Ceza infaz kurumlarında uyuşturucu kullanımına yönelik yapılan bir araştırma, dikkat çekici sonuçları ortaya çıkardı. Hükümlüler arasında en az bir kez uyuşturucu madde kullanım yaygınlığı erkeklerde yüzde 53,6, kadınlarda yüzde 25. Erkeklerin yarısına yakını, üçten fazla kez esrar kullandığını belirtti. Eroin deneme oranı da yüksek çıktı.
Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Dairesi Başkanlığı bünyesinde faaliyetlerini sürdüren Türkiye Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi (TUBİM) cezaevlerinde dikkat çekici bir araştırma yaptı. 2011 yılı itibariyle madde bağlantılı suçlardan ceza infaz kurumlarında 23 bin 638 kişi bulunuyor. Uyuşturucu suçlarından dolayı cezaevlerinde bulunanlar, cezaevlerinde bulunan tüm şahısların yüzde 18,38'i ile ilk sırada yer alıyor.
Pilot uygulama olarak, 2011 yılı içerisinde başlatılan 'Yetişkin Araştırma ve Değerlendirme Forumu (Y-ARDEF) Araştırması'; ikisi kadın, biri F tipi ceza infaz kurumu olmak üzere toplam 10 ceza infaz kurumunda yürütüldü. Hükümlüler arasında en az bir kez uyuşturucu madde kullanım yaygınlığı erkeklerde yüzde 53,6, kadınlarda yüzde 25. Erkeklerin yarısına yakını, üçten fazla kez esrar kullandığını belirtti. Eroin deneme oranı da yüksek çıktı. Bu bulgular, alkol-madde kullanımının hükümlüler arasında yaygın olduğunu gösteriyor.
TEDAVİ GÖRENLERİN ORANI YÜZDE 7
Bağımlılıkla ilgili tedavi görenlerin oranı ise her iki cinsiyette yüzde 7 civarında. Bu bulgu, tedavi gereksiniminin büyüklüğünü gösteriyor. Bağımlılık şiddeti ile riskli kişilik indeksi ve ruhsal sorunlar indeksi arasında yakın ilişki saptandı. Bu bulgu, bağımlılık sorununun, antisosyal özellikleri veya ruhsal sorunu olanlarda daha fazla olduğunu gösteriyor.
Araştırmaya katılan bin 125 hükümlüden 'damar yolu ile uyuşturucu kullandınız mı?' sorusuna cevap veren 867 kişiden 833'ü (yüzde 96,1) hiçbir zaman, 5'i (yüzde 0,6) bir kez, 29'u (yüzde 3,3) iki veya daha fazla kez cevabını verdi.
Hükümlülerin, ceza infaz kurumuna girmeden önceki madde kullanımında hayat boyu yaygınlık yüzdelerine bakıldığında ise esrar yüzde 41,4, kokain yüzde 12,6, eroin yüzde 8,2, amfetamin yüzde 1,8, ecstasy yüzde 26,6 ve herhangi bir yasa dışı uyuşturucu yüzde 46,2 olarak bulundu. 2011 yılında Türkiye genelinde toplam 67 bin 99 uyuşturucu olayı meydana geldi. Bu olaylarda 105 bin 665 şüpheli yakalandı. Bu olayların yüzde 87'si uyuşturucu madde kullanma-bulundurma, yüzde 13'ü ise satma-kaçakçılık-imal suçlarından oluştu.
Türkiye'de, 2011 yılında 3 bin 306 eroin, 58 bin 727 esrar, bin 457 kokain, 2 bin 587 ecstasy ve 123 captagon olayı meydana geldi. 2011 yılında 2010 yılına kıyasla; eroin, esrar ve captagon olay sayılarında bir düşüş yaşandı. Kokain, ecstasy ve metamfetamin olaylarında da artış yaşandı.
KULLANILAN MADDE ARKADAŞTAN TEMİN EDİLİYOR
TUBİM İl İrtibat Noktası (İLTEM) personelince uygulanan 'Bağımlılık Yapıcı Madde Suçlarında Kullanıcı Profili Anketi-U Forumu' verilerine göre; madde kullanıcılarının maddeye başlama nedeni olarak, ilk iki sırada merak (yüzde 40,3) ve arkadaş etkisi (yüzde 23,89), bunu yüzde 15,23 ile kişisel sorunlar ve yüzde 14,31'lik bir oranla aile sorunları takip ediyor.
Kullanıcıların yüzde 41,16'sı kullandıkları maddeyi arkadaşından temin ettiğini belirtti. Ankete katılan şahısların yarısından fazlasının 20-29 yaş aralığında olduğu görüldü. Madde kullanıcıları, maddeyi en çok terk edilmiş yerlerde, ardından da kendi evlerinde kullanıyor.
MADDE KULLANIMI BEKARLAR ARASINDA DAHA YAYGIN
Madde kullanımı, evlilere oranla bekarlar arasında daha yaygın. Türkiye'de en fazla kullanılan madde esrar. Başlama sırasına göre, ilk sırada sigara gelirken, bunu, esrar takip ediyor. Buna göre, sigara kullanımının, illegal madde kullanımına geçişte ilk adım olduğu değerlendiriliyor.
Güvenlik güçleri tarafından 1984 yılından 2012 yılı Temmuz ayına kadar narko-terörizm kapsamında yürütülen 367 operasyonda 874 şahıs yakalandı. Bu operasyonların 60'ında, terör örgütü PKK-KCK hücre evleri ve sığınaklarında yüksek miktarlarda uyuşturucu ele geçirildi. Terör örgütlerine karşı yapılan operasyonlarda 4 bin 253 kilogram eroin, 24 bin 205 kilogram esrar, 5 milyon 442 bin 253 adet kenevir bitkisi, 4 bin 305 kilogram bazmorfin, 8 kilogram afyon sakızı, 710 kilogram kokain, 337 bin 412 adet sentetik uyuşturucu, 26 bin 190 litre asetik anhidrit ve 2 adet imalathane ele geçirildi.
Başta yasa dışı uyuşturucu ticareti olmak üzere, organize suçların işlenmesi suretiyle elde edilen büyük tutarlardaki suç gelirlerinin önemli bir bölümü, organize suç faaliyetinin devamını sağlamak amacıyla kullanılabiliyor. Ayrıca, bu gelirlerle terör faaliyetleri de finanse edilebiliyor.
Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığı (MASAK) tarafından, 2011 yılında suç gelirlerinin aklanması suçlarının tespitine yönelik olarak yapılan analiz, değerlendirme ve inceleme çalışmaları sonucunda, uyuşturucu madde kaçakçılığı dolayısıyla aklama suçunu işledikleri anlaşılan 34 kişi hakkında savcılıklara suç duyurusunda bulunuldu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz