HABER

Huzursuz bacak sendromu nedir?

Huzursuz bacak sendromu ailevi yani genetik etkilere bağlı olarak görülebileceği gibi birtakım hastalıklar nedeniyle de ortaya çıkabilmektedir. İsmi bir o kadar ilgi çekici olan huzursuz bacak sendromu, hastalar tarafından zor tarif edilebilen bir rahatsızlıktır.

Huzursuz bacak sendromu nedir?

Huzursuz bacak sendromu hem kadınlarda hem de erkeklerde görülebilen, nörolojik bir rahatsızlıktır. Nörolojik hastalıklar bütününe baktığımızda sık karşılaşılabilen bir durumdur. Siz de bu rahatsızlığı tümüyle merak ediyorsanız gelin, “Huzursuz bacak sendromu nedir?” sorusunun cevabına daha detaylı olarak bakalım

Huzursuz bacak sendromu nedir?

Kadın ya da erkek ayırt etmeden hemen hemen her iki cinsiyette de eşit oranlarda görülen huzursuz bacak sendromu, tedavi edilmezse baş edilmesi zor bir hastalıktır. Hastalık bacaklarda, ayaklarda ya da kollarda kendini gösterebilmektedir. Bir rahatsızlık hissi veren ve durum, kimi zaman kaşınma ve ağrı ile kendini belli ederken kimi zaman da ürperme, yanma ve karıncalanma gibi belirtiler ile hastalığa haberci olmaktadır. Ayaklar, bacaklar ya da kollar devamlı hareket halinde olduğundan bu bölgelerde ağrı yaşama ihtimaliniz diğer bölgeler oranla daha yüksektir. Bundan dolayı bu bölgelerdeki herhangi bir ağrı, huzursuz bacak sendromu belirtisi gibi algılanmamalıdır. Ayağın üzerine oturunca nasıl uyuştuğunu herkes az çok biliyordur. Huzursuz bacak sendromunda yaşanan ağrılar ve uyuşma hissine az çok benzerdir ama iki ağrı birbirine karıştırılmamalıdır. Bu tür ağrılar birbirine sıklıkla karıştırılabildiğinden, huzursuz bacak sendromunun tanısının konması biraz gecikebilmektedir.

İleri yaşta huzursuz bacak sendromuna yakalanan hastalarda belirtiler bir o kadar şiddetli olmakla birlikle baş edilmesi de daha zordur. Hastaların çoğu istemsizce hareket etmek istediklerinden şikeyetçidirler. Genellikle gece saatlerinde daha çok karşılaştıkları bu durum hem yaşam kalitesini hem de uyku kalitesini olumsuz yönde etkiler. Uyku problemleri had safhada olduğundan, buna bağlı olarak sinirli olurlar.

Huzursuz bacak sendromu belirtileri nelerdir?

Huzursuz bacak sendromu belirtileri genel olarak şu şekildedir:

  • Bacaklar, ayaklarda ya da kollarda huzursuzluk ve ağrı hissi
  • Bacak, ayak ve kollarda sürekli olarak hissedilen huzursuzluk sonucu, sürekli hareket etme ihtiyacı
  • Genellikle geceleri artış gösteren huzursuzluk ve ağrılar
  • Hareket etme sonrasında oluşan ağrının kısa süreliğine yok olması; daha sonra kaldığı yerden devam etmesi
  • Bacaklarda seyirmeler
  • Kaşınma, yanma ve ürperme

Huzursuz bacak sendromu ile hastanede hangi bölüm ilgilenir?

Yukarıda bulunan belirtilerden en az 2 tanesi sizde bulunuyorsa mutlaka uzman bir hekim tarafından muayene edilmeniz gerekmektedir. Hastanelerin nöroloji ya da psikiyatri bölümlerinden randevu alabilirsiniz.

Huzursuz bacak sendromunun tanısı nasıl konmaktadır?

Çoğu hasta nasıl olsa geçer diyerek ya da sıradan bir ağrı olduğundan doktor ilgilenmez ön yargısıyla, bir sağlık kuruluşuna başvurmamaktadır. Yaşam kalitesini oldukça kötü etkileyen bu durum için mutlaka bir uzman hekim tarafından muayene edilmeniz gerekmektedir.

Muayene sırasında doktor sizlere hastlağınızla ilgili bazı sorular soracak ve hastalığınızın öyküsünü anlatmanızı isteyecektir. Doktorunuza harfi harfine belirtilerinizi anlatmak erken tanı konulabilmesi için oldukça önemlidir.

Genellikle çok çabuk bir şekilde teşhisi yapılabilen bir hastalık olan huzursuz bacak sendromu, nadir de olsa kendisini gizleyebilmektedir. Bu tür durumları ortadan kaldırabilmek için doktorunuz sizden bazı testleri yaptırmanızı isteyecektir:

Kan testleri: Demir eksikliğine bağlı bir rahatsızlığınızın olup olmadığını anlamak amacıyla doktorunuz sizden kan testi yaptırmanızı isteyebilir.
Uyku apnesi şüphesi: Bazı belirtiler uyku apnesiyle aynı olduğundan doktorunuz sizi uyku polikliniğine gönderebilir ve tanı orada konulabilir.

Huzursuz bacak sendromu nedenleri nelerdir?

Huzursuz bacak sendromu, nörolojik bir rahatsızlık olduğundan çoğu zaman nedeni bilinmemektedir. Bir anda ortaya çıkan bu hastalık için bazı etkenler oluşumunda rol oynamaktadır:

  • Genetik faktörler
  • Gebelik hali
  • Aşırı derecede alkol tüketimi
  • Demir eksikliğine bağlı ya da bağlı olmayan anemi türleri
  • Nöropati
  • Dopamin dengesi bozuklukları
  • Serotonin miktarını yükselten antipsikotik ya da antidepresan ilaçların kullanılması
  • Omurilikte spinal kord ya da spinal blok oluşumu
  • Huzursuz bacak sendromu çeşitleri nelerdir?

    Sekonder ve idiyopatik huzursuz bacak sendromu olmak üzere iki çeşittir.
    Sekonder huzursuz bacak sendromu: Hastalık herhangi bir mevcut hastalık sonucunda ortaya çıkmaktadır. Bu hastalıklar anemi, vitamin eksikliği, böbrek hastalığı, parkinson ya da bazı romatizma hastalıkları olabilir. Bunun yanında gebelik de huzursuz bacak sendromuna yol açabilmektedir.
    İdiyopatik huzursuz bacak sendromu: hastalığın nedeni tam olarak bilinmemektedir.

Huzursuz bacak sendromu nasıl tedavi edilir?

Doktorunuz hastalığın teşhisini koyduktan sonra sizler için en uygun tedavi yöntemini uygulayacaktır. Hastalığın tedavisinde reçete edilen çoğu ilaç hamilelik döneminde kullanılmaması gerekir. Bu nedenle hamilelikte yaşanan huzursuz bacak sendromu daha zor tedavi edilmektedir. Bazı hastalarda kullanılan ilaçlar gün geçtikçe etkisini kaybetmektedir. Bu tür hastalar düzenli olarak doktor muayenesine gitmeli ve yeni yazılacak ilaçları düzenli olarak kullanmalıdır. Bazı ilaçlar ilk kullanılmaya başladığında hastalığı ağırlaştırılabilir.

Huzursuz bacak sendromu için neler yapılabilir?

“Huzursuz bacak sendromu nasıl geçer?” sorusunun cevabınının doktor kontrolünde ilaç kullanmak olduğunu söylemiştik. Doktorun yazdığı ilaçlar yanında ben ne yapabilirim? Huzursuz bacak sendromuna ne iyi gelir? Doğal bir çözüm var mı? Sorularına cevap bulmaya çalışalım:

Huzursuz bacak sendromu tedavisi için sizin yapmanız gereken şey bacaklarınızı rahat edeceği şekilde konumlandırmak olacaktır. Bunun yanı sıra huzursuz bacak sendromu karbonat kürü sayesinde önemli ölçüde kontrol altına alınabilmektedir. Siz de bu kür ile ağrılarınızı minimum seviyeye indirebilirsiniz. Yaklaşık 200 ml suya bir çay kaşığı karbonat eklemeyi düzenli bir hale getirirseniz kısa süre içinde ağrılarınız kaybolacaktır.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler