YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Hüseyin Çelik: İçişleri Bakanlığı Ve Genelkurmay Arasında Protokol Yok

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Sözcüsü Hüseyin Çelik, PKK'nın geri çekilmesi ile ilgili İçişleri...

Hüseyin Çelik: İçişleri Bakanlığı Ve Genelkurmay Arasında Protokol Yok

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Sözcüsü Hüseyin Çelik, PKK'nın geri çekilmesi ile ilgili İçişleri Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı arasında bir protokol çalışması olmadığını söyledi. Bugün bazı gazetelerde bu konuda yer alan haberlere ilişkin konuşan Çelik, "O zaman bugün gazetelerde yer alan adına çıkış protokolü denen şey bir protokol değildir. Bu kanuna göre İçişleri Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı arasında sözünü ettiğimiz hususlarla ilgili olarak esasların belirlenmesinden ibarettir." dedi.

Hüseyin Çelik, konu hakkında AK Parti Genel Merkezi'nde bir basın toplantısı düzenleyerek soruları cevapladı. "Bugün bazı gazetelerde bir protokolden söz ediliyor, adına da çıkış protokolü denen bir protokolden söz ediliyor. İçişleri Bakanı bir basın toplantısında böyle bir protokol olmadığını söyledi. 'Protokol yoksa bu nedir' diye aklınıza gelebilir. Yapılan şey şudur; 1996 yılında çıkan 5442 sayılı il idaresi kanununun 10. maddesinin d bendine göre yapılan bir çalışma var şu anda. Daha önce EMASYA protokolü de bu kanunun sözünü ettiğim ilgili maddesine dayanılarak çıkarılmıştı. Malum hükümetimiz döneminde EMASYA protokolü iptal edildi. İlgili bölümü okumak istiyorum; yapılmak istenen işin mahiyetini de bu bölüm ihtiva eder. İnternetten de bulunabilir. Orada ne yazıyorsa o yönde bir çalışma yapılıyor. 'Birden fazla ili içine alan olaylarda ilgili valilerin isteği üzerine aynı veya farklı askeri birlik komutanlarına kuvvet tahsis edilmesi durumunda iller veya kuvvetler arası işbirliği koordinasyon kuvvet kaydırılması emir komuta ilişkileri ve gerekli görülen diğer hususla yukarıda belirtilen hükümler çerçevesinde Genelkurmay Başkanlığı ile İçişleri Bakanlığı tarafından belirlenecek esaslara göre yürütülür.' O zaman bugün gazetelerde yer alan adına çıkış protokolü denen şey bir protokol değildir. Bu kanuna göre İçişleri Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı arasında sözünü ettiğimiz hususlarla ilgili olarak esasların belirlenmesinden ibarettir." diye konuştu.

Bunula ilgili yapılan bir çalışmanın medya tarafından ele geçirildiğini belirten Çelik, "Belki daha ham haldeyken, belki çalışma devam ederken elde edilmiş olan bir haberdir. Bir protokol değildir. Sözü edilen esasların belirlenmesi ile ilgilidir. EMASYA Protokolu ortadan kalktıktan sonra bu anlamda boşluğun varlığı hissedildi ki bu esasları belirlemek üzere bu süreçte de üzerine çok vazife, iş düşen, bu sürecin olmazsa olmazları konumunda olan İçişleri Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı bu anlamda bazı esasların belirlenmesi ile ilgili olarak bir çalışma yürütüyor. İşin özü budur. Bunun dışında yapacağım bir açıklama yok." diye konuştu.

Bir gazetecinin "Esasların belirlenmesinden neyi anlayalım?" şeklinde bir soru yöneltmesi üzerine ise Çelik, şöyle konuştu: "Orada dediğim gibi; ilgili kanunun d maddesi, yani 10. maddenin d fıkrası bu kadar da değil, oradan alınmış bir cümle bu. Onun hepsini okusanız orada bu esasların ne olabileceğini de rahatlıkla çıkarabilirsiniz. Burasa yapılan, kimin ne yapacağı ile ilgilidir. İçişleri Bakanlığı dendiği zaman polis teşkilatı, korucular, jandarma teşkilatı içişleri bakanlığına bağlıdır. Kara kuvvetleri, hava kuvvetleri ve diğer unsurlar Genelkurmay Başkanlığına yani, Türk Silahlı Kuvvetleri'ne bağlıdır. Buradaki belirlenecek esaslar koordinasyonun düzenli yürümesi için herhangi bir sıkıntı doğmaması, sıkıntıya meydan verilmemesi için ortaya konacak olan esaslardır. Sözü edilen budur."

Çalışmanın PKK'nın sınırdışına çekişili sırasında polisin ve askerin endişelerini kaldıracak bir düzenleme olup olmadığının sorulması üzerine ise Çelik, şu cevabı verdi: "Bu onunla ilgili değil. Dahilde doğrudan valiliklere bağlı olan İçişleri Bakanlığı emrinde olan güvenlik güçlerinin bazı olaylara müdahalede yetersiz kalması halinde silahlı kuvvetlerden takviye birlikler istemeleri halinde uyulması gereken usul ve esaslar olmalıdır. Kanun bunu belirlemiştir. Bu kanuna bağlı olarak bu bir yönetmelik halinde olabilir bir genel esaslar olarak ortaya konabilir. İçişleri Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı ile böyle bir çalışma yapıyor. Bu son derece açık.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler