ÖMER ERDEM - Sudan'da ramazan ayının vazgeçilmez geleneklerinden sokak iftarlarında ihtiyaç sahipleri ile evine yetişemeyenler oruçlarını açma imkanı buluyor.
Sudan halkının misafirperverlik örneklerinden olan sokak iftarları, farklı kesimlerden insanları da bir araya getirerek, kaynaşmalarına vesile oluyor.
İftara yaklaşık 30 dakika kala cadde ve sokak kenarlarında hazırlanan sofralara, o saatte yoldan geçenler davet ediliyor. İftar etmek için evinize veya bir yere yetişecekseniz bu sofralar kurulmadan yola çıkmanız gerekiyor. Zira iftar yapmadan yoldan kimsenin geçmesine izin verilmiyor.
Yöresel yemeklerin ikram edildiği sofraların çeşitliliği ve zenginliği hayırseverlerin bütçesine göre değişebiliyor.
İftarın ardından akşam namazı cemaatle kılınıyor, çay, kahve, soğuk içecek ikramı ve sohbetin ardından insanlar dağılıyor. Bu arada teravihten sonra evlerde ayrıca bir öğün daha yemek yeniyor.
Başkent Hartum'un Soba bölgesinde iftar veren Abdulhafız Hasan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, manevi yönünün yanı sıra kaynaşma ve yardımlaşma gibi insani yönleri bulunan ata geleneği sokak iftarlarını yaşattıkları için mutlu olduklarını söyledi.
Hasan, ramazan boyunca yapılan sokak iftarlarında sofralarının herkese açık olduğunu ifade etti.