Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi ‘Ruhun Geometrisi Hat Sanatı Sergisi'ni ziyarete açtı. İslam medeniyetinin önemli bir ürünü olan hat sanatı sergisinde 35 eser yer alıyor.
Nezehat Çeçen Konferans Salonu’nda; kültür, sanat ve bilimsel faaliyetler kapsamında gerçekleştirilen sergide Yrd. Doç. Dr. Mehmet Memiş, Orhan Altuğ, Erol Balcı, İsmail Kanbaz, Hüryan Keskin, Mustafa Parıldar, İbrahim Halil Umuç, Arif Yücel, Yıldırım Karadeniz ve Züleyha Zor’un eserleri yer aldı. Serginin açılışını Rektör Prof. Dr. İrfan Aslan ve Yrd. Doç. Dr. Mehmet Memiş gerçekleştirdi. 35 eserin yer aldığı sergiyi gezen Prof. Dr. Aslan ve katılımcılar, Yrd. Doç. Dr. Mehmet Memiş’in verdiği ‘Geçmişten Günümüze Türk Hat Sanatı’ konulu panele de katıldı.
Panelde konuşan Prof. Dr. İrfan Aslan, üniversitenin kurulduğu günden bu güne kadar, bilimsel, kültürel ve sanatsal çalışmalarla toplumsal gelişime katkıda bulunmaya çalıştığını belirtti. Kutlu Doğum Haftası’nda, İslam medeniyetin önemli bir ürünü olan Hat sanatı eserlerinin yer aldığı sergiye ev sahipliği yapmaktan dolayı mutlu olduklarını belirten Prof. Dr. Aslan, Hz. Muhammed (s.a.v.)'in doğumunun yeryüzünün en önemli hadisesi olduğunu söyledi. Hz. Muhammed’in sadece Müslümanlar için değil tüm insanlar için örnek olduğunu söyledi. Aslan, “Peygamberimizin insanlığa kattığı güzelliği iyi anlamak mutluluğun temel anahtarıdır. Sevgi, adalet ve ahlakı kişiliğinde toplayan Peygamberimiz, insanları hayatı boyunca iyiliğe, doğruluğa ve güzelliğe teşvik etmiştir. Efendimizin mesajları tüm insanlık için yol gösterici niteliktedir. Peygamberimizin getirdiği mesajda insana saygı, adalet, fikir ve vicdan özgürlüğü, sevgi ve şefkat vardır. İslam ülkelerinin sıkıntılar yaşadığı bu dönemde Peygamberimizin mesajını iyi anlamalı ve hayata geçirmeliyiz. Bu manada Kutlu Doğum Haftası etkinlikleri, Peygamberimizi daha iyi anlamamız için önemli bir fırsattır.” diye konuştu.
Prof. Dr. Aslan’ın konuşması sonrası Kars Milli Eğitim Müdürü Yıldırım Alkış’ın yönettiği panelde konuşan Sakarya Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Mehmet Memiş, Osmanlı’dan önce hat sanatının olgunlaşma dönemi yaşadığını, Fatih döneminden itibaren Osmanlı’da hat sanatının yükselmeye başladığını dile getirdi. Yrd. Doç. Dr. Memiş, ilhamını Kur’an-ı Kerim’den alan hat sanatına olan ilginin bazı dönemlerde azalmasına karşın her zaman en üst düzeyde olduğunu söyledi.
Sakarya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Geleneksel Türk El Sanatları Bölümü’nden Öğr. Gör. Orhan Altuğ, ‘Hat bilmek had bilmektir. İnsana haddini bilmesini ve hocalarına saygılı olmasını öğretiyor. Bizlere bu imkanı verdikleri için hat sanatı üstatlarından Allah razı olsun.” dedi.
Düzenlenen panele, Rektör Prof. Dr. İrfan Aslan, Eğitimi Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kazım Köktekin, Fen Edebiyat Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. İlhami Gülçin, Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Aydın Zor, Sağlık Hizmetleri Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Mehmet Yalçın, Turizm İl Müdürü Muhsin Bulut, İl Müftüsü İzani Turan, Kars Milli Eğitim Müdürü Yıldırım Alkış, Sakarya Üniversitesinden panelistler Yrd. Doç. Dr. Mehmet Memiş, Öğr. Gör. Orhan Altuğ, Öğretim Görevlileri, kurum amirleri ve çok sayıda öğrenci katıldı.
Panel, hat sergisine katılan hattatlara, Fen Edebiyat Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. İlhami Gülçin tarafından plaket verilmesi ile sona erdi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz