YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Hz. Mevlana, Karaman'dan temsili olarak Konya'ya uğurlandı

Hz. Mevlana'nın Karaman'dan ayrılarak Konya'ya gitmesini temsilen Aktekke Meydanı'nda bir tören düzenlendi. Karaman Valisi Süleyman...

Hz. Mevlana, Karaman'dan temsili olarak Konya'ya uğurlandı

Hz. Mevlana'nın Karaman'dan ayrılarak Konya'ya gitmesini temsilen Aktekke Meydanı'nda bir tören düzenlendi.

Karaman Valisi Süleyman Kahraman, Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Kemal Çokdinç, Belediye Başkanı Kamil Uğurlu, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Salih Baldız, İl Emniyet Müdürü Lütfü Sönmez, İl Müftüsü Nuri Değirmenci, İl Sağlık Müdürü Nuriye Ulu ile çok sayıda vatandaşın katıldığı programda, Uluslararası Mevlana Vakfı Tasavvuf Musikisi Korosu ve Sema Grubu’nun gösterisinin ardından Hz. Mevlana ve babası Muhammed Behaeddin-i Veled hazretlerinin görüşmeleri ve temsili uğurlama töreni yapıldı.

Karaman Valisi Süleyman Kahraman, Mevlana Hazretleri’nin Karaman’da her daim gönülleri besleyecek bir miras bıraktığına değinerek, "Bizler de bu kutlu mirası her daim diri tutabilmek niyeti ile buradayız. Karaman Hz. Mevlana'nın annesinin sırlandığı şehir. Böylesine kadim bir şehrin sakinleri olarak tüm dünyayı Hz. Mevlana'nın hoşgörüsüyle ve yüreğinde taşıdığı sevgiyle kuşatmanın azminde ve gayretinde olmalıyız." dedi.

Karaman Belediye Başkanı Kamil Uğurlu, Hz. Mevlana'nın Konya ile Karaman'ın ortak bir değeri olduğunu söyledi. Uğurlu, "Mevlevi geleneğinin ucu Karaman'a dayanmaktadır. Biz Konya'ya, Mevlana'yı ziyarete gelen dostlarımıza şunu söylüyoruz; hazretin validesi, gözünün nuru Karaman'da dinleniyor. İlk önce buranın ziyaret edilmesi, onun gönlünün hoş edilmesi, daha sonra da Hz. Mevlana'nın türbesinin ziyaret edilip yüz sürülmesi gerekiyor. O yüzden ben bütün Mevlana dostlarını, sevenleri Karaman'a davet ediyorum." diye konuştu.

Uğurlu, Hz. Mevlana ve ailesinin Karaman'a gelmeleri ve yerleşmelerinin tesadüfî bir olay olmadığını belirterek, bu olayın tarihi bir hadise olduğunu dile getirdi. Uğurlu, "Hz. Mevlana Belh'ten ayrıldıktan sonra Karaman'ı yurt edindi. Onlar Belh'ten çıkmadan önce Karaman'ı düşündü. Nitekim Belh'ten çıkıp da Karaman'a gelmeleri arasında 8,5 yıllık bir süre var. O esnada Bağdat'ta halifeyle görüştüler. Şam'da birtakım büyük kutuplarla görüştüler. Onların büyük ısrarlarına rağmen Karaman'ı seçtiler. Hz. Mevlana ve ailesi daha sonra Selçuklu Sultanı'nın ısrarlı talebine dayanamadılar. Bundan 784 yıl önce Konya'ya göç etti. Geçen yıl ikincisini gerçekleştirdiğimiz uğurlama törenlerini farklı bir heyecanla yapmaya devam edeceğiz."

Törenleri, Hz. Mevlana'nın 22. kuşaktan torunu Esin Çelebi Bayru ile protokol üyeleri ve çok sayıda vatandaş ilgiyle takip etti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler