ANKARA(ANKA)- Çanakkale ve Şehitler Hutbesi'nde Konya Müftülüğü Atatürk'ün ismini kullanmadı.
16 Mart günü camilerinden "Çanakkale ve Şehitler"le ilgili hutbe okutacak olan İstanbul, İzmir ve Balıkesir Müftülükleri hutbelerinde Atatürk'ün ismine yer verirken, Konya Müftülüğü Atatürk'ün ismini kullanmamayı seçti.
İstanbul Müftülüğü, "İslamda Şehitlik ve Çanakkale Zaferi" hutbesinde, Türkiye'nin dünyanın çok önemli bir noktasında yer aldığını belirterek, bu topraklara pek çok ülkenin sahip olmak istediğini ifade edecek.
Hutbede, "Bundan 92 sene önce zamanın her bakımdan en güçlü devletlerinin askerleri bir hayalin peşine düşerek Çanakkale Boğazına kadar geldiler. Akıllarınca boğazları geçecekler, Müslüman Türkleri tarih sayfasından sileceklerdi. Hasta adam dedikleri Osmanlı İmparatorluğunu yok ederek, asırlardır süregelen haçlı zihniyetini dünyaya hakim kılacaklardı. Ancak, askeri anlamda çok üstün saydıkları planları ve harp taktikleri, başta devletimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının her şeyini ortaya koyarak yaptıkları yurt savunması karşısında, Çanakkale Boğazı'nda suya düştü. Böylece dünya durdukça konuşulacak olan Çanakkale Geçilmez Destanı yazıldı" denilecek.
İzmir Müftülüğü'nün "Şehitlik ve Çanakkale Zaferi" hutbesinde ise "Milletimiz, Çanakkale'de bağımsızlığını, onurunu, vatanını ve bayrağını korumak için neler yapabileceğini tüm dünyaya göstermiş, vatan sevgisi ve iman gücünün maddi üstünlükten daha önemli olduğunu bütün dünyaya ispat ederek, tarihe altın harflerle unutulmayacak bir destan yazdırmıştır. Nitekim Gazi Mustafa Kemal Atatürk Çanakkale'deki Türk askerinin manevî gücünü şöyle anlatıyor: 'Karşılıklı siperler arası sekiz metre, yani ölüm muhakkak. Birinci siperdekiler, hiçbiri kurtulamayarak kamilen düşüyor. ikinci siperdekiler onların yerine geçiyor. Fakat ne kadar gıbta edilecek itidal ve tevekkül ki, öleni görüyor, üç dakikaya kadar öleceğini biliyor, hiçbir tereddüt bile göstermiyor, sarsılmak yok !... Okuma bilenler ellerinde Kur'an-ı Kerim, cennete girmeye hazırlanıyorlar. Bilmeyenler kelime-i şehadet getirerek yürüyorlar. Bu, Türk askerindeki ruh kuvvetini gösteren, şayân-ı hayret ve tek bir misaldir. Emin olmalısınız ki Çanakkale muharebesini kazandıran, bu yüksek ruhtur" denilecek.
Balıkesir Müftülüğü'nün şehrin tüm camilerinden okutacağı hutbede ise Çanakkale savaşında Atatürk ve silah arkadaşlarının her şeylerini ortaya koyarak yurdu savundukları anlatılacak.
Konya Müftülüğü ise "Çanakkale ve Şehitler" hutbesinde Atatürk'ün ismine hiç yer vermedi. Hutbede yer alacak bazı sözler şöyle:
"Çanakkale Geçilmez fermanı, 250 bin îmanlı vatan evladının, şehadet şerbetini içmesiyle yazılmıştır. Şehitlik mümin için yüce bir mertebedir. Bu kutlu zaferin yıl dönümünde aziz şehitlerimize fatihalar gönderelim. Şanlı tarihimizi ve Çanakkale'yi unutmayalım. Bugün üzerinde yaşadığımız bu cennet vatanın, milletimizin, devletimizin, bayrağımızın varlığını, istiklâl ve hürriyetimizi, milletçe namus ve şerefimizle yaşıyor olmamızı, doğusundan batısına ülkemizin hemen her bölgesinden gelerek, Çanakkale'de canlarını feda eden şehitlerimize borçlu olduğumuzu unutmayalım. Milletimizin bitmez tükenmez gücüne, en güzel örnek olarak tarihimizde parlayan Çanakkale destânının ve ardındaki ruhun özellikle genç nesillere iyi anlatılması, ecdadımıza borcumuz olduğu gibi, geleceğimiz açısından da son derece önemlidir. Milletçe bu onurlu mirası aynı inanç ve duyarlılıkla yarınlara taşımak en büyük görevimizdir."