HABER

Hüseyin Çelik: Sayın Erdoğan'a tezkerenin reddedilmesi gerektiği yönündeki görüşlerimi arz ettim

Kültür ve Milli Eğitim eski Bakanı Hüseyin Çelik, kamuoyunda 1 Mart tezkeresi olarak bilinen yetki ile ilgili konuştu.

Kültür ve Milli Eğitim eski Bakanı Hüseyin Çelik, kamuoyunda 1 Mart tezkeresi olarak bilinen, 'Türk Silahlı Kuvvetleri'nin yabancı ülkelere gönderilmesi ve yabancı silahlı kuvvetlerin Türkiye'de bulunması için Hükümet'e yetki verilmesine ilişkin Başbakanlık Tezkeresi'ne verdiği oy hakkında açıklama yaptı. Çelik, tezkereye ret oyu vereceğini dönemin AK Parti Genel Başkanı olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a ilettiğini söyledi. Çelik, "Tezkere ile ilgili duruşumu Sayın Erdoğan'la da paylaşmamın ahlaki olacağını düşünerek Balgat'taki Genel Merkez'imize gittim ve bir saat boyunca kendisine tezkerenin reddedilmesi gerektiği yönündeki görüşlerimi arz ettim. Sayın Cumhurbaşkanımız tezkerenin kabul edilmesi gerektiği düşüncesindeydi" dedi.

AK Partili eski bakanlardan Hüseyin Çelik, resmi internet sitesi 'huseyincelik.net' üzerinden bugün yayınladığı yazıda, 25 Şubat 2003'te TBMM'ye sunulup Genel Kurul'da reddedilen 'Türk Silahlı Kuvvetleri'nin yabancı ülkelere gönderilmesi ve yabancı silahlı kuvvetlerin Türkiye'de bulunması için Hükümet'e yetki verilmesine ilişkin başbakanlık tezkeresiyle ilgili açıklama yaptı. Tezkereye red oyu verdiğini ve bunu dönemin AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'a söylediğini belirten Hüseyin Çelik, şunları kaydetti:

"ABD’nin 2003’te Irak’ı işgal etme gerekçesi, Irak’ın elinde bölge ve dünya için tehdit oluşturacak güç ve miktarda kimyasal silahlar olduğu iddiası idi. Daha sonra bunun kocaman bir yalan olduğu ortaya çıktı. Irak işgalinde ABD’nin bir numaralı müttefiki, Tony Blair Başbakanlığındaki İngiliz hükümeti idi. Tony Blair’in 1997- 2001 yılları arasındaki Dışişleri Bakanı olan Robin Cook, 17 Mart 2003’te İngiltere’nin haksız bir savaşa sokulduğunu söyleyerek Bakanlıktan istifa etti. Ertesi gün istifasının gerekçesi ile ilgili olarak Parlamento’da yaptığı konuşma bir manifesto niteliğindeydi. Cook, bununla da yetinmedi, yazdığı kitapta lideri Blair’in İşçi Partisi’nin başına o güne kadar gelmiş geçmiş en başarılı lider olduğunu teslim etmekle beraber, Blair’in, kimyasal silah iddialarının yalan olduğunu bile bile Bush’un telkinleriyle İngiltere’yi kirli bir savaşa soktuğunu ortaya koydu. Evet, Irak Savaşı hiç bir haklı zemine dayanmayan kirli bir savaştı ve Türkiye’nin de bu savaşa girmesi isteniyordu. Bu hareketin arkasında NATO, AB ve BM Güvenlik Konseyi gibi uluslararası kuruluşların hiçbiri yoktu."

'TEZKERENİN REDDEDİLMESİ İTİBARIMIZI ZİRVEYE ÇIKARDI'

1 Mart tezkeresinin Bakanlar Kurulu gündemine geldiğinde Abdullah Gül'ün Başbakan, kendisinin de Kültür Bakanı olduğunu hatırlatan Hüseyin Çelik, Bakanlar Kurulu toplantısında da söz isteyerek tezkereye ret oyu vereceğini açıkladığını kaydetti. Hüseyin Çelik, o dönem 2 bakanın daha ret oyu vereceklerini açıkladıklarını söyledi. Çelik şöyle devam etti:

"Başbakan Sayın Abdullah Gül olmakla beraber, partinin lideri Sayın Recep Tayyip Erdoğan'dı. O günün güdümlü yargısının verdiği çok haksız bir kararla, başında bulunduğu Ak Parti, 3 Kasım 2002’de yapılan seçimde 363 milletvekili alarak tek başına iktidara gelmişti ama onun milletvekilliği engellenmişti. Sayın Gül’den sonra, tezkere ile ilgili duruşumu Sayın Erdoğan’la da paylaşmamın ahlâkî olacağını düşünerek Balgat’taki Genel Merkez’imize gittim ve bir saat boyunca kendisine tezkerenin red edilmesi gerektiği yönündeki görüşlerimi arz ettim. Sayın Cumhurbaşkanı’mız tezkerenin kabul edilmesi gerektiği düşüncesindeydi. Tezkerenin red edilmesi hem TBMM’nin, hem de Hükümetimizin itibarını bütün dünyada zirveye çıkardı, hem de Türkiye haksız ve kirli bir savaşın ortağı veya payandası olmaktan kurtuldu."

En Çok Aranan Haberler