Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) Başkanı İbrahim Burkay, son 10 yılda tekstil sektörünün yalnızlığını bir kenara bırakarak otomotiv, makine, elektrik, elektronik sektörleriyle Türkiye ihracatında payını artırdığını belirterek, "Bundan sonra Ar-Ge söylem olmaktan çıkarak eyleme dönüşmeli" dedi.
Bursalı işadamlarının bir araya geldiği bilgi paylaşımı toplantısına AK Parti Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu ve Önder Matlı, UTİB Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, MÜSİAD Bursa Şubesi Başkanı Hasan Çepni ve çok sayıda işadamı katıldı. Bursa’nın otomotiv ve tekstilde başkenti olduğu belirten Burkay, özellikle tekstil, konfeksiyon ve deri sektörünün Türkiye’deki sanayileşmenin başladığı ilk sektör olduğunu söyledi. Türkiye'de en hızlı gelişen sektörün tekstil olduğu ifade eden Burkay, “Dünyadaki 10 yıla baktığımızda tekstil sektörü özellikle yalnızlığını bir kenara koyup otomotiv, makine, elektrik, elektronik ve kimya gibi birçok rekabetçi sektörlerle Türkiye ihracatında ve istihdamında payını artırdı. Türkiye ve Bursa’nın ekonomisindeki ve istihdamdaki ağırlığı ile sanayi için çok önemli” diye konuştu.
“DEĞİŞİME EN HIZLI BURSA AYAK UYDURUR”
Dünyadaki tekstil pastasının yüzde 45’i giyim tekstili, yüzde 30 mekan tekstili ve kenarda kalan yüzde 25 teknik ve fonksiyonel tekstillerden oluştğunun altını çizen Burkay, teknik ve fonksiyonel tekstil üretiminde geçiş sağlayacak en önemli merkezin Bursa’nın olduğunu söyledi. Burkay, “Türkiye’nin 2023 vizyonuna giden yolda, özellikle düşük teknoloji ürünlerde orta ve yüksek teknoloji ürünlerine geçişlerde bu Ar-Ge ünivasyon artık söylem olmaktan çıkıp eyleme dönmesi lazım. Bu açıdan da bu proje pazarları çok önemli. Bizim sanayicimizde ve iş dünyasında mutlaka arge yatırımları ile ilgili bir bilinçlenme farkındalık ortaya koymamız lazım. İstanbul ekonominin, finansın ve turizmin merkezi olabilir. Ama bugün sanayi ve üretim de bursa gerçekten Türkiye’nin merkezi konumundadır” şeklinde konuştu.
“İHRACATÇI FİRMA SAYISINI ARTIRMALIYIZ”
Türkiye’deki 48 bin olan ihracatçı firma sayısını 75 binlere çıkarmamız gerektiğini vurgulayan Burkay, “Çünkü şuanda ihracatın gayri safi yurt dışı hasıladaki payı yüzde 17, bu gelişmiş ülkelerde yüzde 25’tir. Bu oranı yükseltmek için ihracatçı firmaların sayısını arttırmamız gerekiyor. Bununda yapılanma aşamasında ilk defa yurt dışı pazarına çıkacak firmalara sivil toplum kuruluşlarının götürmede öncü rol olması lazım” dedi.
Şu anda Türkiye’yi orta gelir tuzağının beklediğini belirten MÜSİAD Bursa Şubesi Başkanı Hasan Çepni, Endonezya ve Güney Amerika ülkelerinin bu tuzaktan etkilendiğini ifade etti.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz