Balıkesir Üniversitesi öğrencileri, bir bölümünü hurda malzemelerden yaptıkları ve sadece 30 bin liraya mal ettikleri "güneş enerjili" araçlarıyla, yaklaşık 800 bin liraya ulaşan bütçelerle tasarlanan ve maliyeti 200 bin lirayı bulan "güneş enerjili" araçlara rakip olmanın gururunu yaşıyor.
Üniversitenin Proje Kulübü Güneş Arabaları Takım Kaptanı ve Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü öğrencisi Kaan Selimbeyoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, TÜBİTAK tarafından düzenlenen yarışların, İzmit Körfez Yarış Pisti'nde geçen hafta yapıldığını ve İstanbul Üniversitesi'nin aracının birinci olduğunu belirtti.
G-Güneş Arabaları Kategorisi'ne 54 araç geldiğini ve bunların bir bölümünün ön testte elendiğini ifade eden Selimbeyoğlu, geriye kalan 41 araç arasındaki yarışlarda 17. olduklarını anlattı.
Selimbeyoğlu, Mühendislik-Mimarlık Fakültesi öğrencilerinden oluşan 20 kişilik proje kulübü olarak 5 yıldır bazı faaliyetler yaptıklarını ve bu yarışları kendileri için vitrin olarak gördüklerini anlattı.
"Alternatif enerji kaynaklarına dikkati çekmek için düzenlenen bu etkinliğe mütevazı aracımızla katıldık" diyen Selimbeyoğlu, araçlarının 150 kilometre menzilinin bulunduğunu ve güneşli havalarda bu mesafeyi rahatlıkla katedebildiğini, güneş olmadığında ise en fazla 30 kilometre yol yapabildiğini bildirdi.
Selimbeyoğlu, maksimum 60 kilometre hız yapan araçlarının elde ettiği 17'ncilik derecesinin büyük başarı olduğunu belirterek, şöyle devam etti:
"Yarışlara katılan araçlar, büyük bütçelerle tasarlanıyor. Sponsorları tarafından büyük çaplı destekleniyorlar. 800 bin liraya ulaşan bütçelerle çalışma yapan üniversiteler var. 200 liraya varan maliyetlerle tasarlanan araçlar yarışa katıldı. Bizim aracımızın maliyeti ise 30 bini geçmiyor. Üniversite, belediye ve sanayi esnafının verdiği destekle aracımızı tasarladık. Panellerini, motorunu ve bazı parçalarını satın aldık. Önemli bölümü ise hurda malzemelerden oluşuyor. Adeta uydurma parçalarla araç yaptık. Rakiplerimizin önemli bölümünün araçlarının tüm parçaları özel olarak yapılıyor. Yani her şey parada ve sponsor desteğinde..."
-Panel ve motor verimi düşük-
Kendi araçlarının panel veriminin yüzde 3, diğerlerinin ise yüzde 21-22 olduğunu anlatan Selimbeyoğlu, "Metrekare bazında bakarsanız panellerin yarattığı güç 900 watt, 1 kilowatt iken, bizim aldığımız güç sadece 200-300 watt arası. Bizim verimimiz düşükken birçok aracı geride bıraktık" dedi.
Selimbeyoğlu, rakiplerinin motor veriminin yüzde 97, kendi araçlarının ise yüzde 60 olduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:
"Bizim harcadığımız güçle onların gücü arasında büyük fark var. Yarışlarda 1,9 kilometrelik parkur var. Yarım saat boyunca tur atmamız isteniyor. Yarım saat boyunca atılan tura göre değerlendiriliyor. Birinci 19 tur attı. Biz ise panel ve motor verimimizin düşük olmasına rağmen 14 tur atabildik, 17. olduk. Birçok araç yarışı tamamlayamadı. Diğer yarış, gelecek yaz yapılacak. Çok daha iyi çalışacağız. Hedefimiz, ilk 5'e girebilmek. Balıkesir'den sponsor desteği bekliyoruz. Desteklenirsek, biraz daha fazla paramız olursa çok güzel işler başarabiliriz."
-Güneş enerjili aracı sanayide gezdirdiler-
Öğrenciler, yarışın ardından kendilerine destek veren ve yarışı izleyen sanayi esnafına teşekkür ziyaretinde bulundu. Burada güneş enerjili aracı gezdiren ve kendilerine destek olan esnafa götürerek hatıra fotoğrafları çektiren öğrenciler, hiç ücret almadan birçok parçayı temin ve monte eden esnafa teşekkür etti.
Muhabir: Zafer Akpınar
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz