İzmir’in Narlıdere İlçesi’nde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun da katılımıyla açılışının yapılması planlanan Yaşar Kemal Kültür Sanat Vadisi Rekreasyon Alanı’ndaki yamaç bölgenin belediye ekipleri tarafından ’hhydroseeding’ sistemi kullanılarak yeşillendirilmesi tartışma yarattı.
AK Parti Nalıdere İlçe Başkanı Aslan Bilgi, Kılıçdaroğlu’nun açılışa katılmaması gerektiğini savundu. Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur, aynı sistemi AK Parti’li belediyelerin de kullandığını, bunun doğaya bir zarar vermediğini öne sürüp "Burada kamuoyunda alanın yeşile boyandığı şeklinde eleştirileri duyunca gülüyorum. Ben 17 yıldır belediye başkanıyım, böyle bir kişinin boyamaya ya da başka yollarla yaptığı işi satmaya ihtiyacı yoktur. Orada yapılan işe hakaret olarak sayarım bunu" dedi.
İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Narlıdere Belediyesi’nin ortak çalışmasıyla yapılan Yaşar Kemal Kültür Sanat Vadisi Rekreasyon Alanı’ndaki yamaç bölgenin ’Hydroseeding’ sistemi kullanılarak yeşillendirilmesi tartışmaya yol açtı. 4 Kasım’da yapılması planlanan açılışa CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun da katılması beklenirken, bazı çevreler çalışmaya tepki gösterdi. AK Parti Narlıdere İlçe Başkanı Aslan Bilgi, şöyle dedi:
"Bu bölgenin yapılaşması için buradaki vatandaşlara 7 yıl önce söz verilmiş, çalışmalar 2.5 yıl önce başlamış ve bu sürenin büyük çoğunluğu boş geçirilmiş, son 15 günde bitirme aşamasına gelinmiştir. Biz isterdik ki burada her şey doğal olsun, doğaya zarar verilmeden yapılsın. Buradaki insanlar da bunu bekliyor. Ama maalesef açılışa sayın Kılıçdaroğlu da geleceği için burayı yetiştiremediler, yattılar, son 15 günde bu alanları boyayarak yeşillendirdiler. Biz bu işin sahtekarlığına karşıyız. CHP belediyeciliği burada maalesef sınıfta kalmıştır. Ben şunu sormak ediyorum, sayın Kılıçdaroğlu boyama bir zeminde yapılan çalışmayı nasıl gelip açacak, hangi cesaretle açacak? Burada vatandaşa ne söyleyecek? Bastığı yerde çim olmadığı halde, toprağa basıp çimmiş hissi mi alacak? Bunu buradaki vatandaşlar da merak ediyor."
Rekreasyon alanın bulunduğu alanın heyelan bölgesi olduğunu belirten Başkan Bilgi, orada istinat duvarı bulunmadığını söyledi. Bilgi, şöyle devam etti:
"Allah korusun yarın kuvvetli bir yağmur yağsa buradaki binalar kayar gider. Zamanında biz uyardık, buraya istinat yapılması için ama kimseye dinletemedik. Dinlemedikleri gibi insanları aldatıp yeşili boyayla sağlamaya çalıştılar. Bir Genel Başkanın buraya gelip açılış yapmasına karşıyız. Burayı cezalandırıp. Buraya gelmemeli, bu hataları düzelttirmeleri lazım. Bir Genel Başkan’a bu yakışır’ dedi. Rekreasyon alanı yakınındaki apartmanda oturan 55 yaşındaki Nejat Cengiz, çalışmaların istedikleri şekilde yapılmadığını ileri sürerken şöyle dedi:
"Beyaz Vadi Projesi uygun olmadı. Yapamadılar. Ben bu işi bilmediğim halde buranın oynak zemin olduğunu, bu işin olmayacağını da biliyordum. Bunu bile bile yaptılar, bu kadar kısa sürede açılacağını düşündüler. Ama yapamadılar. Bunu anlayınca da alanı yeşile boyadılar. Buraya çim ektiler, sulamadılar, kuruttular sonra tekrar çim ektiler. Eğer yapacaksanız bunu söyleyin en azından masrafa girmeyin. Sadece benim oturduğum sitede 195 hane bulunuyor. Spor aletlerinin istenmediğini söylediler, azoyuncak getirdiler."
"HAKARET SAYARIM"
Eleştirileri yersiz bulduğunu söyleyen Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur, Yaşar Kemal Kültür ve Sanat Vadisi’nin 80 dönümlük bir alan ve ovada olmadığını, yamaçlar içinde dere vadisinde yaptıkları güzel bir çalışma olduğunu söyledi. Başkan Batur, şöyle dedi:
"Burası kentsel dönüşüm alanı içinde yer alıyor. 1 yıl gibi sürede de bitirdik. Burada kamuoyunda alanın yeşile boyandığı eleştirilerini duyunca gülüyorum. 17 yıldır belediye başkanıyım, böyle bir kişinin boyamaya ya da başka yollarla yaptığı işi satmaya ihtiyacı yoktur. Orada yapılan işe hakaret olarak sayarım bunu. 87 derece eğimli olan alanlarda ağaç dikmek, artı yeşil dokuya kazandırma konusunda bazı özel teknikler var artık. Bu alanlarda yeşili hayata geçirmek çok zor. Biz oradaki dik alanlarda, Mart ayında tohumlama yaptık. Makinelerle çim tohumu attık. Ardından amfi tiyatronun üstündeki alana, kayma olmaması için üzerine çelik kafes gerildi, üzerine ’Hydroseeding’ dediğimiz herkesin uyguladığı bir sistemi uyguladık. ’Boya atıldı’ şeklindeki konuları anlamıyorum."
"AK PARTİ’Lİ BELEDİYELER DE YAPIYOR"
Aynı çalışmayı hem de düz zeminlerde AK Parti’li belediyelerin de yaptığını ve bununla övündüklerini dile getiren Başkan Batur, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Özellikle Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı’nın, Ankara’dan sistemi görmeden, Karabük, Düzce ve Mamak gibi AK Parti’li belediyelerin de uyguladığı bir sistemi eleştirmesi doğru değil. Kendi belediyelerinin düz alanda uyguladığı sistemi, biz eğimli alanda uyguladık. Bu sistemin altında da zaten ektiğimiz çimler 1 yıl sonra çıkacak. Sulama sistemini yaptık. Olayın bütününe bakmaktansa böyle lokal şeylerle siyaset yapmak eseri küçültmek yanlış. Biz yaptığımız işten eminiz, her işimizi bilimsel ve teknik olarak yaparız. Bu sistemi araştıranlar ne olacağını görecektir. Bunun doğaya hiçbir zararı yok. Rekreasyon alanının tamamı 80 dönüm, bizim uyguladığımız yer ise bin metrekare kadar. Bu sadece olayın bütünlüğünü sağlamak ve yeşil olarak gözükmesi gerektiği için yapılan bir çalışma. Yüksekten baktığınızda o ihtiyacı görüyorsunuz zaten. Bu kadar laf söyleyenler ileride ne yaptığımızı görecek. Tabi meyve veren ağaç taşlanıyor, biz buna yıllardır alıştık artık. Ağzı olan herkes konuşuyor, bir süredir sabrettim, AKP’li arkadaşların açıklamalarına çok üzüldüm. Çünkü kendi belediyeleri de bu sistemi hem de düz zeminlerde kullandı."
DHA