ANKARA (ANKA) – İçişleri Bakanı Beşir Atalay, 1 Mayıs'ın Taksim'de kutlanması konusunda hükümetin tavrının net ve açık olduğunu belirterek, "Taksim, gösteri ve miting alanı değil, bu anlamda izin verilecek bir alan değil. Bu konuda müsamaha gösterilmeyecek" dedi.
İçişleri Bakanı Beşir Atalay ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik Başbakanlık Yeni Bina'da yaptıkları ortak basın toplantısı ile hükümetin 1 Mayıs işçi bayramı kutlamalarıyla ilgili kesin görüşünü açıkladı. İçişleri Bakanı Beşir Atalay, hükümet olarak 1 Mayıs'ın barış ve huzur içinde kutlanmasını istediklerini belirterek, "Bunun için net bir adım attık ve 1 Mayıs'ı Emek ve Dayanışma Günü ilan ettik. Bu çalışanlarımıza verdiğimiz önemin bir göstergesidir" dedi. 1 Mayıs'ın aslına anlamına uygun olarak kutlanması için bütün önlemleri aldıklarını ifade eden Atalay, 1 Mayıs'ların endişe konusu olmaktan çıkması için kutlamalar için tahsis edilen alanların kullanılmasının gerektiğini belirtti. Atalay, Türkiye Cumhuriyeti'nin hukuk devleti olduğunu ancak hak ve özgürlüklerin kullanımında bazı sınırlamaların söz konusu olduğunu dile getirerek, şöyle konuştu:
"Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu bu tür toplantıların, kutlamaların nerelerde nasıl yapılacağını göstermektedir. Bu kanun gereği her ilimizde il yöneticilerimiz nerelerde yapılabileceğini belirlemiştir. Bu zorunludur. Ankara'da iki miting alanı Tandoğan ve Sıhhiye iki kuruluşa tahsis edildi."
İstanbul'da da Kadıköy, Şişli, Kartal ve Zeytinburnu olmak üzere kutlamalar için 4 miting alanının belirlendiğini kaydeden Atalay, sendikaların bu meydanlardan birini talep etmesi durumunda tahsis edileceğini bildirdi. Miting alanlarının belirlenmesinde, ulaşımının kolay olması, güvenliğin kolay sağlanması ve vatandaşların hayatının olumsuz etkilenmemesi gibi faktörlerin dikkate alındığını vurgulayan Atalay, şunları söyledi:
"Taksim Meydanı 1977'den beri kutlamalar için tahsis edilmedi. Taksim meydanı giriş çıkışı çok olan bir meydan. Olumsuz, kötü niyetli provakasyonlara açık. Trafiğin bağlantı noktası ve vatandaşın hayatı olumsuz etkilenir. Ticaretin, turizmin merkezi. Burada bir toplantı vatandaş için eziyet olacaktır. Çağrımızı bir kez daha yineliyorum, İstanbul'daki diğer meydanlar açık."
Taksimle ilgili riske edici bir karar alamayacaklarının altını çizen Atalay, sendika yöneticilerinin katılacağı bir anma toplantısının gerçekleştirilebileceğini belirtti.
-"SENDİKALARIN GÜVENLİK GÜÇLERİYLE KARŞI KARŞIYA GELECEĞİNE İNANMIYORUM"
Atalay, bir gazetecinin DİSK, KESK ve Türk-İş'in Taksim konusunda ısrarlı olduklarını hatırlatması üzerine, şöyle konuştu:
"Biz hükümet olarak 1 Mayıs'ın çatışma ve gerginlik kaynağı olmaktan çıkmasını istiyoruz. Bu çok yerinde bir talep. Biz hükümet olarak 1 Mayıs konusunda bu kadar iyi niyetli yaklaşırken Taksim'de ısrar edilmesi diyalogla örtüşmeyen bir tutum. Taksim gösteri ve miting alanı değil. Taksim bu manada izin verilecek bir alan değil. Bu konuda müsamaha gösterilmeyecek. Sendikaların güvenlik güçleriyle karşı karşıya gelmek gibi bir konumu olmamıştır, olmayacaktır."
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ise, hükümet olarak 1 Mayıs'ın nerede kutlanacağından çok 1 Mayıs'la ilgili olumsuz imajı ortadan kaldırmayı hedeflediklerini belirtti. Tüm sivil toplum kuruluşlarının ve sendikaların aynı duyarlılığı göstereceklerine inandığını ifade eden Çelik, "Tüm sendikaların 1 Mayıs'ı tahsis edilen meydanlarda kutlamasını arzu ediyoruz. Provokasyona izin verilmeyeceğini umuyoruz. Bu yıl ki kutlamalar gelecek yıllara örnek teşkil etsin. 1 Mayıs artık çatışmalarla ölümlerle anılmasın" dedi.