YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

İç Anadolu Belediyeler Birliği “bütünşehir”e Karşı

Çankaya Belediyesi Yılmaz Güney Sahnesi’nde Çankaya ve İç Anadolu Belediyeler Birliği başkanı Bülent Tanık...

İç Anadolu Belediyeler Birliği “bütünşehir”e Karşı

Çankaya Belediyesi Yılmaz Güney Sahnesi’nde Çankaya ve İç Anadolu Belediyeler Birliği başkanı Bülent Tanık başkanlığında bir araya gelen İç Anadolu Belediyeler Birliği üyesi Belediyeler, Yerel Seçimlerin erkene alınmasına ilişkin Anayasa değişikliği önerisi kabul oyunun 360’da kalmasıyla oluşan yeni durumu ve Büyükşehir Belediyesi Yasası ile Bazı Yasa ve Yasa Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Yasa Tasarısı'nda öngörülen değişikleri ele aldı.

Toplantıya CHP’nin Yerel Yönetimlerden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın da katılarak bir konuşma yaptı. İç Anadolu Belediyeler Birliği Başkanı Bülent Tanık’ın açılış konuşmasıyla başlayan toplantıda Bütünşehir Belediye yasası değişiklikleri ile kapatılması gündemde olan belde belediyeleri ile köy tüzel kişiliklerinin sona ermesinin yaratacağı sorunlar değerlendirildi ve bu sürecin engellenmesi doğrultusunda yapılması gerekenler ele alındı.

Açılış konuşmasında “Belediyelerin kapatılması, kütüphanelerin yakılmasından farksızdır” diyen başkan Tanık, belediyelerin bir siyaset ve demokrasi okulu olduğunu söyleyerek,” Halkın tabanda siyasal süreçlere katılımının en önemli araçları olan belediyeleri kapatmak, otoriter bir anlayışın göstergesidir. Belediyeler olmadan demokrasi olmaz” dedi. Mevcut belde belediyelerini kapatmanın en önemli gerekçelerinden biri olarak bu belediyelerin borçlarının gösterildiğini söyleyen Tanık, “Belde Belediyelerin borçları toplam belediye borçları içinde küçük bir oranı oluşturmaktadır. Eğer kapatmada temel kıstas borçluluk ise, o zaman işe borçları tek başına tüm belediyelerin toplam borçlarının yarısından fazla olan Ankara Büyükşehir Belediyesi’ni kapatmakla başlasınlar” dedi.

Gündemdeki yasa tasarılarının kabul edilmesi halinde Türkiye’deki göç sürecinin katlanarak artacağını söyleyen İç Anadolu Belediyeler Birliği Başkanı Tanık; "Marmara, Ege ve Akdeniz Bölge kentlerine yığılmış bir nüfus ile boşalan geniş kırsal alanlardan oluşan sağlıksız bir tabloyla yüz yüze kalma tehlikesi Türkiye'yi bekliyor. Meksiko City’nin toplam nüfusu 40 milyon… bu değişiklikler Türkiye’nin Meksiko City’lerini yaratacaktır…. Bu durumun yaratacağı sorunların altından kalkmak olanaklı olmayacaktır” uyarısında bulundu.

İç Anadolu Belediyeler Birliği Meclis Toplantısına konuk olarak katılan CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın da yaptığı konuşmada, seçim tarihlerini belirlemek de dahil son dönemde yapılan yasal değişikliklerin arkasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın kariyer planlaması olduğunu belirterek, “Ülkenin sorunlarını çözmek için yapılması gereken yasama işinin, bir bireyin kendi kişisel siyasal gelecek hayallerine zemin oluşturmak için yapılması kabul edilebilir bir durum değildir” diye konuştu.

Genel yerel seçimlerin 5 ay öne alınmasına ilişkin Anayasa değişikliği önerisinin gerekli oy sayısına ulaşamamasının yeni bir durum yarattığını belirten Gökhan Günaydın, Cumhurbaşkanı bu durumda ya referanduma gidecek ya da konuyu yeniden meclise gönderecek. Fakat konuyu meclise geri göndermesi için meclis iç tüzüğünde belirtilen esaslara aykırı bir durumun varlığı gerekir. Böyle bir aykırılık olmadığı için, Cumhurbaşkanı’nın konuyu yeniden meclise göndermesinin bir hukuki dayanağı da bulunmamaktadır” değerlendirmesinde bulundu.

Belde Belediyelerin kapatılmasının ve köy tüzel kişiliklerini sona erdirerek mahalle haline getirilmesinin ardında siyasi hesapların yanı sıra rant hesapları da olduğuna dikkat çeken Günaydın, “Böylece köy tüzel kişiliklerinin ortak malları üzerinde Büyükşehir belediyeleri söz ve karar sahibi olabilecek… Tarım daha da çökertilirken bu alanlar yapılaşmaya açılacak, bazılarına çok önemli yeni rant alanları kazandırılmış olacak” dedi. Konuşmasında Fransa örneğine atıfta bulunan Günaydın, merkezi yapılanma açısından Türkiye’ye en çok benzeyen Fransa’da 36 bin 500 civarında belediyenin olduğu ve bu belediyelerin 28 bininin nüfusunun 1000’den daha az olan bölgelerde hizmet verdiği bilgisini verdi. Günaydın, “Bizse zaten toplamı bin 975 olan belde belediyelerinden bin 592’sini ve toplamı 34 bin 500 olan köy tüzel kişiliklerinden 16 bin 82’sini kapatmaya çalışıyoruz. Bu ülkede büyük bir temsiliyet ve demokrasi açığı yaratmakla kalmayacak aynı zamanda ve iddia edilenin aksine ciddi bir hizmet açığı da ortaya çıkacaktır” iddiasını dillendirdi. Günaydın, bu sürecin basit bir yerel yönetim düzenlemesi olmadığını, Başkanlık sistemi ile federasyon sisteminin altyapısını oluşturma adımı olduğunu savundu.

CHP’li Belde Belediyeleri başta olmak üzere tüm partilerden Belde Belediye Başkanlarına “Belediyenizin kapanmasını istiyor musunuz?“ sorusuyla konuyu halka götürme ve yerel referandum yapma çağrısında bulunan Günaydın, belde belediye başkanlarına “AKP’li ve MHP’li belde belediye başkanları da yalnızca CHP’nin mücadele vermesini beklemesinler, kendi partileri üzerinde baskı oluştursunlar. Biz kendilerine parti değiştirme talebinde bulunmaksızın bizimle çalışma ve bu değişikliği önlemek için ortak mücadele çağrısında bulunuyoruz. Bu parti meselesi değil, ülkenin tümünü ilgilendiren bir demokrasi meselesidir” diye seslendi. Sorunun sadece belde belediyelerini bugünkü haliyle yaşatmak olmadığını belirten Günaydın, belediyelerin bütçeden ve vergilerden aldığı pay oranlarının artırılmasının ve bu gelirin tüm belediyeler arasında adil biçimde dağıtılmasının zorunlu olduğuna işaret etti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler