İSTANBUL (AA) - Fatih'teki Hattat Kazasker Mustafa Rakım Efendi Türbe ve Medresesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından restore ediliyor.
İBB, türbenin restorasyonu büyük oranda tamamladı, medresenin ihya çalışmaları ise devam ediyor. Çalışmaların sona ermesinin ardından mekan, "Hat Sanatları Merkezi" olarak hizmet verecek.
İBB'den alınan bilgilere göre, Hattat Rakım Efendi, padişah tuğralarının büyük ustası, Osmanlı tuğralarına son şeklini veren kişi ve Sultan II. Mahmud'un hat hocası olarak biliniyor.
Mehmet Kaptan'ın oğlu Hattat Mustafa Rakım Efendi, 1757'de Ordu ilinin, Ünye ilçesinde dünyaya geldi. Uzun süre İstanbul'da yaşayan Rakım Efendi, Osmanlı Padişahlarına hat konusunda hocalık yaptı. Hattın inkılapçısı ve Batılıların "Türklerin Picassosu" olarak isimlendirdikleri Rakım Efendi, 25 Mart 1826 tarihinde İstanbul'da vefat etti ve vasiyeti gereği, Fatih'teki Atik Ali Paşa Camisi karşısındaki arsaya defnedildi.
- 2018'te bitirilmesi planlanıyor
Hattat Rakım Efendi Türbesi, Beyceğiz Mahallesi, Hattat Rakım Sokak üzerinde, Atik Ali Camii karşısında, bin 362 ada, 6 parselde yer alıyor. Hattat Rakım Efendi ve eşi Emine Hanım Vakfı mülkiyetinde bulunan yapı, 487 metrekarelik alana sahip. Birinci Grup Tescilli Anıt Eser niteliğindeki türbe ve medresenin ilgili kurullardan restorasyon onayı alındıktan sonra Vakıflar Genel Müdürlüğü ile yapılan protokol kapsamında, Rölöve Anıtlar Müdürlüğü’nün onaylı projesi doğrultusunda, İstanbul Büyükşehir Belediyesi-Fen İşleri Dairesi Başkanlığı Yapı İşleri Müdürlüğü'nce yeniden ihya işlemleri sürdürülüyor.
- Türbe bitme aşamasına getirildi
Rakım Efendi Türbesi restorasyonu kapsamında, yapının iç kısımlarındaki duvarlarında ve kubbesinde sıva raspası yapıldı. Duvarların iç ve dış kısımlarında derzler açıldı. Sıva altı dolgusu yapılarak duvarların sıvası gerçekleştirildi. Ahşap doğramalar söküldü ve projeye uygun olarak imalatı, perforje korkulukların temizliği, raspası ve boyası yapıldı. Dış cephede tuğla ve taş çürütmeleri yapılarak kaplamaları tamamlandı. Ön cephede mermer temizliği ve hat yazısında bulunan altın varak yenilendi. Kötü durumda olan zemin döşemesi sökülüp özgün dokusuna uygun olarak yeniden yapıldı. Türbe içerisinde bulunan hazirelerin mermerleri temizlendi, altın varak uygulaması yapıldı ve koruma altına alındı. Kubbeyi kaplayan kötü durumdaki kurşun sökülüp yalıtım yapıldıktan sonra kurşun imalatı gerçekleştirildi. Türbe, restorasyonu kurul onaylı projeye uygun olarak tamamlanma aşamasına getirildi.
- Medresedeki çalışmalar devam ediyor
Rakım Efendi Medresesi'nin restorasyonu çerçevesinde ise tümüyle yıkılmış, yok olmuş, ya da çok harap durumda olan bir tarihi eserin, elde bulunan belgelere dayanılarak yeniden yapılması çalışmaları devam ediyor. Bu kapsamda medrese emniyete alındı. Mevcut özgün duvarlar, enjeksiyon ve küfeki taşından kireç bağlayıcılı Horasan harcı ile tamamlandı. Bahçe duvarlarında statiği bozulmuş, deforme olmuş tuğla hatlı taş duvar sökülerek onaylı rekonstrüksiyon projesine uygun şekilde yapıldı. Yeni yapılan duvarda bağlayıcı olarak 500 doz Horasan kireç harcı, kenet ve kurşun kullanıldı. Belli bir kotaya kadar sökülen eski duvar, enjeksiyon ile sağlamlaştırılarak, taş duvarda yer yer çürütme yapıldı. Pencere ve kapı üstlerine taştan lentolar, silüete ise projeye uygun taş söveler yapıldı. İç mekandaki nişler için de aslına uygun tonoz lentolar yapıldı. Bahçe duvarlarından sonra medrese içerisindeki alan tesviye edilerek radye temel atıldı. Temel bağlandıktan sonra zemin tesviye edildi. Duvar imalatı bittikten sonra elektrik ve mekanik projeye uygun olarak tesisatlar çekildi. Daha sonra kapalı alanlara (odalar) alçı sıva yapıldı. Duvarın silüetine de hidrolik kireç katkılı harçla derz yapıldı.
- Sanat Sanatları Merkezi olacak
Yaklaşık maliyeti 3 milyon 160 bin lira olan türbe ve medresenin ihya çalışmalarının 2018'in sonuna kadar tamamlanması planlanıyor. İnşaat işlemleri bittikten sonra; iç bahçe, idare odası, 3 atölye, 6 sergi odası ve depo ile Hattat Mustafa Rakım Türbesi ve avlusu ile "Hat Sanatları Merkezi" olarak hizmet verecek.