YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Hypaipa’da Arkeolojik Yüzey Araştırması Tamamlandı

İzmir'in Ödemiş ilçesi ve Küçükmenderes havzasının geçmişine ışık tutacak tarihi değerlerden biri olarak kabul edilen...

Hypaipa’da Arkeolojik Yüzey Araştırması Tamamlandı

İzmir'in Ödemiş ilçesi ve Küçükmenderes havzasının geçmişine ışık tutacak tarihi değerlerden biri olarak kabul edilen Hypaipa Antik Kenti'nde, 3 Eylül’de başlayan arkeolojik yüzey araştırması cumartesi günü tamamlandı. Toplam 13 gün süren yüzey araştırmasında kentin topografyası ve mimarlık kalıntıları üzerinde çeşitli gözlemler yapıldı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün izni ve Ödemiş Müze Müdürlüğü’nün destekleriyle başlatılan çalışmalar Yüzüncü Yıl Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd.Doç. Dr. Hatice Kalkan’ın başkanlığındaki bilim kurulu tarafından yürütüldü.

Bilim kurulunda Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Arkeoloji Bölümü’nden Yrd.Doç. Dr. Sencan Altınoluk, Mersin Üniversitesi Arkeoloji Bölümü’nden Dr. Aylin Yaldır ile Prof. Dr. Necla Arslan Sevin, Prof.Dr. Ülkü Altınoluk ve Prof. Dr. Veli Sevin yer aldı, Bakanlık temsilciliğini Ödemiş Müzesi uzmanı arkeolog Ayşen Gürsel yaptı. Bugünkü adı Günlüce olan tarihi Hypaipa kentinde yapılan tespit çalışmaları neticesinde bin 800 yıllık bir süreci gösteren kalıntılara rastlandığını belirten Prof.Dr. Veli Sevin, çalışmaların 2013 yılında da devam edeceğini belirtti.

Hypaipa ve yapılan çalışmalarla ilgili bilgi veren Sevin, şöyle konuştu: "Ödemiş ilçe merkezinin 4 km kadar kuzeyinde, Bozdağlar’ın eteklerinde, Küçük Menderes’e karışan derelerle sulanan, Efes ve Sart arasındaki kestirme yol üzerindeki yeriyle eskiçağlar için stratejik konumlu, zengin bir kenttir. Ortasından akan Uludere üzerine kurulu dört Roma köprüsüyle onu bir ‘Köprüler Şehri’ olarak tanımlamak da mümkün. Tespit çalışmaları sonucunda, İ.Ö. 6. yüzyıldan İ.S. 12. yüzyıla kadar uzanan bin 800 yıllık tarihsel sürece ilişkin kalıntıların varlığı belgelendi."

Hypaipa antik kentinin sanılandan çok daha geniş bir alana yayıldığı ve kalabalık bir nüfusa sahip olduğunun anlaşıldığını belirten Sevin, şunları söyledi: "Roma İmparatorluk Çağı’nda yaklaşık 10 hektarlık bir alan kaplayan kentin Bizans İmparatorluğu Dönemi’nde en az beş kat büyüyerek 50 hektar genişliğe ulaştığı belirlendi. Kalın surlarla çevrili kentin doğu uçtaki kale tepesinin batı etekleri üzerine teras halinde yayıldığı ortaya kondu. 19. yüzyıl başlarında Ödemiş’te yaşayan Rumlar tarafından sonraları ‘İyi Sinema’ adını alacak bir kilisenin yapımı için taş ocağı olarak kullanılıp yıkılan büyük tiyatro binasının yeri belirlendi. Bulgular topografik haritalar üzerine işlenerek antik kentin planı şekillenmeye başladı. Elde edilen arkeolojik veriler ileriki yıllarda yapılması düşünülen arkeolojik kazı için bir alt yapı oluşturma amacını taşımaktadır. Araştırmanın bilimsel sonuçları 2013 yılında, Kültür ve Turizm Bakanlığınca düzenlenecek 35. Uluslararası Kazı, Araştırma ve Arkeometri Sempozyumu’na bir bildiri ile sunularak tartışılacaktır. Çalışmalara 2013 yazında da devam edilecektir.”

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler