HABER

İç savaşın 5'inci yılında Suriye'de son durum

Türkiye’nin meşru müdafaa hakkı çerçevesinde IŞİD hedeflerine yönelik hava harekâtı düzenlediği Suriye’de, dört yıl aşkın süredir iç savaş hüküm sürüyor.

İç savaşın 5'inci yılında Suriye'de son durum

er geçen gün durumun daha da kötüye gittiği ülkede çatışmasız geçen gün yok…

ABD öncülüğündeki koalisyon güçleri, IŞİD’e yönelik hemen hemen her gün hava operasyonu düzenlerken, Suriye, rejim güçleri ile muhalifler, IŞİD ile PKK’nın Suriye kolu PYD arasında şiddetli çatışmalara sahne oluyor.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’a bağlı güçlerle muhalifler arasındaki çatışmalar, Şam ve Halep'te yoğunlaşırken, Esad destekli PYD güçleri ile terör örgütü IŞİD, Haseke ve Rakka'da çatışıyor.

En yoğun çatışmalar, Haseke'nin merkez mahalleleri, Rakka ve Halep'in kuzeyi ile Şam'ın Lübnan sınırına yakın Zebadani ilçesi ve doğudaki Cobar bölgesinde sürüyor.

GÜNEY IŞİD'İN ELİNDE, KUZEY PYD'NİN

Ülkenin kuzeydoğusundaki Haseke ili, son dönemde en şiddetli çatışmaların yaşandığı bölgelerden biri.

Kentin güney kesimini terör örgütü IŞİD kontrol ediyor. Kentin kuzey kesimi ise PKK'nın Suriye kolu Demokratik Birlik Partisi'nin (PYD) elindeki "Cezire kantonu" nu oluşturuyor.

Kent merkezindeki çatışmalarda, PYD ile rejim güçleri, terör örgütü IŞİD'e karşı işbirliği yapıyor.

En yoğun çatışmalar, kent merkezinin güneyindeki Govran mahallesiyle Govran'ın batısında Batı ve Doğu Nişva'da ve Salihiye mahallerinde yaşanıyor.

Ayrıca, ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyon güçleri, IŞİD'in taktiksel üniteleri, zırhlı personel taşıyıcısı ve savaş mevzilerini hedef alırken, rejime bağlı güçler ise IŞİD'in eline geçen noktalara vakum ve varil bombasıyla saldırıyor.

Suriye ordusuna ait savaş uçakları, başkent Şam'ın doğusunda yer alan Cobar bölgesinde yerleşim yerine saldırdı.

LÜBNAN SINIRINDA KRİTİK NOKTA

Başkent'in doğusu ve güneybatısı muhaliflerin, merkezi rejimin, güneyindeki Haceru'l Esved bölgesi de IŞİD'in kontrolünde.

Şam'ın kuzeybatısında, başkenti Lübnan'a bağlayan karayolunda Zebadani, son dönemde en yoğun çatışmaların yaşandığı stratejik bölgelerden biri olarak öne çıkıyor.

Muhaliflerin Lübnan sınırına yakın son kalesi olan Zebadani, Lübnan'da muhaliflere destek veren Sünnilerin yaşadığı dağlık bölgede bulunuyor. Muhalif birliklerin Lübnan'daki Sünni müttefiklerinden aldıkları yardımları, Zebadani üzerinden ülkenin içinde muhaliflerin kontrolündeki bölgelere ilettiği belirtiliyor. Rejim ise muhaliflere yardım ulaştıran yolu kesmek için Zebadani'yi ele geçirmek istiyor. Ayrıca, bölgenin rejimin elinde geçmesi, muhaliflerin ağır zaiyat verdirdiği, Lübnan içlerine girerek zaman zaman taciz ettiği Hizbullah için de hayati önem taşıyor.

Muhaliflerin elinde bulunan Zebadani, son günlerde rejim güçleri ve Hizbullah militanlarının yoğun şekilde varil ve vakum bombalı saldırılarına maruz kalıyor.

Rejimin Zebadani'ye günlük ortalama 4-5 kez hava saldırısı düzenlediği, son 45 günde ise 650 varil bombası, 200'e yakın füze ve bine yakın havan topuyla saldırdığı belirtiliyor.

Muhalif Ahraru'ş Şam İslami Hareketi ile beraber hareket eden Nusra Cephesi birlikleri de, rejim güçlerini geri püskürterek ilçeye girmelerini engelliyor.

Bu arada, rejim güçleri başkentin doğusunda, merkeze 4-5 kilometre uzaklıktaki Cobar bölgesini hedef almaya başladı. Rejim güçlerinin muhaliflerin elindeki bölgeyi geri almak için "fil füzesi", havan topu ve uçaklarla saldırdığı, son olarak da dün "klor gazı" kullandığı belirtiliyor.

Rejim güçlerinin savaş uçakları, Şam'ın Doğu Guta bölgesindeki Duma ilçesinde yerleşim yerine saldırdı. Saldırısı sonucu çok sayıda yerleşim yeri hasar görürken bazı araçlarda yangın çıktı.

İDLİB'DE ZEDABANİ MİSİLLEMESİ

Ülkenin kuzeyinde, Türkiye sınırındaki İdlib'in neredeyse tamamı Mart ayından beri muhaliflerin elinde bulunuyor.

Muhalifler, geçen haftadan bu yana Zebadani'deki saldırılara karşılık, rejimin elinde bulunan İdlib'te Fua ve Kafraya köylerine "cehennem" ve havan toplarıyla saldırıyor.

Fua, Kafraya, rejim destekli Şiilerin yoğun yaşadığı bölge olması nedeniyle iki taraf için de stratejik önem taşıyor. Muhalifler, bu noktaları alarak rejim güçleri ve Hizbullah'a darbe indirmeyi planlıyor.

YPG militanı, Haseke vilayetinin El Naşva bölgesinde makineli tüfekle bir aracın üzerinde... Rejim güçleri ile YPG, ülkenin kuezydoğusundaki Haseke kentinde IŞİD'e karşı savaşıyor.

HALEP'TE MUHALİFLERİN OPERASYONU SÜRÜYOR

Halep vilayetinde merkezin büyük bölümünü kontrol eden rejim güçleri, kuzeyde ve batı muhaliflerle, doğu ve güneydoğuda IŞİD ile çevrili. Rejimin etkili olduğu hilal şeklindeki alanın ucunda yer alan Şeyh Maksud bölgesinde ise PKK'nın Suriye'deki uzantısı PYD militanları hakim.

Halep merkezde, merkezin tamamını ele geçirmek için aylardır büyük bir operasyon hazırlığı yapan muhalifler, 2 Temmuz'da yaklaşık 20 bin kişilik güçle saldırıya geçmişlerdi. Rejim güçleri ise muhaliflerin ilerleyişini durdurmak için varil bombalı saldırılar düzenliyordu.

Halep şehir merkezinin kuzeyindeki stratejik askeri noktalar olan Leyramun, Eşrefiye, Cemiyetu'z Zehra, Halidiye ve Raşidin bölgelerinde başlayan çatışmalar sonucunda, Cemiyetu'z Zehra Mahallesi'ndeki birçok askeri kontrol noktasıyla kentin kuzeybatısında rejim güçlerinin kışla olarak kullandığı, Yeni Halep Mahallesi'ndeki Bilimsel Araştırma Merkezinin muhaliflerin kontrolüne geçtiği bildirilmişti.

PYD, RAKKA'NIN KUZEYİNDE IŞİD'İ ZORLUYOR

IŞİD'in Suriye'deki merkezi sayılan Rakka'da, PYD ve IŞİD arasındaki çatışmalar, ilin kuzey kesimlerinde sürüyor. Ayrıca koalisyon güçleri, kentin kuzeyindeki IŞİD hedeflerini her gün bombalarken, insansız hava araçları da yoğun şekilde keşif yapıyor.

Rakka'nın kuzeyindeki Ayn el-İsa bölgesi son ayda iki kez taraflar arasında el değiştirdi. Son gelen bilgilere göre beldenin kontrolü şu an PYD'de. Rakka'daki tarafların birbirine kesin üstünlük sağlayamadıkları diğer nokta Sırrın. Bu belde Kobani-Rakka merkez arasında, Fırat'ın doğu kıyısında yer alıyor.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, YPG'nin kilit öneme sahip Sarrin kasabasını IŞİD'in elinden aldığını bildirdi. IŞİD'in kalesi konumundaki Rakka ile Halep arasındaki M4 otobanı boyunca uzanan Sarrin, üç hafta süren çatışmalar sonucunda YPG'nin kontrolüne geçti. (AA)

En Çok Aranan Haberler