İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu “Tersane-i Amire”nin 564’ncü kuruluş yıl dönümünde düzenlenen “Deniz Çalıştayı”nda konuştu. Şehir Hatları A.Ş. Genel Müdürlüğü’nün ev sahipliğinde Haliç Tersanesi’nde düzenlenen çalışataya, sektörün tüm paydaşları katıldı.
"İSTANBUL'UN COĞRAFYASININ BÖYLE BİR DEĞİŞİMİ KALDIRAMAYACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM"
“Kanal İstanbul konusunun da tartışılması lazım” diyen İmamoğlu, “Bir söz söyledim Meclis'te. 'Bir vatandaş Ekrem İmamoğlu olarak, 3 çocuk babası bir vatandaş olarak ben, bana, hiçbir şekilde Kanal İstanbul'un dayatılmasını istemiyorum, reddediyorum' demiştim. Bu önemli. Bahsettiğimiz konu, İstanbul'u tümden değiştirecek başka bir yere taşıyacak bir konu. Dolayısıyla verimliliğini, gerekliliğini İstanbulluların dolu dolu tartışması lazım. 2011 yılında bir seçim vaadi olarak ortaya atılan projenin ne tartışıldığını ne de kamuya açık konuşulduğunu gördüm. Bakın bu dayatmadır. Ben bir iş insanıyım, tahminlerim kuvvetlidir. 75 milyar olduğunu düşünmüyorum, çok daha fazladır bu yatırımlar. Ocak ayının ilk haftası ‘Kanal İstanbul Çalıştayı’ da yapacağız. İstanbul'a attığınız her adım iyi anılmalı. Ben, İstanbul'un coğrafyasının böyle bir değişimi kaldıramayacağını düşünüyorum. Bilimsel gerekçeleri var” şeklinde konuştu.
“GEREKÇEYE BAKAR MISINIZ?"
“Tek başına 135 milyon metrekare tarım alanının yok oluşu bile gerekçedir” uyarısını yapan İmamoğlu, “Marmara'nın Karadeniz'e etkisi… 8 milyon kişinin bir adada yaşaması durumu… Neymiş? 8 tane 300-350 metre uzunluğunda köprü ile bağlantı kuruyorsunuz. Niçin? Deniliyor ki; gemi trafiğindeki artış, teknolojik gelişmeler sonucu gemi boyutlarının büyümesi ve akaryakıt benzeri tehlikeli zehirli maddeleri taşıyan gemilerin boğazdan geçişini engellemek. Gerekçeye bakar mısınız? Yüzde 90'ı geçersiz. İstanbul Boğaz'ından geçen gemi sayısı azalmakta. Bu sudan bahaneyle 10 bin yıllık coğrafyayı böyle bir şeyle paramparça etmenin, ÇED raporunu okumadan önümüze çıkıyorlar, 1 milyon 150 bin nüfus oluşturuluyor kanalın etrafında. Hani tankerler, gemiler? Yeni bir rant projesi mi? 1,5 milyar küpe yakın hafriyat, odalara göre 2 milyar metreküp. Türkiye’de İstanbul’da boğazdaki gemi geçiş sayıları azalmakta. Tanker tehdidinden bahsediyor. Petrol boru hatlarının ne denli önemli yatırımlar yapıldığı ortada. Daha farklı yatırımlar da yapılabilir” dedi.
“BU NE PROJESİ O ZAMAN?"
10 bin yıllık güzel coğrafyanın sudan bahanelerle paramparça edilmeye çalışıldığını kaydeden İmamoğlu, şunları söyledi:
“ÇED raporuna göre okumadan önümüze çıkıyorlar. Ben demiyorum, Kamu ve Şehircilik Bakanlığı söylüyor. 1 milyon 150 bin nüfus oluşturuluyor kanalın civarında. Biliyorsunuz ki biz 1 milyon 150 bin deriz, o 2 milyon olur. İyi biliyorsunuz. Bu ne projesi o zaman? Tankerler, gemiler. Yani bu yeni bir rant projesi mi? 1,5 milyar metreküpe hafriyat, -odalara göre 2 milyar- neymiş Karadeniz’de dolgu yapılacakmış. Ocak ayında projelerini göstereceğim. Önce o neydi biliyor musunuz? Marmara’da 3 ada projesiydi. Oradan çıkarılan hafriyatla Bakırköy’ün, Avcılar’ın Büyükçekmece’nin önüne 3 tane ada kurulacak. Daha ilerisini söyleyeyim mi? BİMTAŞ şirketimizde var. Projeler çalışılmış, o adaların üzerine villalar konulmuş, o villalarla yapılan projeler getirilmiş Avrupa’daki konut fuarlarında ve uluslararası konut fuarlarında tanıtılmış. Neymiş? 2-3 milyon dolara da o adalarda villa satacağız. İstanbul’un ihtiyacına bak ya. Tamam bunu adamın birisi Dubai’de yapmış olabilir. Çöl, çöl! Yapabilir. Burası Allah’ın bir lütfu. Buna dokunmayın, dokundurmayız. Öyle bir şey yok. İnsanların mutluluğunu konuşuyoruz. Ben hayatımda hiç dilsiz şeytan olmadım. Konuşacağız kardeşim. Beni bilim ile akıl ikna edecek. Beni bir kişi ikna edemez kardeşim. Beni bilim ve akıl ikna edecek. Bilim ve aklın ikna etmediği hiçbir unsurun peşinden gitmem, gitmeyeceğim. Milletimiz de gitmeyecek. Akla ve bilime riayet sizi doğru yoldan ayırmaz. Ama bir kişinin peşine uyarsanız, o bir kişi sizi her yere götürebilir. İnsanoğlu, yani buna ben de dahilim, bir başkası da dahil. O bakımdan bu bir siyasi mesele değildir. Bu birisi istedi diye, yapılacak bir mesele değildir. Birisi istemedi diye de yapılmayacak bir mesele değildir. Bu akıl ve bilim işidir.”