet operasyonunun kilit ismi Reza Zarrab'ın Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın danışmanına “anket parası” adı altında 352 bin lira verdiği iddiasının da teknik takibe takıldığı öne sürülmüştü.
OĞLU TUTUKLANDI
21 Aralık'ta Büyük Rüşvet operasyonunda gözaltına alınanlardan İçişleri Bakanı Güler'in oğlu Barış, Bakan Çağlayan'ın oğlu Kaan Çağlayan, Reza Zarrab ve Halk Bankası Genel Müdürü Süleyman Aslan'ın da aralarında olduğu 14 kişi tutuklandı. Barış Güler ile Kaan Çağlayan, "Rüşvet almaya ve vermeye aracılık etmek" suçlamasıyla tutuklandı. Mahkeme kararında şu ifadelere yer verdi.
"Mevcut delil durumu, suçların vasıf ve mahiyeti, kanundaki cezaların alt ve üst sınırları, dosyadaki telefon dinlemeleri, iletişim bilgileri, teknik takipler ve diğer deliller göz önüne alındığında kuvvetli suç şüphesinin bulunması, dosyadaki mevcut teknik takip iletişime ilişkin tespit ve bilgilerden şüphelilerin fark edilmemek için farklı şekilde iletişime geçip delillerin ortaya çıkmasını engelleyici davranışları göstermeleri ve konumları ve sosyal statüleri de göz önüne alınarak bundan sonra da delilleri etkileme ve karartılma şüphesi, suç işlemek amacıyla örgüt kurmak suçunu CMK 100. maddesinde sayılan katolag suçlardan oluşu işin önemli ve ölçülü olması adli kontrol müessesesinin yetersiz kalacağı...''
KARİYERİ 2007 SEÇİMLERİYLE BAŞLADI
Ankara Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı iken, 2007 seçimleri öncesi AK Parti'ye katılan Zafer Çağlayan, milletvekili seçildikten sonra Sanayi ve Ticaret Bakanlğı koltuğuna oturdu. Siyasi kariyerine Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı olarak devam eden Çağlayan, bakanlıklardaki yeni yapılanmayla oluşturulan Ekonomi Bakanlığı'na getirilmişti.
BAKAN MUAMMER GÜLER İSTİFA ETTİ
Zafer Çağlayan'ın ardından İçişleri Bakanı Muammer Güler de istifa etti.
'Büyük Rüşvet' operasyonu kapsamında oğulları tutuklanan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ile İçişleri Bakanı Muammer Güler, bakanlık görevlerinden istifa etti. Barış Güler ile Kaan Çağlayan, "Rüşvet almaya ve vermeye aracılık etmek" suçlamasıyla tutuklanmıştı. İçişleri Bakanı Muammer Güler, 'Büyük Rüşvet' operasyonu kapsamında tutuklanan oğlu Barış Güler'in evinden çıkan paranın, oğlunun sattığı villasının parası olduğunu iddia etmişti.
GÜLER'DEN İLK AÇIKLAMA
İçişleri Bakanı Güler, açıklamasında ''17 Aralık'ta Sayın Başbakan'a istifamı sözlü olarak arz etmiştim. Bugün de yazılı olarak sundum'' sözlerine yer verdi.
Güler, açıklamasında şunları kaydetti:
"Oğlumun dahil edildiği bu çirkin oyunu bozmak ve gerçeklerin daha açık şekilde ortaya çıkmasına imkan sağlamak için bakanlık görevinden affımı Sayın Başbakanımıza aynı gün şifaen arz etmiştim. Söz konusu istifa talebimi 25 Aralık 2013 günü yazılı olarak Başbakanlık makamına sunmuş bulunuyorum."