Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, Musul'un doğusunun tamamının terör örgütü DEAŞ'tan kurtarıldığını bildirdi.
İbadi, Bağdat'ta hükümet sarayında düzenlediği basın toplantısında, "Musul'un doğusunun tamamı DEAŞ'tan kurtarıldı. Güvenlik güçlerini, Musul'un batısını da kurtarmaları için hızlıca harekete geçmeleri çağrısında bulunuyorum." ifadelerini kullandı.
Musul'da kurtarılan bölgelerde 70 okulu yeniden açtıklarını dile getiren İbadi, bölgede yakıt ve gıda ihtiyaçlarının da karşılanmaya başlandığını belirtti.
Musul'un doğusunda, kentin batısını da besleyen elektrik akımının DEAŞ tarafından durdurulduğunu aktaran İbadi, örgütün Musul'daki yolları ve diğer alt yapıyı gerçek anlamda tahrip ettiğini ve doğu ile batı yakasını birbirine bağlayan köprüleri yıktığını kaydetti.
İbadi, Musul'da güvenlik güçlerinin operasyonlar sırasında sivillere yönelik ihlallerine ilişkin ise "Musul'da ihlallerde bulunan yaklaşık bin kişiyi yakaladık ve yargıya teslim ettik." dedi.
İbadi, Irak güçleri ve Şii milis gücü Haşdi Şabi'nin ülke sınırları dışına çıkmasına izin vermediklerinin ve bu güçlerin içeride DEAŞ'a karşı operasyonlarda yer aldığının altını çizdi.
-"ABD'nin desteği artacak"
ABD Başkanı Donald Trump'tan ülkesine verilen desteğin artacağı sözünü aldığını dile getiren İbadi, "ABD'nin desteği terörle mücadele alanında artacak." diye konuştu.
-Maliki'ye yine eleştiri
Eski Başbakan Nuri el-Maliki dönemine ilişkin eleştirisini yineleyen İbadi, "Eski yönetimde federal polis güçleri yeterli eğitilmemiş ve silahlandırılmamıştı. Günümüzde ise Enbar ve Felluce'de olduğu gibi Musul'da da polis güçlerimiz en ön cephede yer alıyor. Eskiden orduda görevden kaçışlar yaşanırdı. Şimdi durum değişti." değerlendirmesinde bulundu.
-Şii milislerin ihlalleri itirafı
İbadi, Felluce'de Şii milis gücüne bağlı Bedir örgütüne mensup bir milisin 18 sivili infaz ettiğini ortaya çıkardıklarını belirterek, bu kişinin yargıya teslim edildiğini ifade etti. İbadi, Felluce'de operasyonlar sırasında sivillerin kaçırıldığı ve öldürüldüğüne dair çok sayıda iddia ve şikayetler olduğunu da vurgulayarak, bunları incelemeye aldıklarını ileri sürdü.
Bağdat'ın Tarımiyye semtinde yapılan askeri arama operasyonları sırasında 45 Sünni sivilin bilinmeyen yere götürülmesine de değinen İbadi, bölgede güvenlik gerekçesiyle askeri arama operasyonları yapıldığını anlattı. İbadi, "Bu operasyona Haşdi Şabi'ye bağlı bir grup da iştirak etmiş ve oradakiler onlar tarafından tutuklanmış. İçlerinden serbest bırakılanlar oldu. Konuyla ilgili İçişleri, Savunma Bakanlığı ile Ortak Operasyonlar Komutanlığı ve Haşdi Şabi'nin de inceleme başlatması talimatı verdim." dedi.
-"ABD Büyükelçiliğinin Kudüs'e taşınması sorunlara yol açar"
Sadr Hareketi liderinin ABD Büyükelçiliğinin Tel Aviv'den Kudüs'e taşınmasına ilişkin açıklamasının sorulması üzerine İbadi, şunları söyledi:
"Kudüs, İslamın kıblesidir. Kudüs, ayrıca işgal altındadır ve uluslararası hukuka göre işgal altında bulunan yer istila edilmez. ABD yönetimi şimdiye kadar büyükelçiliğinin taşınması kararını almış değil. Bu, bir seçim propagandası konuşmasıydı. Büyükelçiliğin Kudüs'e taşınması büyük sorunlara yol açar. ABD yönetimini ülkelerle iş birliği ve dayanışma fırsatı yaratmaya davet ediyorum. Büyükelçilik Kudüs'e taşınırsa biz de tutumumuzu ortaya koyacağız."
Irak Başbakanı İbadi, ABD Başkanı Trump'ın "Radikal İslam'ı bitireceğiz" ve Irak'ta petrolü ele geçirseydik DEAŞ ortaya çıkmazdı." şeklindeki açıklamasına ilişkin ise, "Radikal ya da radikal olmayan İslam yok. Bizde İslam tektir. İslam'ın imajına zarar verenler var. DEAŞ, İslam dinini kullanarak insanları öldürüyor. Trump, petrol konusundaki söylemiyle neyi ve hangi dönemi kastettiği konusunda net değildi. Irak'ın petrolü de tüm Iraklılarındır. Trump'ın bu konudaki sözü kabul edilmez." ifadelerini kullandı.
ABD'den açıklama
ABD Savunma Bakanlığından (Pentagon) iki yıla yakın bir süredir DEAŞ’ın elinde bulunan Musul kentinin Dicle nehrinin kıyıları ve nehir üzerindeki beş köprü dahil, doğu yakasının tamamının örgütün elinden alındığı açıklandı.
Pentagon’dan yapılan yazılı açıklamada, şehrin doğu yakasında geriden temizliğin devam ettiği vurgulanırken, Irak ordusu ve Peşmerge güçlerinin sivil kayıplarını önlemek için oldukça "profesyonel davrandığı" ifade edildi.
Açıklamada, ABD öncülüğündeki DEAŞ karşıtı uluslararası koalisyonun Musul’u kurtarma operasyonuna yaptığı katkı ile ilgili şu bilgiler aktarıldı:
“Koalisyon, 17 Ekim 2016 tarihinden bu yana Irak güvenlik güçlerine destek olarak 558 hava saldırısı düzenledi ve DEAŞ’a ait hedeflere 10 bin 115 adet bomba bıraktı. Bu bombalarla 151 bomba yüklü araç, 361 bina/tesis, 140 tünel, 408 araç, 392 sığınak, 24 uçaksavar, 315 top sistemi yok edildi.”
Açıklamada, konuya ilişkin değerlendirmesine yer verilen Birleşik Görev Gücü Doğal Kararlılık Operasyonu Komutanı Tümgeneral Stephen Townsend ise Musul’un doğusunun DEAŞ’tan alınmasını, “Irak halkı, ordusu ve hükümeti için büyük bir başarı” olarak nitelendirdi.
Townsend, şunları kaydetti:
“Bu iş dünyadaki her ordu için çok zor bir iş olacaktı ve tabii ki Iraklıların 2014 yılından bu yana katettikleri mesafe, yıllar süren savaş ve istikrarsızlıktan sonra barış ve güvenliğin elde edilmesi için bir umut veriyor. DEAŞ’ın Irak’tan temizlenmesi için daha gidilecek çok yol var ve Musul’un batısındaki DEAŞ karşıtı savaş doğudakinden daha zor olacak fakat Irak güvenlik güçleri hem profesyonel hem de güçlüdür ve DEAŞ’ın Irak’ta sayılı günlerinin kaldığına inancım tamdır.”
Açıklamada ayrıca, ABD’nin ekim 2014’ten bu yana 50 bin civarında Irak ve Peşmerge askerini eğittiği ve Irak’ta toplam 17 bin hava saldırısı düzenlediği bilgisine de yer verildi.
AA